Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Στοματικό σεξ : Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο σε στόμα, φάρυγγα, λάρυγγα

Στοματικό σεξ: Πόσο αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο σε στόμα, φάρυγγα, λάρυγγα

Μια νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Κολλέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology καταδεικνύει ότι το στοματικό σεξ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση των στοματοφαρυγγικών καρκίνων.

Η ομάδα των στοματοφαρυγγικών καρκίνων περιλαμβάνει τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, τον καρκίνο του φάρυγγα, τον καρκίνο του λάρυγγα, τον καρκίνο της ρινός και των παραρρινίων κόλπων και τον καρκίνο των σιελογόνων αδένων.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, υπαίτιος για την εκδήλωση του καρκίνου είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), συγκεκριμένα στελέχη του οποίου μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή.
bigstock Diagnostic form with diagnosis 92187170
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι ο ιός HPV αυξάνει τον κίνδυνο στοματοφαρυγγικών καρκίνων, δεν ήταν όμως γνωστά τα ακριβή ποσοστά κινδύνου. Η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο τουλάχιστον κατά 7 φορές, ίσως και πολύ περισσότερο.
Να σημειωθεί ότι η μόλυνση από τον HPV μπορεί να προληφθεί, καθώς υπάρχουν δύο εγκεκριμένα εμβόλια ενάντια στον ιό.
Οι ερευνητές του Κολλεγίου Άλμπερτ Αϊνστάιν μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 96.000 ατόμων που συμμετείχαν σε εκτενή έρευνα ιατρικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ προς ανίχνευση του ιού HPV στη στοματική τους κοιλότητα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, 132 εκ των συμμετεχόντων ανέπτυξαν κάποια μορφή στοματοφαρυγγικού καρκίνου.
Όσοι εκ των συμμετεχόντων είχαν μολυνθεί από το στέλεχος 16 του ιού HPV φάνηκε να διατρέχουν 2πλάσιο έως 22πλάσιο να διαγνωσθούν με καρκίνο.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ποσοστό 70% όλων των περιστατικών στοματοφαρυγγικού καρκίνου οφείλονται στον HPV, ο οποίος μεταδίδεται με κάθε είδος σεξουαλικής επαφής, όπως το στοματικό σεξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: