Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Lolita look: Η Ιαπωνική μόδα που κυρίευσε τα social media


 
To Reddit "γιορτάζει" την "υποκουλτούρα της Λολίτας" που πλέον έχει ξεφύγει από μόδα της Ιαπωνίας (Vid)
Πρόκειται για μια Cosplaying μόδα που έχει κυριεύσει τα social media του πλανήτη, αρχής γενομένης από την Ιαπωνία.
AdTech Ad
Το "Lolita Look" είναι το πιο γνωστό στυλ ντυσίματος στην Ιαπωνία που κάνει θραύση στις νεαρές ηλικίες. Η μόδα όμως έχει ξεφύγει από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου και πλέον έχει αποθεωθεί στο Reddit, το πιο open source, social media του πλανήτη.
Ενώ στον δυτικό πολιτισμό ο όρος "Λολίτα" βασίζεται περισσότερο στο διάσημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, η ιαπωνική μόδα εμπνέεται περισσότερο από τα παιδικά ρούχα της Βικτωριανής εποχής.
Η τάση έχει γίνει παγκόσμια και έτσι, πλέον διοργανώνονται και διεθνείς συναντήσεις. Μία πρόσφατη συνάντηση, έγινε στη Σκωτία:

Υποτίθεται πως το "Lolita Look" ξεκίνησε στις αρχές του '80 στο Τόκιο, ωστόσο με τα χρόνια και με την εξέλιξη του Ίντερνετ, πέρασε σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Στην Ιαπωνία οι Λολίτες ονομάζονται lolita, gyaru, decora, ή ganguro, ανάλογα με τις παραλλαγές εμφάνισης.
Υπάρχουν και οι gothic Λολίτες, γνωστές ως gosurori αλλά φυσικά, και οι punk Λολίτες. Η όλη τάση πάντως, ξεκίνησε σαν μια επίδειξη μετριοφροσύνης.
Οι τρεις βασικές Λολίτες στη Δύση, είναι:
Γκόθικ Λολίτα (Gothic Lolita)
Χαριτωμένη Λολίτα (Sweet Lolita)
Κλασσική Λολίτα (Classic Lolita)
Πολλοί χρήστες των social media έχουν χαρακτηρίσει την τάση "παράξενη", άλλοι λένε πως προωθεί την παιδοφιλία, ενώ κάποιοι θεωρούν πως ο καθένας μπορεί να ντύνεται και να εκφράζεται όπως θέλει. Οι ίδιοι οι χρήστες του διαδικτύου που αναρτούν πάντως φωτογραφίες τους από cosplay επιδείξεις, αναφέρουν πως στόχος δεν είναι η σεξουαλική προσέλκυση, αλλά η ελευθερία της έκφρασης μέσα από την αφομοίωση ενός ιδιαίτερου στυλ.

Η μόδα πάντως τελευταία έχει υιοθετηθεί και από διάσημους οίκους μόδας όπως οι Prada, Chanel & Valentino.





Δεν υπάρχουν σχόλια: