Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η έκρηξη του Χρηματιστηρίου σήμερα δείχνει οτι έγειραν οι εκλογές..!

xaa


Η έκρηξη του Χρηματιστηρίου σήμερα δείχνει οτι έγειραν οι εκλογές..  η μήπως όχι;

Η αγορά κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, μόλις τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές έδειξε την προτίμησή της στις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία, «βασιζόμενη» στους ψίθηρους και την φημολογία που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με ικανή διαφορά έναντι του ΣυΡιζΑ. Το προεκλογικό αυτό πάρτι έδωσε την ευκαιρία στα εγχώρια χαρτοφυλάκια, θεσμικούς, συνδεδεμένα με τις τράπεζες lobbies και retail να απογειώσουν το ταμπλό το οποίο κινήθηκε μόνιμα σε θετικό πρόσημο. Υπεραντίδραση 10,12% για τον γενικό δείκτη και άρον – άρον επιστροφή όχι απλά πάνω από τις 500 μονάδες, αλλά πάνω και από τις 550 μονάδες (550,10), ενδεικτική της ανάγκης να βρεθεί λύση στην ακυβερνησία.
Με μία εκρηκτική άνοδο το χρηματιστήριο προεξοφλεί ότι την επόμενη των εκλογών της Κυριακής θα έχουμε κυβέρνηση και μάλιστα… φιλοευρωπαϊκή. Η διαρροή και στη χρηματιστηριακή αγορά δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες η Νέα Δημοκρατία προηγείται μέχρι και 4% του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε προσδοκίες ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με την συνδρομή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Στο σενάριο της κυβέρνησης συνεργασίας πιθανότητα με την συμμετοχή 3 κομμάτων και με πυλώνα την ΝΔ ποντάρει καθαρά η επενδυτική κοινότητα, ενώ ανησυχεί για την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις του οποίου δεν εμπνέει τους παράγοντες της αγοράς.
Η ΝΔ παρά τα ιστορικά της λάθη εμφανίζεται ως το πολιτικό κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Η ΝΔ αποτελεί το μη χείρον βέλτιστον και για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Πρωταγωνιστές της ανόδου είναι οι τραπεζικές μετοχές, καθώς σε μία επικράτηση μία κυβέρνηση με βασικό πυλώνα τη Νέα Δημοκρατία, οι τράπεζες θα αποφύγουν την κρατικοποίηση που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ σύγχυση έχει προκληθεί στην αγορά από τις αντικρουόμενες δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε μια ημέρα, αφού σε άρθρο του στους Financial Times δεσμευόταν ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ σε συνέντευξη στην δημόσια τηλεόραση είπε “Τι σημασία έχει αν είναι δραχμή ή ευρώ»
Μάλιστα αρκετοί αναλυτές έβλεπαν «τραπεζικό δάκτυλο» στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών με στόχο να δημιουργηθεί «ρεύμα» υπέρ των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων ενόψει των εκλογών της Κυριακής.
Πάντως την ίδια ώρα, πληροφορίες του xrimaonline, αναφέρουν ότι και σήμερα υπάρχει μεγάλη εκροή καταθέσεων από τα τραπεζικά γκισέ, ενώ πολλά στο θέμα των εκροών καταθέσεων θα παιχθούν την Δευτέρα, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.
Citigroup: Δεν αποκλείει και 3ο γύρο εκλογών
Το σχηματισμό κυβέρνησης φιλικά προσκείμενης στο ευρώ που θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα και θα εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, προκρίνει ως το βασικότερο σενάριο για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής η Bofa Merrill Lynch.
Aπό την πλευρά της η Citigroup, στην τελευταία έκθεσή της, εκτιμά πως και η νέα εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα θα αποτύχει.Κατά τη Citi, η κάλπη της 17ης Ιουνίου δεν θα δώσει σαφές αποτέλεσμα, όπως ακριβώς και η κάλπη της 6ης Μαϊου. Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν πως κανένα ελληνικό κόμμα δεν θα κερδίσει αυτοδυναμία και για το λόγο αυτό, από τη Δευτέρα 18 Ιουνίου θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος διαπραγματεύσεων.
Αλλά κατά τη Citi δεν αποκλείεται και ο νέος αυτός γύρος διαπραγματεύσεων να αποτύχει και να μην οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά τους αναλυτές του οίκου, δεν αποκλείεται και νέος, τρίτος γύρος εκλογών στην Ελλάδα…
Σύμφωνα με τον οίκο, τρίτες εκλογές στην Ελλάδα θα αποτελέσουν το χειρότερο σενάριο για το ευρώ.

diogenis-pres.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σας διαφεύγει ότι στις εκλογές ψηφίζει ο λαός και όχι οι παράγοντες της αγορας.