Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Μελάνωμα: Η συνθήκη που το κάνει 5 φορές πιο θανατηφόρο!

  Μελάνωμα: Η συνθήκη που το κάνει 5 φορές πιο θανατηφόρο!
Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν τη μελανίνη, τη χρωστική του δέρματος.

Είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος και προσβάλλει ολοένα και περισσότερους και μάλιστα νεώτερες ηλικίες.
Τα βασικά αίτια είναι η υπερβολική έκθεση των νέων στον ήλιο και οι περιβαλλοντικές αλλαγές.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που διαγνώσθηκαν με μελάνωμα σε μια συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο.
Η έρευνα εξέτασε σχεδόν 500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα, μεταξύ 1988 και 2012. Οι γυναίκες ήταν 49 ετών ή νεότερες και οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους για δύο χρόνια ή περισσότερο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι γυναίκες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα στην εγκυμοσύνη ή ένα χρόνο μετά τον τοκετό, είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο. Είχαν επίσης επταπλάσιες πιθανότητες μετάστασης και εννέα περισσότερες φορές να εμφανίσουν υποτροπή του καρκίνου σε σύγκριση με άλλες γυναίκες.
bigstock Pregnant belly 49286030
Ο ερευνητής Dr. Brian Gastman της κλινικής του Κλίβελαντ, δήλωσε ότι ο ρυθμός μετάστασης, η υποτροπή και η θνησιμότητα προκάλεσαν έκπληξη, καθώς τα ποσοστά ήταν υψηλότερα σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με μελάνωμα στην εγκυμοσύνη ή ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ορμόνες της κύησης ενδεχομένως να πυροδοτούν το μελάνωμα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι γυναίκες νεότερες των 50 ετών και ιδιαίτερα οι έγκυες, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικές στην αυτοπαρακολούθηση για σημάδια καρκίνου του δέρματος.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Journal of the American Academy of Dermatology.

Δεν υπάρχουν σχόλια: