Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές στη γρίπη και οι άνδρες την περνάνε πιο βαριά


Οι αριθμοί μετρούν σε βάρος των ανδρών στο θέμα της γρίπης, αφού όχι μόνο είναι πιο επιρρεπείς και ευάλωτοι στις ιώσεις, αλλά τις περνάνε και πιο βαριά σε σχέση με τις γυναίκες.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν ρινικά κύτταρα από άντρες και από γυναίκες, τα οποία εξέτασαν προσεκτικά κάνοντας τις συγκρίσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology, έδειξαν πως όντως οι γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν να συμπτώματα μιας γρίπης καλύτερα από τους άντρες όταν αρρωσταίνουν.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η επικεφαλής της έρευνας Sabra Klein και οι συνεργάτες της βρήκαν πως ορμόνες που έχουν οι γυναίκες όπως τα οιστρογόνα μειώνει την ικανότητα του ιού της γρίπης να αναπαράγεται στον οργανισμό.
Το γεγονός διαπίστωσαν όταν έβαλαν οιστρογόνα στα δείγματα των αντρών και αυτά είχαν την ίδια αντίδραση απέναντι στον ιό της γρίπης.
Όπως λένε οι ειδικοί, αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του ιού της γρίπης με την δημιουργία νέων σκευασμάτων που θα έχουν ως βάση τους τα οιστρογόνα.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα έχουν αντιϊικές ιδιότητες κατά του ιού HIV, του Έμπολα και των ιών που προκαλούν τις ηπατίτιδες. Ωστόσο, η μελέτη μας είναι μοναδική για δύο λόγους. Πρώτον διότι έγινε σε κύρια κύτταρα που είχαν απομονωθεί απευθείας από τους ασθενείς, επιτρέποντας την άμεση αναγνώριση των επιδράσεων των οιστρογόνων. Και δεύτερον διότι είναι η πρώτη έρευνα που εντοπίζει τον υποδοχέα οιστρογόνου που είναι υπεύθυνος για τις αντιϊικές επιδράσεις των ορμονών. Αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών που μεσολαβούν αυτής της αντιϊικής επίδραση των οιστρογόνων» εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Sabra Klein.
Η ερευνήτρια σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι, δύσκολα θα μπορούσε να παρατηρηθεί αυτή η ιδιαιτερότητα στον γενικό πληθυσμό, καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του μήνα στις γυναίκες, λόγω εμμηνορρυσίας.
«Αλλά οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παίρνουν συγκεκριμένα αντισυλληπτικά φάρμακα ή οι γυναίκες που κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι καλύτερα προστατευμένες την περίοδο της εποχικής γρίπης, λόγω των οιστρογόνων που περιέχουν αυτά τα θεραπευτικά σχήματα» καταλήγει η Dr Klein.

Δεν υπάρχουν σχόλια: