Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Πού διαβάζουν Πλάτωνα μετά μανίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Πλάτωνας


Στα οκτώ κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ οι φοιτητές διαβάζουν Πλάτωνα μετά μανίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στον εκπαιδευτικό ιστότοπο Open Syllabus Explorer, στο Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Μπράουν, την Πενσυλβάνια, το Γέιλ, το Κόρνελ, το Κολούμπια και το Ντάρτμουθ, η Πολιτεία του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πιο διαβασμένων βιβλίων.


Από τη σχετική έρευνα που διενήργησε ο εν λόγω ιστότοπος προέκυψε επίσης ότι στην πρώτη δεκάδα του παραπάνω καταλόγου βρίσκεται και η «Ηθική» του Αριστοτέλη (6η θέση), καθώς και η τραγωδία «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή (9η θέση).

Και καθώς συνεχίζεται ο κατάλογος, εμφανίζονται και άλλα σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, όπως η «Οδύσσεια» και η «Ιλιάδα» του Ομήρου (11η και 14η θέση, αντίστοιχα), η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (17η θέση), η «Απολογία» του Πλάτωνα (25η), τα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη (29η), οι «Διάλογοι» του Πλάτωνα (38η), τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη (39η), η «Ποιητική» του Αριστοτέλη (42η), η «Μήδεια» του Ευριπίδη (72η) και ο «Κρίτων» του Πλάτωνα (74η).

Όπως αποκάλυψε η ίδια έρευνα, η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι επίσης το δεύτερο – μετά το «The Elements of Style» – βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ας μην αναρωτηθούμε τι γίνεται αντίστοιχα στην Ελλάδα, γιατί αν το ψάξουμε, μάλλον η απογοήτευση θα είναι μεγάλη…




Δεν υπάρχουν σχόλια: