Τον Παρθενώνα, ένα μνημείο εμβληματικό για τον δυτικό πολιτισμό, σύμβολο αρχιτεκτονικής τελειότητας, ευρυθμίας και αρμονίας, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι φιλότεχνοι και φιλέλληνες στο Μεξικό, μέσα από την έκθεση «Παρθενώνας, αρχιτεκτονική και τέχνη», που φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής, στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της χώρας, τον σημαντικότερο εκθεσιακό χώρο στη Λατινική Αμερική.
Η έκθεση περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο φωτογραφικού υλικού και πολυμέσων σχετικά με την τέχνη και την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, καθώς και αντίγραφα από το μνημείο, αναδεικνύοντας το εξαιρετικό έργο της αναστήλωσής του τα τελευταία χρόνια, ως παράδειγμα για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η πρωτοβουλία γι” αυτή τη διοργάνωση ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Μεξικού και συγκεκριμένα στον Αλέξανδρο Αποστολάκη, αρχαιολόγο, ιστορικό τέχνης, συντηρητή μνημείων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κοινότητας.
Στόχος της Ελληνικής Κοινότητας είναι, μέσα από την έκθεση, να προβάλει τον ελληνικό πολιτισμό στο Μεξικό, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κινήματος φιλελληνισμού, να επαπροσδιορίσει την εικόνα της Ελλάδας μέσα σε θετικό πλαίσιο στην Κεντρική Αμερική, αλλά και να δώσει ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας για τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας.
«Χωρίς ιδιαίτερα πολλά χρήματα κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε μαζί μια διοργάνωση που η επιρροή της φαίνεται ήδη από τη θετική απήχηση και τον ενθουσιασμό που έδειξε το μεξικανικό κοινό στα εγκαίνια» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος έχει και το ρόλο του έφορου της έκθεσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η προβολή του Ελληνικού πολιτισμού στο Μεξικό είναι «ιδιαίτερα αδύναμη» και γι” αυτό τον λόγο η Ελληνική Κοινότητα επιζητεί έναν καινούριο, δραστήριο και δυναμικό δίαυλο επικοινωνίας για την εκπλήρωση του οράματός της, που είναι η ανάδειξη της της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό.
«Ο Παρθενώνας ως σύμβολο ταυτότητας για την Ελληνική κοινωνία και ως σύμβολο αξεπέραστης αρχιτεκτονικής τελειότητας, ευρυθμίας και αρμονίας καθώς και ως ένα μνημείο δημιουργημένο μετά την καταστροφή της Αθήνας από τους Πέρσες και ταυτόχρονα νίκης των ελληνικών πόλεων μπροστά στην απόλυτη στρατιωτική μηχανή της Περσίας, μετατρέπεται σε έναν φάρο ελπίδας στην σύγχρονή εποχή, διδάσκοντάς μας ότι μετά την τρικυμία και την καταστροφή έρχεται η γαλήνη και η δημιουργική έκφραση ενός πολιτισμού που πότε δεν ξέχασε τα ανθρώπινα ιδεώδη και τις πνευματικές αξίες που εκπέμπουν τα μνημεία του και η ιστορία του» υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.
«Είμαστε ένας περήφανος λαός με ελαττώματα και προτερήματα που πάντοτε σε δύσκολες στιγμές καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τη φύση μας και να μετατρεπόμαστε σε σύμβολο δύναμής και πολιτιστικής δημιουργίας. Ο Παρθενώνας, δημιουργημένος από ελληνικά χέρια, εκφράζει ακριβώς αυτήν τη μοναδική φιλοσοφία για τη ζωή σε όλες τις εκφράσεις της» πρόσθεσε.
Ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα από την έκθεση θα προβληθούν οι ελληνικοί φορείς που σχετίζονται με τον Παρθενώνα, θα αναδειχθεί παγκοσμίως το αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης και θα ενδυναμωθεί ο πολιτιστικός τουρισμός και ευρύτερα οι σχέσεις Ελλάδας και Μεξικού.
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι το Μέγαρο Καλών Τεχνών είναι πολύ προσεκτικό στις επιλογές του και υπάρχουν εκθέσεις που περιμένουν χρόνια για να παρουσιαστούν στον συγκεκριμένο εκθεσιακό χώρο, ωστόσο «δέχτηκε αμέσως και με μεγάλη χαρά το πρότζεκτ σχετικά με το Παρθενώνα, δίνοντάς μας μια μοναδική ευκαιρία προώθησης της ελληνικής κληρονομιάς στο κέντρο του Μεξικού».
Την έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, διοργανώνει το Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Μεξικού, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), την Ελληνική Κοινότητα Μεξικού καθώς και την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή του Μεξικού.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ιστορία της θεάς Αθηνάς, μέσα από αφηγήσεις, ενώ θα υπάρξουν ξεναγήσεις κι εργαστήρια για παιδιά. (ΑΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου