Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τα ατού των Windows 7

Κρυμμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να ξέρετε για να κάνετε τα πάντα γρηγορότερα

Kαλά τα Windows 8 και ακόμα καλύτερα  τα Windows 8.1, αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα Windows 7 είναι ένα αξιολογότατο λειτουργικό σύστημα, το οποίο δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

Δεν είναι τυχαίο που πολλοί οργανισμοί, επιχειρήσεις και ιδιώτες δεν κάνουν τη μετάβαση προς το νέο λειτουργικό σύστημα, για να μη χάσουν τη σταθερότητα και την ομαλή λειτουργία που προσφέρουν τα 7.

Στο άρθρο που ακολουθεί, πρόκειται να τους δώσουμε μερικά ακόμη επιχειρήματα για να κρατήσουν το λειτουργικό τους, αποκαλύπτοντας μερικές κρυμμένες χάρες των Windows 7, την ύπαρξή των οποίων πολλοί αγνοούν. Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσα πολλά πράγματα ακόμη μπορείτε να κάνετε με αυτό το τόσο καλοφτιαγμένο λειτουργικό, που –δεν σας κρύβουμε– αγαπάμε πολύ.

Γίνετε ένας... Θεός των παραθύρων

Μη γελάτε, έτσι το ονομάζει η ίδια η Microsoft, Windows 7 God Mode, επομένως κάτι θα ξέρει παραπάνω.

Η λογική αυτής της επιλογής είναι να έχετε μία ευρεία εποπτεία εκατοντάδων ρυθμίσεων σε ένα κεντρικό σημείο. Πρόκειται για μια επιλογή που μπορείτε  να ενεργοποιήσετε και έπειτα να εκμεταλλευτείτε  τις δυνατότητες που σας προσφέρει.
Θα πρέπει, λοιπόν, να δημιουργήσετε έναν νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας ή όπου αλλού σας βολεύει και να του δώσετε το ακόλουθο όνομα: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Ο φάκελος αυτός θα έχει –αφότου δημιουργηθεί– συνολικά 270 αντικείμενα,  τα οποία θα αντιπροσωπεύουν κάθε ρυθμιζόμενη επιλογή που υπάρχει στα Windows 7 [εικ. 1].

 

Ανατρέξτε στο ιστορικό

Εάν, τώρα, το σύστημά σας δεν λειτουργεί όπως θα θέλατε και δεν ξέρετε τι φταίει, μπορείτε να δείτε  το ιστορικό αξιοπιστίας του συστήματός σας.

Πηγαίνετε στο Start Menu [Έναρξη], κάντε αναζήτηση του όρου Reliability, και μετά επιλέξτε View Reliability History [Προβολή ιστορικού αξιοπιστίας] [εικ. 2]. Το σύστημά σας βαθμολογείται σε μία κλίμακα από το 1 έως το 10, με  το 10 να είναι το άριστα. Όσο πιο ομαλή και ευθεία  η καμπύλη του γραφήματος τόσο καλύτερα λειτουργεί  το μηχάνημα. Τα συμβάντα τονίζονται και μπορείτε να δείτε επιπρόσθετες πληροφορίες. Τέλος, μπορείτε  να αποθηκεύετε τα γραφήματα για μελλοντική αναφορά.

Μπορεί να είστε... Θεοί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιμετωπίσετε προβλήματα με το σύστημά σας. Μερικές φορές, η εξωτερική βοήθεια είναι απαραίτητη. Αντί να εξηγείτε εσείς στους τεχνικούς τι έχει πάει στραβά, βάλτε το PC σας να το κάνει για εσάς. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον Problem Steps Recorder [Βηματική καταγραφή προβλήματος]. Στο πεδίο Run [Εκτέλεση] του Start Menu πληκτρολογήστε psr.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατήστε Start Record [Έναρξη εγγραφής] και το εργαλείο αυτό θα καταγράψει τη δραστηριότητά σας σε screenshots που δείχνουν πού έχετε κάνει κλικ. Μπορείτε να προσθέσετε και σχόλια με την επιλογή Add Comment [Προσθήκη σχολίων]. Μόλις είστε έτοιμοι και πατήσετε το Stop Record [Διακοπή εγγραφής], τότε όλα τα screenshots και τα σχόλια θα ενταχθούν σε ένα αρχείο MIME HTML, το οποίο μπορεί κανείς να το δει με οποιοδήποτε browser. Αυτό το αρχείο μπορείτε να το στείλετε σε όποιον θέλετε [εικ. 3].

 

Εμπλουτίστε τις δυνατότητές σας

Εκτός από την “ένεση αυτοπεποίθησης” που μπορεί να σας προσφέρει ο τίτλος God Mode παραπάνω, υπάρχουν αρκετές ακόμη επιλογές που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε προκειμένου να χαμογελάτε κάθε φορά που ανοίγετε τον υπολογιστή και σας επιτρέπουν να εμπλουτίσετε τις δυνατότητες που σας προσφέρει.


Μία από τις πρώτες εργασίες που κάνει κάποιος με έναν υπολογιστή είναι αριθμητικές πράξεις, επομένως, ο εμπλουτισμός του Calculator είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το Calculator [Υπολογιστής], να πατήσετε το View [Προβολή] και να επιλέξετε από εκεί να κάνετε μετατροπές διάφορων μεγεθών, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Εάν κρατήσετε  το πρόγραμμα ανοιχτό, κρατά και μνήμη από τις μετατροπές που έχετε κάνει [εικ. 4].

Οι περισσότεροι χρήστες των Windows 7  το γνωρίζουν ήδη, αλλά καλό είναι να επαναλάβουμε εδώ ότι η taskbar μπορεί να δεχτεί τις συντομεύσεις σας.

Επομένως, όταν κάνετε drag & drop ένα εικονίδιο εκεί, μπορείτε να δημιουργείτε μια πρακτική συντόμευση, στην οποία θα κάνετε κλικ και θα ανοίγει η εφαρμογή που σας ενδιαφέρει. Το δεξί κλικ επάνω στις συντομεύσεις αυτές ανοίγει πρόσφατα αρχεία και άλλες ενδιαφέρουσες λειτουργίες [εικ. 5].



Μία ακόμη ενδιαφέρουσα δυνατότητα που σας προσφέρουν τα Windows 7 είναι να στέλνετε απευθείας ένα παράθυρο στην ανάλογη οθόνη από ένα σύστημα  με setup περισσοτέρων της μίας οθόνης. Για να το κάνετε αυτό, αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο των Windows μαζί με το δεξί ή το αριστερό πλήκτρο κατεύθυνσης  και το ενεργό παράθυρο θα μετακινηθεί στην επόμενη δεδομένη θέση διαδοχικά. Εάν πατήσετε το πλήκτρο Windows μαζί με το Shift και το αριστερό ή το δεξί πλήκτρο κατεύθυνσης, τότε το ενεργό σας παράθυρο  θα μετακινηθεί στην επόμενη οθόνη που έχετε στο σύστημά σας σε διαμόρφωση πλήρους οθόνης.

 

Καιρός για εκκαθάριση

Εάν θέλετε να απαλλαγείτε πραγματικά από άχρηστα στοιχεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ενσωματωμένο χαρακτηριστικό των Windows, το οποίο διαγράφει οριστικά τα αρχεία εκείνα για τα οποία έχετε δώσει εντολή διαγραφής, αλλά παραμένουν εν αγνοία σας στο σύστημά σας. Για να το κάνετε αυτό, επιλέγετε  το Command Prompt [γραμμή εντολών], πληκτρολογείτε cipher/ w:X όπου στο X βάζετε το γράμμα του drive ή του partition όπου θέλετε να ελευθερώσετε χώρο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετά, ανάλογα  με το μέγεθος του κάθε drive [εικ. 6].

 

Internet παντού

Στα Windows 7 μπορείτε να δημιουργείτε Wi-Fi Hotspot σε έναν υπολογιστή που έχει ήδη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Κατεβάστε την εφαρμογή Connectify Lite, την οποία θα βρείτε δωρεάν στο www.connectify.me και η οποία  θα σας βοηθήσει να κάνετε τον υπολογιστή που έχει σύνδεση στο Internet ένα hotspot μέσα από το οποίο  θα μπορούν να έχουν πρόσβαση άλλες συσκευές, όπως smartphones και tablets, χωρίς να αγχώνεστε για τις χρεώσεις του mobile Internet [εικ. 7].

 

Ζητήματα ενέργειας

Στην ειδική περίπτωση που χρησιμοποιείτε ένα laptop  και σας ενδιαφέρει το ζήτημα της ενέργειας, τότε μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας το Windows 7 Power Efficiency Report.

Πηγαίνετε στο Start Menu και κάντε αναζήτηση του όρου CMD, τρέχοντας ως Administrator  το cmd.exe. Στο Command Prompt που θα ανοίξει, πληκτρολογήστε powercfg –energy [προσοχή, βάλτε ένα κενό πριν την παύλα!]. Περιμένετε να γίνει ένας έλεγχος του συστήματός σας και, μόλις αυτός ολοκληρωθεί,  θα έχει δημιουργηθεί ένα αρχείο με το όνομα energy-report.html στον φάκελο Windows/System 32. Αντιγράψτε το αρχείο αυτό σε ένα άλλο σημείο του υπολογιστή σας και ανοίξτε το. Μη δοκιμάσετε να  το ανοίξετε από το αρχικό του σημείο, γιατί θα προκύψει ένα μήνυμα λάθους. Εκεί θα δείτε μία περιγραφή όλων των ενεργειακών ζητημάτων που ενδέχεται να αντιμετωπίζει το σύστημά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: