Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Ζάχαρη vs. λιπαρά: Τι είναι χειρότερο για την καρδιά

  Ζάχαρη vs. λιπαρά: Τι είναι χειρότερο για την καρδιά
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καρδιοπάθεια αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς εκτιμάται ότι ευθύνεται για περισσότερα από 17 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Αμερικανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν το ρόλο της διατροφής στην εκδήλωση της καρδιοπάθειας, συγκεκριμένα το ρόλο των κορεσμένων λιπαρών και της επεξεργασμένης ζάχαρης στα καρδιαγγειακά προβλήματα.
bigstock Nutritionist Holding Sweet Foo 84528986
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Progress in Cardiovascular Diseases αναφέρει ότι η ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα πιο επιζήμια από τα λιπαρά, παρά το γεγονός ότι τα λιπαρά θεωρούνται παραδοσιακά ο κατ’ εξοχήν «εχθρός» της καρδιάς μας.
«Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας στοιχεία που καλύπτουν χρονικά πάνω από μισό αιώνα και παράλληλα έχει εμπλουτιστεί η γνώση σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον οργανισμό και στην καρδιοπάθεια ειδικότερα», αναφέρει ο James DiNicolantonio, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Έπειτα από ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, φαίνεται πως η κατάλληλη σύσταση είναι να μεταβληθεί το σημείο εστίασης των διατροφικών οδηγιών από τα κορεσμένα λιπαρά στην πρόσθετη ζάχαρη», συμπληρώνει ο ερευνητής, τονίζοντας πως βασική οδηγία θα πρέπει να είναι η συστηματική κατανάλωση φρέσκων προϊόντων και η αποφυγή τροφών που έχουν υποστεί επεξεργασία.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεωρία τους στην πράξη και διαπίστωσαν ότι μετά από λίγες εβδομάδες κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης, οι εθελοντές που είχαν εκδηλώσει στεφανιαία νόσο παρουσίασαν επιδείνωση σε βασικούς δείκτες, όπως η ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η «κακή» χοληστερόλη (LDL) κ.α., δείκτες που σχετίζονται άμεσα με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Από την άλλη, η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών φάνηκε να αυξάνει τα επίπεδα της LDL αλλά και της HDL (η οποία θεωρείται «καλή»), οπότε ο συνολικός αντίκτυπος για την καρδιά εκτιμάται ως πιο ήπιος.
Βάσει των στοιχείων αυτών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση ζάχαρης, με τη μορφή επεξεργασμένης (λευκής) πρόσθετης ζάχαρης, συμβάλλει σε μεγαλύτερο βαθμό στην στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τα κορεσμένα λιπαρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: