Το Λουτράκι αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια πασχαλινή απόδραση λίγων ή περισσότερων ημερών. Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η παραθαλάσσια, πανέμορφη λουτρόπολη υποδέχεται τους επισκέπτες του Πάσχα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Πρόκειται για μια απόδραση που δίνει τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να συνδυάσουν το εορταστικό κλίμα της περιόδου με την κορύφωση της ανοιξιάτικης φύσης, κι όλα αυτά δίπλα στην πανέμορφη θάλασσα του Λουτρακίου.
Η παραλία πλημμυρίζει με κόσμο, τα εστιατόρια και οι ταβέρνες προσφέρουν νηστίσιμα εδέσματα τη Μεγάλη Εβδομάδα και πασχαλινές, παραδοσιακές γεύσεις την Κυριακή του Πάσχα, ενώ οι κοντινοί προορισμοί, όπως η Περαχώρα, η Λιμνοθάλασσα Ηραίου, τα Πίσια, ο Σχίνος, τα Ίσθμια και φυσικά οι πανέμορφοι Άγιοι Θεόδωροι, προσφέρονται για μίνι εξορμήσεις.

Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου

Μπορεί η Κέρκυρα να φημίζεται για τις φιλαρμονικές της και τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, κάτι αντίστοιχο όμως μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης και στο Λουτράκι. Με μισόν και πλέον αιώνα συνεχούς παρουσίας και μουσικής δράσης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου συμβάλλει καθοριστικά στο κατανυκτικό και εορταστικό κλίμα της περιόδου. Με την ανοιχτή για το κοινό γενική πρόβα της, την παρουσία της στη λιτάνευση του Επιταφίου, αλλά και μια ξεχωριστή συναυλία, υποδέχεται και φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα και προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες να περάσουν μαζί το Πάσχα στο Λουτράκι.

Μεγάλη Παρασκευή & λιτανεία Επιταφίων

Τη Μεγάλη Παρασκευή ο Επιτάφιος της εκκλησίας της Παναγίας της Γιάτρισσας περιφέρεται στις  γειτονιές του Λουτρακίου, με τον κόσμο να κρατά αναμμένα κεριά, ακολουθώντας την πομπή συνοδεία χορωδιών που ψάλλουν.
Κορυφαία στιγμή είναι η περιφορά κατά μήκος της παραλιακής οδού του Λουτρακίου και η είσοδος του Επιταφίου στη θάλασσα. Ο Επιτάφιος μεταφέρεται στην παραλία και οι άνδρες που τον  κρατούν τον τοποθετούν μέσα στο νερό, κρατώντας τον ψηλά για προστασία, καθώς διαβάζεται η Ακολουθία.
Από την πλευρά της θάλασσας μια βάρκα υποδέχεται την είσοδο του Επιταφίου μέσα στο νερό και τιμά την ιερή αυτή στιγμή φωτίζοντας το σκοτάδι με βεγγαλικά.
Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην περιοχή, για να ζήσει από κοντά αυτό το μοναδικό θέαμα μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Οι Επιτάφιοι των τριών κεντρικών εκκλησιών συγκεντρώνονται στην πλατεία της 25ης Μαρτίου και η Φιλαρμονική  Ορχήστρα προΐσταται της λιτανείας.

Μεγάλο Σάββατο – Ανάσταση του Κυρίου

Το Μεγάλο Σάββατο οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες και η Ανάσταση του Κυρίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.  Η Αναστάσιμη Ακολουθία σε όλες τις εκκλησίες συνοδεύεται από φαντασμαγορικά βεγγαλικά, που φωτίζουν τον ουρανό.

Κυριακή του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν  τον παραδοσιακό οβελία στα εστιατόρια της πόλης και κατόπιν να σπεύσουν στην παραλία για την καθιερωμένη βόλτα για καφέ  ή γλυκό με θέα στη θάλασσα.

Δευτέρα του Πάσχα στην Περαχώρα

Τη Δευτέρα του Πάσχα, στην Περαχώρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας αναβιώνει τον παραδοσιακό «Χορό του Γιαρέντη», ένα έθιμο που  γιορτάζεται συνοδεία ζωντανής μουσικής ορχήστρας και κερασμάτων. Το χορευτικό ξεκινά μέσα από τις εκκλησίες της Περαχώρας και καταλήγει στην κεντρική πλατεία.
ingr