Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

«Ασυνήθιστα πολλά» σήματα από μακρινούς γαλαξίες λαμβάνουν τα γήινα ραδιοτηλεσκόπια

«Ασυνήθιστα πολλά» σήματα από μακρινούς γαλαξίες λαμβάνουν τα γήινα ραδιοτηλεσκόπια



Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, ραδιοτηλεσκόπια στη Γη έχουν δεχθεί πρόσφατα μεγάλο αριθμό από σήματα, τα οποία προέρχονται από το διάστημα! 

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των σημάτων αυτών γνωστών ως «γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις», που αποτελούν ένα από τα πιο παράξενα αστροφυσικά φαινόμενα. Πρόκειται για ισχυρούς παλμούς ραδιοσημάτων που προέρχονται από πολύ μακρινές αποστάσεις, διαρκούν χιλιοστά του δευτερολέπτου και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Οι Αυστραλοί ερευνητές δήλωσαν ότι ο αριθμός των σημάτων που εντοπίστηκαν από τα ραδιοτηλεσκόπια ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστος, γεγονός που παραπέμπει σε κάτι εντελώς διαφορετικό από τα μεμονωμένα ραδιοκύματα που είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες φορές.

«Εντοπίστηκαν πάνω από 20 σήματα μέσα σε έναν χρόνο, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το σύνολο των σημάτων που είχαν εντοπιστεί από το 2007», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ryan Shannon, από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Swinburne και το Κέντρο Αριστείας OzGrav ARC.

Τα ραδιοκύματα από το μακρινό διάστημα ερμηνεύονται με δύο τρόπους. Είτε πρόκειται για εκπομπή από τεχνικά μέσα, δηλαδή από... μακρινούς εξωγήινους πολιτισμούς, είτε παράγονται σε πάλσαρ, που είναι παγιδευμένα στη δίνη μίας Μαύρης Τρύπας, μέσω της οποίας διαχέονται στο διάστημα.

Ο τεράστιος αριθμός νέων αυτών ριπών που ανακαλύφθηκαν είναι συνέπεια του γεγονότος ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νέο εξοπλισμό σε αυτά τα τηλεσκόπια, τα οποία τους επέτρεπαν να έχουν ένα απέραντο «οπτικό πεδίο» στον ουρανό.

Πάντως, οι ερευνητές διασαφηνίζουν πως οι πιθανότητες τα σήματα να προέρχονται από εξωγήινους πολιτισμούς είναι ελάχιστες.

Σημειώνεται, ότι η ανακοίνωση των Αυστραλών ερευνητών έρχεται μία μέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπραϊντενστάιν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Πηγή: independent.co.uk

Δεν υπάρχουν σχόλια: