Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ανάβει η μάχη για το πολύ γρήγορο internet

internet-speed-test

To VDSL, δηλαδή οι πολύ γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο......



To VDSL, δηλαδή οι πολύ γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο, δείχνουν να είναι το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς σταδιακά προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν την παροχή των αντίστοιχων προϊόντων.
Τελευταίο δείγμα είναι η Wind Ελλάς, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες την πιλοτική παροχή VDSL υπηρεσιών από το αστικό κέντρο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συνδρομητών της εταιρείας.
Οι συνδρομητές αυτοί βρίσκονται σε μέγιστη απόσταση 800 μέτρων από τον πλησιέστερο σε αυτούς τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Το VDSL προσφέρει ταχύτητες λήψης δεδομένων που φθάνουν ως και τα 50 Mbps (θεωρητικά) όταν το αντίστοιχο όριο για τις υπάρχουσες ADSL συνδέσεις είναι στα 24 Mbps.
Στη «μάχη» του VDSL επρόκειτο να εισέλθει αυτές τις ημέρες και ο ΟΤΕ, αλλά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων δεν ενέκρινε πριν από μερικές εβδομάδες τα προτεινόμενα από τον Οργανισμό πακέτα, ζητώντας επιπλέον στοιχεία.
Εγκριση τιμολογίων
Η ΕΕΤΤ έχει εγκρίνει πάντως τα τιμολόγια χονδρικής του ΟΤΕ για συνδέσεις VDSL, κάτι που σημαίνει πως οι εναλλακτικοί πάροχοι μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες, «υπενοικιάζοντας» τες από τον ΟΤΕ. Μέχρι στιγμής, όμως, ουδείς έχει προβεί σε αντίστοιχη κίνηση. Σημειωτέον πως η Cyta -αλλά και η Wind στο πιλοτικό της- προσφέρει VDSL χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες συνδέσεις μέσω πλήρους αδεσμοποίητης πρόσβασης στον τοπικό βρόχο (LLU), κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την χονδρική του ΟΤΕ. Από την άλλη, λόγω τεχνολογικών περιορισμών στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει σύνδεση που είναι σε απόσταση άνω των 800 μέτρων από το αστικό κέντρο.
Όσον αφορά στη Wind, δεν έχει διευκρινιστεί πότε σκοπεύει η εταιρεία να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών VDSL, καθώς το πιλοτικό της πρόγραμμα έχει ως στόχο να δοκιμάσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία.
telecomnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: