Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Λαμία: Φόβοι για επεισόδια εν’ όψει της επίσκεψης της Χρυσής Αυγής


Λαμία: Φόβοι για επεισόδια εν’ όψει της επίσκεψης της Χρυσής Αυγής
«Στο πόδι» βρίσκονται από χθες οι Λαμιώτες. Όπως έγινε γνωστό το παρόν στην επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης θα δώσει αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής.
Ο Δήμος Λαμιέων απήυθυνε πρόσκληση στο κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου εν’ όψει της 69ης επετείου μνήμης του Ολοκαυτώματος της Υπάτης…


17 Ιουνίου του 1944, ημέρα Σάββατο
Τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής μπαίνουν στην Υπάτη. Λίγες ώρες αργότερα γράφεται στη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας το ολοκαύτωμα της Υπάτης.
Τραγικός απολογισμός: 28 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες, ενώ τα 375 από τα 400 σπίτια της μαρτυρικής πόλης έγιναν παρανάλωμα του πυρός, έκαψαν επίσης βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά.
Το Σαββατοκύριακο ο Δήμος Λαμιέων μαζί με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι ΑΙΝΙΑΝΕΣ» διοργανώνουν εκδηλώσεις για την στην 69η Επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος της Υπάτης.
Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος «Οι ΑΙΝΙΑΝΕΣ» η Δημοτική Αρχή απέστειλε πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή και δεν αποκλείεται εκπρόσωπός της να κληθεί να καταθέσει στεφάνι στο κενοτάφιο των πεσόντων.
Στην καταγγελία που εξέδωσε ο Σύλλογος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι ΑΙΝΙΑΝΕΣ» έχοντας χρέος απέναντι στην ιστορική μνήμη και με σεβασμό στα αθώα θύματα του φασισμού - συγγενείς και συγχωριανούς μας.»
Την άνευ λογικής και κατάπτυστη απόφαση του Δήμου Λαμιέων να καλέσει εκπροσώπους του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής στην 69η Επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος της Υπάτης - στην οποία είμαστε συν-διοργανωτές.
«Την στιγμή που το Εθνικό Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος - στο οποίο ανήκει και ο Δήμος Λαμιέων (από τη στιγμή που με το σχέδιο «Καλλικράτης» εντάχθηκε ο Μαρτυρικός Δήμος Υπάτης σε αυτόν) - έχουν πάρει απόφαση να αποφεύγεται κάθε διάλογος με τους υποστηρικτές του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη χώρα μας, έχουν καταδικάσει τους αρνητές των ολοκαυτωμάτων του ναζισμού, αυτούς που σπέρνουν το μίσος, το ρατσισμό και τη διχόνοια και είναι ενάντια στον ανθρώπινο πολιτισμό, ενάντια στη μόρφωση και την παιδεία, θεωρούμε πως η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι ζήτημα Πολιτισμού, Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και Αλληλεγγύης.
Είτε παρευρεθούν στην επέτειο μνήμης οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής - είτε όχι , δηλώνουμε για μία ακόμη φορά καμμία ανοχή στο Ρατσισμό και στο Φασισμό!
Ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Υπαταίων «Αινιάνες» δεν έχει ανάγκη να προκαλέσει τις εντυπώσεις, αυτό μαρτυρά η παρουσία του στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Φθιώτιδας και της Ελλάδος κατ' επέκταση εδώ και 37 συναπτά έτη.
Η συμμετοχή και παρουσία μας στην Επέτειο Μνήμης επιβάλλεται και δε θα αφήσουμε να αμαυρωθεί από τέτοιου είδους περιστατικά. Το οφείλουμε στην ιστορία μας , στους νεκρούς μας και στα εκατομμύρια θύματα του Ναζισμού.
Οι Αινιάνες είναι ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Νέων από Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Ελλάδος (περ.1940-44), επίσης είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καθώς και άλλων φορέων που προάγουν τις αρχές της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού και της Ειρήνης.» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος σύμφωνα με το lamiareport.

Δεν υπάρχουν σχόλια: