Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Απόδοση ποσοστού από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο των Δήμων






Ερώτηση με θέμα την απόδοση ποσοστού από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο των Δήμων κατέθεσαν 51 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη και στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της ερώτησης η οποία συνυπογράφεται και από τους τρεις βουλευτές της Κορινθίας (Μ. Θελερίτη, Γ. Τσόγκα και Γ. Ψυχογιό), η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που τους φιλοξενείαποτελούν ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό. Στο πλαίσιο της προσπάθειαςγια την προστασία και αξιοποίηση αυτού πλούτου της χώρας, καίριος είναι ο ρόλος των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για την επιμέλεια, συντήρηση, καθαριότητα, οδοποιία, διατήρηση και βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων που φιλοξενούνται στα διοικητικά τους όρια.
Επειδή τα έσοδα από την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων που εισπράττονται από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι σημαντικά,και επιπλέον έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, προτείνεται να αποδίδεται στους οικείους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται εκτός των αστικών ζωνών των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα ποσά αυτά, πάντα κατόπιν μελετών και εγκρίσεως από τις Τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, μπορούν να αξιοποιούνται για εργασίεςκαθαρισμού και ευπρεπισμού του περιβάλλοντος χώρου και τη βελτίωση των οδών πρόσβασης σε αυτούς.
Οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι έχουν ανάγκη από αυτήν την οικονομικήενίσχυση, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός λόγω τοπικότητας έχει συναίσθηση της ευθύνης και της ηθικής υποχρέωσης για την επιμέλεια και  φροντίδα των τοπικών αρχαιολογικών χώρων. Εξάλλου, σε πολλές περιοχές της χώρας οι αρχαιολογικοί χώροι δέχονται επισκέπτες από όλη την υφήλιο με υψηλά αισθητικά και περιβαλλοντικά κριτήρια οι οποίοι σταθμίζουν και αξιολογούν αυστηρά την ποιοτική εικόνα του περιβάλλοντος και των όμορων χώρων των αρχαιολογικών μνημείων. Συνεπώς είναι απολύτως λογικό, νόμιμο και αιτιολογημένο το αίτημα της απόδοσης μέρους του ποσοστού επί των εισπράξεων των εισιτηρίων στους εκτός αστικής ζώνης αρχαιολογικούς χώρους ως ανταποδοτικό τέλος υπέρ των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

15 Φεβρουαρίου 2018
Γραφείο Τύπου Μ. Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: