Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ!



                       

  Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ! 
                                        

Το Πάσχα, η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι ίσως η μοναδική γιορτή που κλείνει μέσα της όλα τα συναισθήματα. Από την αγωνία, τον πόνο τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, περνάμε στην αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση.

 
Το Πάσχα, κάθε άνθρωπος ανεβαίνει στις πιο ψηλές κορφές της πίστης για να΄αντικρίσει το μεγαλείο της Αγάπης και να <<δει>> το πρόσωπο του Θεού. Είναι η γιορτή της αγάπης, γιατί ο ίδιος ο Χριστός μας θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας. Με τη γιορτή αυτή της Ανάστασης του Ιησού ξαναγεννιέται η φύση και η ίδια η ζωή.
Η Μεγάλη Παρασκευή, η μέρα που κορυφώνεται το Θείο Δράμα, είναι μέρα πένθους και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Ο Επιτάφιος στολίζεται με λουλούδια και περιφέρεται γύρω από την εκκλησία και τους δρόμους. Την ημέρα αυτή ο κόσμος συρρέει στις εκκλησίες για ν΄ακολουθήσει την περιφορά του εσταυρωμένου Θεανθρώπου, που πραγματοποιείται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη.
Η κατανυκτική μυσταγωγία της περιφοράς του Επιταφίου θέλει κάθε χρόνο την ετοιμασία της. Ο στολισμός του έχει ιδιαίτερο εθιμοτυπικό και δημιουργούσε πάντα μια ευγενή άμιλλα μεταξύ των ενοριών, για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η κατασκευή του δεν είναι τυχαία: Όπως πιστεύεται, το επάνω μέρος του συμβολίζει τον ουρανό και το επίπεδο που υπάρχει στη μέση συμβολίζει τη γη.
Κάθε Μεγάλη Παρασκευή έχει παρατηρηθεί, ανεξάρτητα του πότε εορτάζεται το Πάσχα, ότι επικρατούν ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες και είναι καταφανές το βουβό κλάμα της φύσης για τη σταύρωση του Θεανθρώπου, που συνοδεύεται από συννεφιασμένο μελαγχολικό ουρανό ή και ψιχάλες βροχής.
Αν και το φετινό Πάσχα εορτάστηκε την 5η  Μαΐου και ο κόσμος τη Μεγάλη Εβδομάδα επισκέφθηκε τις παραλίες και κολύμπησε στη θάλασσα, λόγω των καλοκαιρινών συνθηκών που επικρατούσαν, εντούτοις τη Μεγάλη Παρασκευή ο ουρανός, μετά το μεσημέρι, επιβεβαίωσε όχι μόνο την ανθρώπινη αλλά και τη Θεία συγκίνηση για το δράμα του Θεανθρώπου, προσθέτοντας μία ακόμη συγκλονιστική εμπειρία ζωής!
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην Περαχώρα, ο Επιτάφιος της εκκλησίας της Παναγίας ξεκίνησε πρώτος την περιφορά. Προπορευόταν η Φιλαρμονική της Περαχώρας. Ο Επιτάφιος της εκκλησίας των Ταξιαρχών περίμενε στην κεντρική πλατεία του χωριού, έξω από την εκκλησία. Στη συνέχεια και οι δύο επιτάφιοι μαζί περιφέρθηκαν σχεδόν σε όλο το χωριό, πλήθος κόσμου τους ακολουθούσε ευλαβικά, ενώ η φιλαρμονική συνόδευε με επιβλητικά πένθιμα εμβατήρια σε όλη τη διαδρομή, που πλέκονταν με τα Εγκώμια, τα υπέροχα τροπάρια της ημέρας, που έψαλαν οι ιερείς.
Τα μέλη της φιλαρμονικής της Περαχώρας, όλων των ηλικιακών κατηγοριών, με την εντυπωσιακή τους στολή και την επαγγελματική τους κατάρτιση, υπό την καθοδήγηση του Αρχιμουσικού κ. Κώστα Ρίζου, επιβεβαίωσαν πως η παρουσία τους στην περιφορά των Επιταφίων συνέβαλε στην ψυχική και πνευματική ανάταση των πιστών και πως η μουσική είναι ένα λαμπρό δώρο του Θεού που μας συντροφεύει, τόσο στο ταξίδι της ψυχής, όσο και στο ταξίδι της  ζωής μας!
     Γιάννης Β. Καραπανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: