Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Η αρχαιότερη λουτρόπολη μας προσφέρει ιαματική θεραπεία

Η αρχαιότερη λουτρόπολη μας προσφέρει ιαματική θεραπεία

Κατευθείαν από τα Γεράνεια Όρη πηγάζουν τα ιαματικά νερά του Λουτρακίου που στην αρχαιότητα θεράπευαν τις πληγές των Σπαρτιατών κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και αργότερα την εκτεταμένη ψωρίαση του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα. Σήμερα, 2.500 χρόνια μετά, η ισχυρή ραδιενεργή τους σύσταση, με ραδόνιο και χλωρο-νατριούχα ιόντα, χαρίζει θεραπεία σε μια πληθώρα οργανικών προβλημάτων, από τα χρόνια δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και τα εκζέματα, μέχρι τις παθήσεις του μυοσκελετικού και του κυκλοφορικού συστήματος, τις χολολιθιάσεις και νεφρολιθιάσεις, ακόμη και τις ορμονικές διαταραχές που δημιουργούν υπογονιμότητα. Όλα αυτά συμβαίνουν στο σύγχρονο δημοτικό Loutraki Thermal Spa, τον ναό υγείας και ευεξίας που δημιουργήθηκε στην πρώτη παγκόσμια λουτρόπολη και του οποίου η φήμη έχει χτιστεί λιθαράκι λιθαράκι, μέσα από τις διηγήσεις των ίδιων των ασθενών-επισκεπτών.

Ygeia1

Όπως εξηγεί η διευθύντρια Μάρκετινγκ του spa Βάνα Λάγιου-Νικολοπούλου, το Loutraki Thermal Spa δέχεται ετησίως 50.000 επισκέπτες-ασθενείς που ωφελούνται από τις παρεχόμενες θεραπείες, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η ιαματική θεραπεία με λάσπη από τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία στη συνέχεια αναμειγνύεται με το ιαματικό νερό του Λουτρακίου. Παρ’ ότι στη συνείδηση του κόσμου τα ιαματικά λουτρά αφορούν κυρίως ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, στην πραγματικότητα στο Loutraki Thermal Spa οι περισσότεροι επισκέπτες είναι νέοι στην ηλικία των 40 ετών, ανάμεσά τους και μια γυναίκα που κατάφερε να αποκτήσει παιδί, αφού ρυθμίστηκε η ορμονική της διαταραχή, η οποία την εμπόδιζε να τεκνοποιήσει. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το ποσιθεραπευτήριο του Λουτρακίου, ένα κτίριο-κόσμημα, όπου οι επισκέπτες-ασθενείς μπορούν να πιουν το θεραπευτικό νερό των Γερανείων Ορέων. Αρκεί ένα ποτήρι την ημέρα για την αντιμετώπιση πολλών οργανικών προβλημάτων, όπως υπέρταση, γαστρεντερολογικά και καρδιολογικά προβλήματα, χολολιθιάσεις κ.λπ., ενώ πολλοί άνθρωποι γλίτωσαν με ποσιθεραπεία την επέμβαση αφαίρεσης λίθου από χολή ή νεφρά. Είναι δε τόσο πολλά τα success stories από την ευεργετική δράση του ιαματικού νερού ως πόσιμου «φαρμάκου», που στο Λουτράκι καλά κρατεί ο αστικός μύθος ο οποίος θέλει τις διάσπαρτες στην παραλία πέτρες να προέρχονται από ανθρώπους που έπασχαν από χολολιθίαση και νεφρολιθίαση και όταν θεραπεύτηκαν τις άφησαν εκεί για ενθύμιο.

Ygeia3

Στην παγκοσμίου φήμης λουτρόπολη, όπου πήγαιναν να θεραπεύσουν τα τραύματά τους οι Σπαρτιάτες στρατιώτες στην αρχαιότητα, σήμερα έρχονται να ξαναβρούν τον εαυτό τους πολλοί ασθενείς και τραυματίες απ’ όλο τον κόσμο. Στο Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης, η διευθύντριά του Φοίβη Στριμενοπούλου έχει δημιουργήσει μια υπερσύγχρονη φιλόξενη δομή, η οποία διέπεται από ζεν ατμόσφαιρα, υποδέχεται ετησίως 2.000 άτομα και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 30 ανθρώπων (ασθενών και των συνοδών τους) στον παρακείμενο πολυτελή ξενώνα. Χτισμένο ψηλά, στα περίχωρα του Λουτρακίου, και με θέα το γαλάζιο του Κορινθιακού, το Μεσογειακό Κέντρο Αποκατάστασης βοηθά ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια καταλυτικά νοσήματα ή είχαν μια άτυχη στιγμή στη ζωή τους (αυτοκινητικό ατύχημα, εγκεφαλικό επεισόδιο) να ξανασταθούν στα πόδια τους, με το 10% των προσερχομένων να είναι αλλοδαποί και το ποσοστό αυτό να παρουσιάζει σταθερά αυξητική τάση, καθώς αναπτύσσεται στην πατρίδα μας ο ιατρικός τουρισμός. Στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας το Λουτράκι, με τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τις υπερσύγχρονες δομές και τις κρυφές του ομορφιές, διεκδικεί πρωταγωνιστική θέση.

Αλεξία Σβώλου-Νάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια: