Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Ιταλία. Νεκροί και καταστροφές
Τουλάχιστον 37 είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε στις 3:36 (τοπική ώρα) την ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι στην Ιταλία, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν μόλις 4 χλμ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι ενώ 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας.
Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι ενώ 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας.
Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.
Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού είναι αδιάκοπες. Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.
O σεισμός σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο "είναι συγκρίσιμος σε ένταση με τον σεισμό της Λ' Άκουϊλα (το 2009)" καθώς έχει ισοπεδώσει πολλές κοινότητες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι τραυματίες από το Αματρίτσε μεταφέρονται με ελικόπτερα στην Λ' Άκουϊλα, ενώ δύο σοβαρότερα τραυματισμένοι αεροδιακομίσθηκαν στη Ρώμη.
Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν μόλις στις 07.40 (08.40, ώρα Ελλάδος), σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στη δεύτερη οδική αρτηρία προς την ίδια κοινότητα.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως "το σύστημα προστασίας είναι πλήρως αποτελεσματικό, υπάρχουν μεν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ορισμένες κοινότητες, και γι' αυτό έχει τεθεί εν ισχύ το σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας. Οι ιατρικές φροντίδες είναι εγγυημένες". Το 6ο Σύνταγμα Μηχανικού της Ρώμης έχει κινητοποιηθεί, κι εφοδιασμένο με ειδικά μηχανήματα ανεχώρησε για τις πληγείσες ζώνες, ενώ κι άλλες ειδικές μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί ήδη και βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών αρχών.
Σε δηλώσεις του στην δημόσια τηλεόραση της Rai, o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, βόρεια του Ριέτι, υπογράμμισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών. Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα αναφέρει ότι και στην περιοχή του Αματρίτσε, οι σεισμικές δονήσεις (σημειώθηκε και μια δεύτερη, στις τέσσερις και τριάντα τέσσερα λεπτά) έχουν προκαλέσει θύματα.
Σε μικρούς δήμους κοντά στο Ριέτι εξαιτίας του σεισμού διεκόπη προσωρινά ηλεκτροδότηση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσουν συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Υπηρεσία Προστασίας Πολιτών, μετά την σεισμική δόνηση των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, είπε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Twitter.
Ο ισχυρός σεισμός, έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης, ενώ διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.
Η δόνηση σημειώθηκε σε μία ζώνη "υψηλής σεισμικότητας", τονίζει στη Messaggero ο σεισμολόγος του Εθνικού Κέντρου (INGV) Αλεσάντρο Αμάτο. Ο τελευταίος σεισμός 5,9 Ρίχτερ είχε πλήξει το 1979 τη Νόρτσα, ενώ ιστορικά έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί και σε άλλους αιώνες.
"Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε σεισμική επικινδυνότητα, δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς ζώνες και για τούτο οι κατασκευές πρέπει να είναι γερές", δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο επίσης σεισμολόγος Βάλτερ Μαρτσόκι. "Έχουμε πολλά ιστορικά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε στιγμές που δεν γνωρίζαμε το παραμικρό για αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσαρμοσθούμε".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου