Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018

24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1981: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!

- (10)


24 Φεβρουαρίου 1981, Αλκυονίδες Νήσοι, Κορινθιακός κόλπος, ώρα 22.55΄
Ένας σεισμός 6,6 Ρίχτερ ξεπηδάει και συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα.
85.000 κτίρια περίπου υπέστησαν βλάβες (από αυτά πάνω από 20.000 κρίθηκαν ως μη επισκευάσιμα). Παρατηρήθηκαν σε διάφορα μέρη φαινόμενα ρευστοποίησης, πτώσεις βράχων καθώς και ασθενές θαλάσσιο κύμα βαρύτητας.
Μετά από 6 ώρες σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 6,4 Ρίχτερ. Στην Κινέττα καταρρέει 4όροφο ξενοδοχείο και μετά από μια πολύωρη διασωστική επιχείρηση, ανασύρεται ζωντανός από τους πυροσβέστες ο Βαγγέλης Μπούσουλας.
Στην Κόρινθο, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην αφαίρεση ετοιμόρροπων τοίχων, σοβάδων και υαλοπινάκων, μεταφέρονται οικοσκευές από ετοιμόρροπα σπίτια, ενώ πυροσβεστικά οχήματα υδροδοτούν την Περαχώρα μετά από βλάβη που υπέστη το υδραγωγείο.
Στο Βραχάτι Κορινθίας, από τα ερείπια ξενοδοχείου, που κατέρρευσε, ανασύρονται νεκροί δύο γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας.
Στην Αθήνα, το διήμερο μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλωβίζουν 218 άτομα από ανελκυστήρες, βοηθούν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, κατεβάζουν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομακρύνουν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επεμβαίνουν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.
Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν το επόμενο διάστημα (με ισχυρότερο αυτόν της 4 Μαρτίου εντάσεως 6,4 Ρίχτερ) έθεσαν σε επιφυλακή το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Χιλιάδες Αθηναίοι έζησαν τουλάχιστον επί δύο μήνες σε σκηνές -από το φόβο νέου σεισμού- ή έμεναν σε πάρκα, πλατείες, ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων ήταν 20 νεκροί, εκ των οποίων οι περισσότεροι υπέστησαν καρδιακή προσβολή, ενώ οι υλικές ζημιές ανήλθαν στο ποσό των 45 δισεκατομμυρίων δραχμών.
Ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης και ο τότε Υπουργός Δημοσίων Εργων Τζαννής Τζαννετάκης επισκέπτονται την Περαχώρα μετά τους σεισμούς
Σωτηρούλα Γεωργίου
Παναγιώτης και Φωτεινή Παππά 
Ο Παναγιώτης Παππάς στο ρήγμα που άνοιξε ο σεισμός 
Ο Θανάσης Πρωτοπαππάς στο ρήγμα του σεισμού 
Ο καταυλισμός των Περαχωριτών στο γήπεδο 
 Επιμέλεια Ρεπορτάζ: 
  • Θανάσης Κ. Πρωτοπαππάς
  • Γιάννης Β. Καραπανάγος
 
 
karapanagos.blogspot.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: