του Γιώργου Γρηγοράκου
Με αφορμή τη δημοσίευση στο τεύχος Οκτωβρίου της εφημερίδας "Νέα Κρομμυώνα" άρθρου με τίτλο "ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ", θα επιθυμούσα, να δημοσιοποιήσω, αφενός τις αντιρρήσεις μου επί των διαλαμβανομένων στο άρθρο, αφετέρου τις διαπιστώσεις μου όσον αφορά στην εγκατάσταση / διαμονή προσφύγων / μεταναστών σε ξενοδοχείο της πόλης μας.
Εδώ και ένα περίπου έτος μεταφέρθηκε νύχτα και εν κρυπτώ (αν κάτι σημαίνει αυτό) σε ξενοδοχείο των Αγίων Θεοδώρων, αριθμός προσφύγων / μεταναστών, με απόφαση που ελήφθη από το τότε Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής σε συνεργασία με τον Δημόσιο Οργανισμό Μετανάστευσης, ερήμην του Δήμου, της άποψης των κατοίκων και της αστυνομίας η οποία ενημερώθηκε λίγο πριν την άφιξή τους.
Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία, από αυτή την αιφνιδιαστική ενέργεια, ο τότε Γ.Γ Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δημόσιες δηλώσεις του, διαβεβαίωνε άπαντες ότι επρόκειτο για μια ολιγόμηνη διαμονή (μέχρι τον Μάρτιο 2019), η οποία ουδεμία αναταραχή θα προκαλούσε στην καθημερινότητα του κοινωνικού ιστού της πόλης, καθόσον οι ανάγκες και οι ανθρώπινες απαιτήσεις τους είχαν προβλεφθεί και εξασφαλισθεί.
Αντ' αυτού, όπως γίνεται διαχρονικά στη χώρα μας, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν μέχρι σήμερα στην ίδια ξενοδοχειακή μονάδα και ο αριθμός τους πλέον πλησιάζει, αν δεν έχει ήδη ξεπεράσει, τους 500.
Έχω πει πολλές φορές, κατά το παρελθόν, τόσο αρθρογραφώντας όσο και συνομιλώντας, πως ακόμα και η σκέψη για κακομεταχείριση – κακοποίηση ανθρώπου από άνθρωπο με τρομάζει. Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι μιλάμε για ανθρώπους και ως ανθρώπους θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε και να τους συμπαραστεκόμαστε, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας, χωρίς εθνικιστικές κορώνες αλλά ούτε με ιδεοληπτικές νοοτροπίες, με μόνο γνώμονα την αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωσή τους, με οριοθετημένα όμως τα πλαίσια της παρουσίας τους.
Έτσι λοιπόν με έκπληξή μου διαπίστωσα, όταν ανέγνωσα το εν λόγω άρθρο, ότι συμπερασματικά η παρουσία τους στην πόλη, αποτελεί πρόοδο για τον τόπο, παρουσιάζοντας αυθαίρετα και χωρίς κανένα οικονομικό στοιχείο, ότι η τοπική οικονομία έχει επωφεληθεί με τουλάχιστον 100.000€ και πρέπει πάση θυσία να ενταχθούν στην ελληνική πραγματικότητα, προτρέποντας μάλιστα κάποιους να τους παρέχουν εργασία (αγνοώντας το ήδη μεγάλο ποσοστό ανεργίας των κατοίκων κυρίως των νέων).
Προκειμένου δε ο συντάχτης του άρθρου να ενδυναμώσει τις απόψεις του, παρέθεσε, συμφωνώντας και τοποθετώντας τον τίτλο "Ένας λεβέντης παπάς", τις δηλώσεις ενός ιερέως της εκκλησίας του Καραβόμυλου, σύμφωνα με τις οποίες προέτρεπε σε θεσμικές / αντιδημοκρατικές / αντισυνταγματικές εκτροπές και ενέργειες, όπως αυτές των δυναμικών κινητοποιήσεων για το άνοιγμα των συνόρων της χώρας και πάλη για άρση όλων των εμποδίων προκειμένου να εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα όσοι και όποιοι θέλουν, από όπου και αν προέρχονται, σε οικίες πόλεων και χωριών της χώρας μας.
Μελετώντας τα ανωτέρω αναγραφόμενα, δεκάδες απορίες και προβληματισμοί μου δημιουργήθηκαν και κάποιες θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.
Γιατί κάποιοι επιθυμούν την αλλοίωση του γηγενή πληθυσμού, αφού τα 500 αυτά, προς το παρόν, άτομα αποτελούν το 13,7% του συνολικού πληθυσμού της πόλης;
Οι "ανθρωπιστές", όπως αυτοπροσδιορίζονται, γιατί δεν ξεκινούν από την ανάδειξη των προβλημάτων διαβίωσής τους, αφού όπως έχουν διαπιστώσει ιδίοις όμμασι έχουν στοιβαχθεί σε ένα μέρος εκατοντάδες ανθρώπινες ψυχές;
Σε ποιες περίεργες ατραπούς μας οδηγεί η επιλεκτική προβολή των αιρετικών απόψεων και προτροπών ενός ιερέα και δεν προβάλλονται οι απόψεις τις συντριπτικής πλειοψηφίας των ιερέων και της ιεράς συνόδου για το θέμα;
Ποιο είναι το οικονομικό ισοζύγιο τελικά, λαμβάνοντας υπόψη και την υποβάθμιση της περιοχής;
Κανείς δεν είπε να μην αναλάβουν οι Άγιοι Θεόδωροι το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, για το μείζον αυτό ανθρωπιστικό ζήτημα. Αυτό όμως πρέπει να γίνει συγκροτημένα, δίκαια, με ισοκατανομή σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας και με πλήρη διαφάνεια, χωρίς ο αριθμός των προσφύγων να είναι τέτοιος ώστε να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του τοπικού πληθυσμού, εξασφαλίζοντας θέματα όπως αυτά της ασφάλειας, της υγείας, της παιδείας και των λοιπών βασικών υποδομών.
Σε αντίθετη περίπτωση δεν είμαστε μακριά από τα φαινόμενα της Λέσβου και της Σάμου, στα οποία στοιβάζονται ανεξέλεγκτα εκατοντάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες συνθήκες για θύλακες ξενοφοβίας και ρατσισμού.
Πέραν και ανεξάρτητα των ανωτέρω, οι κάθε είδους κακοπροαίρετοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων ήταν, είναι και θα είναι πάντα πραγματικοί αλληλέγγυοι σε όσους έχουν την ανάγκη τους, όπως το έχουν αποδείξει ιστορικά με τις ορδές των μεταναστών της δεκαετίας του 90, τους οποίους αγκάλιασαν και ενέταξαν στον κοινωνικό ιστό της πόλης, αδιαφορώντας όπως πάντα κάνουν για το χρώμα του δέρματος, τη γλώσσα ή τη θρησκεία όποιου έχει την ανάγκη τους.
Δεν δύναται να ενεχυριάσουμε το μέλλον των παιδιών μας για πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Ας αναλάβει επιτέλους ο καθένας το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και ας πάψουν να θεωρούν την πόλη μας ένα χαλί για να κρύψουν από κάτω προβλήματα, τα οποία αποδείχθηκαν ανίκανοι να λύσουν ή προσδοκούν να την χρησιμοποιήσουν ως μέρος εξαργύρωσης οικονομικών ανταλλαγμάτων που στηρίζονται πάνω στον ανθρώπινο πόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου