Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ο ουρανός βάφτηκε με αίμα; (Εικόνες)




Ένα απίστευτο ηλιοβασίλεμα έκανε χιλιάδες Κόσμο να το θαυμάσει 
σήμερα το απόγευμα στο Λουτράκι αλλά και σε όλο το νομό της Κορινθίας .


O Βασίλης Μπαμπανιάρης live@ΘΕΣΙΣ 7 την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου!





Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, ο τραγουδοποιός Βασίλης Μπαμπανιάρης συνεχίζει τις φετινές εμφανίσεις του στο "ΘΕΣΙΣ 7" στο Μοναστηράκι, παρουσιάζοντας τραγούδια που έχουν αγαπηθεί από τις δύο προσωπικές δισκογραφικές του δουλειές "Μονόγραμμα" και "Δεν ανήκω εδώ".

ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Το ρεπορτάζ της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ξεφτίλας (pics-video)



Πέντε λεπτά μας πήρε περνώντας από τον Ισθμό της Κορίνθου να καταγράψουμε σε βίντεο και φωτογραφίες την ΑΠΟΛΥΤΗ ξεφτίλα στην "Πύλη της Πελοποννήσου" (όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο "ΤΑΤ" (Τατούλης)), που την επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και πιο δημοφιλείς προορισμούς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΟ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ





Το χρονικό διάστημα 1 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά η συστηματική αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή Χιλιομόδι Κορινθίας.
Φέτος η έρευνα επικεντρώθηκε ανασκαφικά σε δύο τομείς, έναν στη θέση «Φανερωμένη- Καμαρέτα» και έναν στην θέση «Θέατρο-Λίμνη-Νταμάρια», ενώ ταυτόχρονα διεξήχθη ευρείας κλίμακας επιφανειακή έρευνα.    

Στο χώρο ανασκαφής του νεκροταφείου αποκαλύφθηκε η συνέχειά του προς βορειοανατολικά. Μεταξύ άλλων εντοπίστηκε αποθέτης που περιέκλειε αγγεία του πρώιμου 5ου αι. π.Χ. αλλά και ταφή πλούσια κτερισμένη με σημαντικά ευρήματα ανάμεσά τους και τέσσερα χάλκινα νομίσματα κοπής Πτολεμαίου Γ΄. Τα νομίσματα χρονολογούνται στο 230-221π.Χ. Η νομισματική αυτή ανακάλυψη στην περιοχή της Τενέας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βάζει πλέον την περιοχή στον κατάλογο πόλεων της ΒΑ Πελοποννήσου όπου έχουν βρεθεί ελάχιστα τέτοια νομίσματα. Η παρουσία τους στην περιοχή συνδέεται πιθανότατα με την οικονομική ενίσχυση που παρείχε ο Πτολεμαίος Γ΄ στον Άρατο και στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.
Στη θέση «Θέατρο –Λίμνη-Νταμάρια» αποκαλύφθηκε αρχαία οδός, με κατεύθυνση από νότια προς βορειοδυτικά. Ο δρόμος παρουσιάζει επάλληλες στρώσεις που χρονολογούνται από τους Μυκηναϊκούς έως τους Υστερορωμαϊκούς χρόνους, επιβεβαιώνοντας την διαχρονική χρήση του. Πιθανότατα πρόκειται για μια κεντρική αρτηρία της πόλης και πλέον υπάρχει βεβαιωμένη τεκμηρίωση για τον εντοπισμό της αρχαίας Τενέας. Στο χώρο της ανασκαφής του δρόμου εντοπίστηκε κεραμική προϊστορικών και ιστορικών χρόνων, με ξεχωριστής σημασίας εύρημα ένα ανθρωπόμορφο ειδώλιο της ΥΕΙΙΙΒ2 (1125-1180π.Χ.). Ταυτόχρονα βρέθηκαν αποτμήματα οικοδομικού υλικού, επιμελώς λαξευμένοι δόμοι, μια βάση παραστάδας και τμήμα ανωδομής κτιρίου που παραπέμπουν σε δημόσια κτίρια της αρχαίας Τενέας.
Παράλληλα με την ανασκαφική έρευνα πραγματοποιήθηκε και επιφανειακή έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν σε μεγάλη πυκνότητα νομίσματα κοπής Σικυώνας του 2ου και 1ου αι. π.Χ. Το γεγονός αυτό συνδέεται με την καταστροφή της Κορίνθου το 146π.Χ., περίοδος κατά την οποία φαίνεται να περιορίστηκε σημαντικά η κυκλοφορία νομισμάτων κοπής Κορίνθου. Στον αντίποδα η Τενέα συνέχιζε να ακμάζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή. Ξεχωριστό εύρημα αποτελεί ο εντοπισμός ασημοχάλκινου νομίσματος κοπής Σαμόσατα, αρχαία πόλη στην δυτική όχθη του Ευφράτη. Το νόμισμα χρονολογείται στο 259 μ.Χ. και καταδεικνύει τις σχέσεις της Τενέας με την ανατολή, πέρα από τα παράλια της Μικράς Ασίας και την Αίγυπτο.

Το πρόγραμμα διεξήχθη με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την αρωγή του Δήμου Κορινθίων. Στην έρευνα συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων αλλά και φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, στον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Π. Καλλίρη, στους Περιφερειακούς Συμβούλους κ. Α. Παπαφωτίου και κ. Γ. Πετρίτση, στα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης κ.κ. Α. Παπαγγελόπουλο και  Α. Γκίκα, στον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Α. Πνευματικό, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χ. Χασικίδη, στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και στον Πρόεδρο του Τοπικού διαμερίσματος Χιλιομοδίου κ. Δ. Μπίτζιο. Ταυτόχρονα στους Βουλευτές Κορινθίας αλλά και σε όλους εκείνους που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως στο έργο μας.

Δρ. Έλενα Κόρκα
Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ