Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ/ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΟΦΙΑ ΜΗΤΡΑΚΗ


                               
Στα πλαίσια των Εκδηλώσεων Μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ο Σκακιστικός Επιμορφωτικός Όμιλος Καλαβρύτων-Επαρχίας (ΣΕΠΟΚΕ), Αθλητικό Σωματείο με πλούσια Αγωνιστική-Πολιτιστική και Κοινωνική δραστηριότητα, με ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού
Συμβουλίου Καλαβρύτων (Αρ. Απόφασης 180/14) διοργάνωσε και πραγματοποίησε (17-18/12/2016) στα Μαρτυρικά και Ηρωικά Καλάβρυτα σε Πανελλήνια αποκλειστικότητα, υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, τη στήριξη του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού Διακονικού Κέντρου Καλαβρύτων (ΚΕΔΙΚ) και της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων  τον “4ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ”.
Εφέτος οι συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. έφθασαν στις 922 από 69 Εκπαιδευτικά Ιδρύματα,  ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των Διοργανωτών. Η επιλογή των επικρατέστερων, ήταν εξαιρετικά επίμονη-κοπιαστική και δύσκολη, αφού και το επίπεδο των Δημιουργιών ήταν πολύ υψηλό.

 Δρ. Νικόλαος Ραζής /ΔΝΤΗΣ ΕΣΥ, Πρόεδρος ΣΕΠΟΚΕ,  -Βράβευση Φοιτητών.

Έργα που διακρίθηκαν ανά κατηγορία:

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ όλων των κατηγοριών απονεμήθηκε στην  Εικαστικό Σοφία Μητράκη.     
                                                                                                                                                                                                  ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

1ο: Σοφία Μητράκη Γλυφάδα Αττικής
2ο: Αλέξανδρος Κέφαλος  Ικαρία
3ο: Χριστίνα Τέλλη  Ιωάννινα
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
1ο: Ιωάννα Κουλουμαργιέτου Σχολή Αναστασίας Μετρίδου Μυτιλήνη Λέσβος
2οΑ: Μάιρα Κ. Τσακιρίδου Καβάλα
2οΒ: Γεωργία Ζωή Καλύβα Δημοτικό Ακράτας
3οΑ: Μαίρη Κρικελά 4ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού Βόλου
3οΒ: Μαρτζέλλο Ντόι Δημοτικό Σχολείο Καλαβρύτων
3οΓ: Κωνσταντίνα Σπανού Δημοτικό Διακοπτού Αιγιαλείας

ΓΥΜΝΑΣΙΑ
1ο: Πολυτίμη Ντερέκη Γυμνάσιο Αιγείρας
2οΑ: Μιχαήλ-Εφραίμ Καραφυλάκης Βούλα Αττικής
2οΒ: Χρυσούλα Τσίτσικα 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου
3οΑ: Χαρά Βασιλοπούλου Γυμνάσιο Αιγείρας
3οΒ: Παύλος Παπαγιαννόπουλος Γυμνάσιο Κλειτορίας Αχαΐας
3οΓ: Αναστάσης Καβαλιεράτος Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών

ΛΥΚΕΙΑ
1ο: Αλεξάνδρα Τσελέπη Λύκειο Αλιβερίου
2οΑ: Γεώργιος Μοσχάκης Homo edu candus  Κόρινθος
2οΒ: Covaci Bianca Maria Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων
3οΑ: Δημήτρης Δαγρές Λύκειο Πύργου
3οΒ: Δήμητρα Νικάρδου Ελληνογαλλική Σχολή Πυλαία Θεσσαλονίκης
3οΓ: Μάριος Δημάκης ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

ΦΟΙΤΗΤΕΣ
1ο: Δανάη Τσάκλα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνα
2οΑ: Γεωργία Μεσολογγίτη Α. Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας
2οΒ: Κωνσταντίνα Χανιά Φαρμακευτική Urbino Ιταλίας
3οΑ: Δημήτριος Σταμάτης Φιλοσοφία Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
3οΒ: Αθηνά -Δανάη Βαρδάκη Νομική Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
3οΓ: Γαβριήλ Αλεξανδρίδης Βιολογία Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

ΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
1ο: Αναστασία Μετρίδου Καθηγήτρια Βθμιας Εκπαίδευσης
2οΑ: Κυριάκος Τσακιρίδης Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος
2οΒ: Σπύρος Μουρατίδης Αντιστράτηγος Πυροσβεστικής
3οΑ: Χοντάι Αουρέλ Απόφοιτος ΕΠΑΛ
3οΒ: Νίκος Αναγνώστου Καθηγητής Βθμιας Εκπαίδευσης
3οΓ: Μαρία Μαγγίνα Πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού/Καποδιστριακού Παν. Αθηνών

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
1ο: Κωνσταντίνος Μανώλης
2οΑ: Νικόλαος Μαλλιάς 2οΒ: Defrim Kristo Hasa
3oΑ: Σοφία Μπόμπολη  3οΒ: Δημήτρης Λάγκας 3οΓ: Ιωάννης Ξαγοράρης
Γ) ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΡΙΣΗΣ
Γιάννης Γερούλιας Γελοιογράφος
Γρηγόρη Γεωργίου Πολιτικός Μηχανικός/Γελοιογράφος
Σεραφείμ Μπάκουλης Ζωγράφος/Γελοιογράφος
Δ) ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ
Σοφίας Μητράκη Εικαστικού (Έργο για Διπλώματα)
Όλγας Βασιλειάδου ΕΠΑΛ (Αφίσα για τον Διαγωνισμό)
Σαββίνα Μάρκο-Παυλίνα Γιαννοπουλου 2ο Σχολείο Αρτέμιδος (Παράσταση Σκάκι).
                                     ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ.
Η εξαίρετη Εικαστικός  Σοφία Μητράκη οταν παρέλαβε τις Διακρίσεις [1ο ΒΡΑΒΕΙΟ και ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ για την προσφορά της στην Τέχνη και τον Πολιτισμό ]  ανεφερε μεταξύ άλλων - Αισθάνομαι δέος και συκγίνηση που βρίσκομαι στον μαρτυρικό τόπο των Καλαβρύτων. Το Βραβείο ανήκει στους Ήρωες Μάρτυρες.. Στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, σχεδόν όλα ανατρέπονται, ο Πολιτισμός έχει αποστολή να αποκαταστήσει τις αξίες που αμφισβητούνται. Αυτόν τον ρόλο έχει επομισθεί  και ο ΣΕΠΟΚΕ μέσα από το σημαντικότατο κοινωνικό-πολιτιστικό έργο του. Συγχαρητήρια στον οραματιστή και Ιδρυτή του Ομίλλου Δρα Νικόλαο Ραζή και των άξιων συνεργατών του. Συγχαρητήρια στα παιδιά, στους ενήλικες σε όλους όσους συμμετέχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό. Εδώ επιτελείται ένα πολύ σπουδαίο Έργο..
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου του 4ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Σκακιστικού Σκίτσου πραγματοποιήθηκαν και οι παρακάτω δράσεις: Ειδική Έκθεση για σκίτσα Τελικής Φάσης στο ΚΕΔΙΚ 17/12 (Εγκαίνια ώρα 17.00)-18/12/2016, Ανθολογία Δημιουργιών (Σκακιστικά Σκίτσα) ξένων Καλλιτεχνών από διεθνείς καταλόγους (με επιμέλεια Γρηγόρη Γεωργίου), Μαθήματα Σκάκι από τον πολύ γνωστό προπονητή και συγγραφέα Νικόλαο Καμπάνη, Εισηγήσεις για τα πολιτισμικά και κοινωνικά οφέλη του ζατρικίου από την Εκπαιδευτικό/Δημοσιογράφο Κυριακή-Μαρία Καραγγελή και τον Πρόεδρο του ΣΕΠΟΚΕ Δρ Νικόλαο Ραζή, Επιτέλεση “Εργαστηρίου Δημιουργίας Σκίτσου” με Διδάσκοντες την Σοφία Μητράκη (Εικαστικό) και τον Σεραφείμ Μπάκουλη (Γελοιογράφο/Ζωγράφο), ΧορευτικοΠολιτισμική βραδιά με καλεσμένο τον Χορευτικό Εκπολιτιστικό Όμιλο Σκεπαστού, δράσεις που πραγματικά εντυπωσίασαν με την ποιότητά τους.
Στην Τελετή Λήξη (Κυριακή 18/12/2016 στο ΚΕΔΙΚ), παρουσία πολλών επισκεπτών, από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρευρέθηκαν επίσης  και πραγματοποίησαν απονομές οι Νικόλαος Μαγκαφάς Δημοτικός Σύμβουλος/Βοηθός Δημάρχου για θέματα Παιδείας, Λεωνίδας Βασιλόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος Διευθυντής του Αγροτικού/Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Ιωάννα Ροδοπούλου Διευθύντρια Γυμνασίου Καλαβρύτων, Αιμιλία Πολυγένη Καθηγήτρια Εικαστικών/Καλλιτεχνικών, Γεώργιος Τζιομάκης Διευθυντής ΕΛΤΑ Καλαβρύτων, Θεοδόσης Παναγόπουλος και  Θεόδωρος Χαλμούκης Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, τα Μέλη του ΣΕΠΟΚΕ Κορίννα Γεωργιάδου-Ραζή  (εμπνεύστρια της ιδέας του Διαγωνισμού) και Κική Λούτση. Το κλίμα που υπήρξε ήταν ιδιαίτερα θερμό-πανηγυρικό και ευχάριστο. Παιδιά, έφηβοι, νέοι και νέες, ενήλικες, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, ερασιτέχνες και επαγγελματίες από πολλά σημεία της πατρίδας μας, συγκεντρώθηκαν στα Μαρτυρικά Καλάβρυτα για να αποτίσουν φόρο τιμής στους Μάρτυρες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, να δηλώσουν -μέσα από τις δημιουργίες τους- την θέλησή τους για Ειρήνη-Ισότητα και Ελευθερία και να γίνουν Πρεσβευτές αυτών των ιδανικών. Για μία ακόμη φορά, Πολιτισμός και Ζατρίκιο είχαν συνευρεθεί, κάνοντας πράξη το λεχθέν του  Ρ. Καπαμπλάνκα: “Η δημιουργία των συνδυασμών, οδήγησε το σκάκι στην τέχνη.  Αναμφισβήτητα  είναι τέχνη, όπως η ζωγραφική και η γλυπτική.”  Σε κάθε απονομή προβάλλονταν (με επιμέλεια Θεοδόση Παναγόπουλου) σε ευμεγέθη οθόνη και το αντίστοιχο έργο. Συγκινητικό ήταν ότι το 1ο Βραβείο είχε αφιερωθεί στην  μνήμη του τ. Ταμία του ΣΕΠΟΚΕ Λευτέρη Μαζαράκη που φέτος έφυγε για πάντα από κοντά μας.  Πέραν από τις πλακέτες, οι διακριθέντες έλαβαν χαραγμένα μετάλλια και  Διπλώματα τύπου περγαμηνής.  Επίσης χορηγήθηκαν και στα αντίστοιχα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Επιπλέον από τον ΣΕΠΟΚΕ τιμήθηκαν για τις πολύτιμες Συλλογικές δράσεις τους, οι Δήμητρα Κωνσταντινίδου-Ευτυχία Παπαναγιώτου-Γεωργία Χασαποπούλου.
Ανανέωση του ραντεβού για την σημαντική αυτή Διοργάνωση, είναι για το 2017, με την αισιοδοξία για την περαιτέρω διάδοσή της.


Μαρία Καραγγελή -Εκπαιδευτικός/ Δημοσιογράφος,  Σοφία Μητράκη -Εικαστικός,  Δανάη τσάκλα- Φοιτήτρια].]


SOPHIA MARRA





Δεν υπάρχουν σχόλια: