Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Nεκροθάφτες» των Oνείρων μας




ΣΒΗΝΟΥΝ» ΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ Τ.ΔΗΜΟΥ ΦΕΝΕΟΥ


Στον Καλλικρατικό πλέον Δήμο Φενεού  με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, οι ορεινές, ναι υπάρχουν και τέτοιες,  κοινότητες που ήδη είχαν προβλήματα επί «Καποδίστρια», αρχίζουν να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο. Άρχισαν τα χωριά να «σβήνουν» και οι λιγοστοί νέοι να φεύγουν, βιώνοντας  την γήρανση και την δραματική μείωση του ντόπιου πληθυσμού,  την εγκατάλειψη την υποβάθμιση της γης και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
   Ο Καλλικράτης τα έχει φέρει σε  κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτιστική απομόνωση, παρόλο που ο κύριος Ραγκούσης, ο αρχιτέκτονας του Καλλικράτη  είχε υποσχεθεί το αντίθετο.


  Δεν τους φτάνει που μ’ όλο αυτό το ξεγύμνωμα ανάγκασαν τους κατοίκους να μεταναστεύσουν, να εγκαταλείψουν τις πατρικές τους εστίες,  τώρα με τα χαράτσια για τα ακίνητα τους υποχρεώνουν να πληρώσουν τρακοσάρια γι’ αυτά τα έρημα, τα εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα σπίτια, τα οποία πασχίζουν με νύχια και με δόντια να τα κρατήσουν όρθια.
  Τα ορεινά χωριά του τ. Δήμου Φενεού με την «Καλλικράτεια» συνένωση, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγήθηκαν σε περαιτέρω περιθωριοποίηση και μαρασμό. Πόσο δίκιο είχαμε που φωνάζαμε για την δημιουργία του ορεινού δήμου και ήμασταν αντίθετοι στον τεμαχισμό  της ορεινής Κορινθίας και στην προσάρτησής της στα πεδινά αστικά κέντρα που αποτέλεσε πληθυσμιακή μειοψηφία, απαξιωμένη από τις κεντρικές  επιλογές τους.
  Σε αυτό βέβαια  βοήθησαν και μερικοί τοπικοί “παραγοντίσκοι” που εκβίαζαν στην δημιουργία του ορεινού Δήμου ….να τους χαιρόμαστε τους
«νεκροθάφτες» των ονείρων μας, οι πιο πολλοί από αυτούς ανταμείφτηκαν για τις υπηρεσίες τους με θέσεις στους νέους δήμους .

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ
ΜΕΣΙΝΟ ΦΕΝΕΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: