Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ίδρυση Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου - Σύσταση Παιδιατρικής Κλινικής εξειδικευμένης στην παιδική καρδιολογία - Στελέχωση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και λοιπό προσωπικό





Ψηφίστηκε εχθές από το κοινοβούλιο ένα εξαιρετικά σημαντικό Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο«Κύρωση Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Σ. Ωνάσης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Ελληνικού Δημοσίου». Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου κυρώθηκε η Σύμβαση Δωρεάς που υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 2018 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΝΠΙΔ).
Αντικείμενο της δωρεάς, που κοστολογείται στο ανώτατο όριο των 70.000.000€,μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, είναι μεταξύ των άλλων,
-        η κατασκευή και ο πλήρης εξοπλισμός της νέας πτέρυγας του Ωνασείου,
-        η ίδρυση και ο εξοπλισμός του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου,
-        η δημιουργία ελικοδρομίου για την επείγουσα μεταφορά ασθενών και μοσχευμάτων,
-        η σύσταση και λειτουργία σύγχρονης και πλήρως ανανεωμένης παιδιατρικής κλινικής, εξειδικευμένης στην παιδική καρδιολογία και καρδιοχειργουργική που θα ονομάζεται «Ωνάσειο Παίδων».
Σύμφωνα με την Σύμβαση το χρονικό διάστημα αποπεράτωσης του έργου ορίζεται στα τέσσερα (4) έτη, ενώ το ελληνικό δημόσιο, σε όλη την διάρκεια της Σύμβασης έχει την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα του οικοπέδου, του υφιστάμενου κτηρίου και του κτηρίου της Νέας Πτέρυγας, ενώ το Ωνάσειο, μετά την παράδοση του έργου, θαέχειτηνπλήρηκαιαποκλειστικήκυριότηταόλουτουεξοπλισμού.
Με την Σύμβαση αυτή εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον,  αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες που παρέχει το Ωνασείο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, προάγεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στους κατοίκους της χώρας, στα παιδιά και στους ανασφάλιστους, και επιπλέον εξοικονομείται δημοσιονομικό όφελος λόγω της αποφυγής σημαντικών δαπανών που καταβάλλονται σήμερα από το ελληνικό δημόσιο για την διενέργεια μεταμοσχεύσεων στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι το κόστος των 70.000.000 € θα καλυφθεί αποκλειστικά από πόρους του Ιδρύματος, χωρίς (καμία) συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου ή ευρωπαϊκών πόρων, ενώ αν για την υλοποίηση της Δωρεάς, δαπανηθεί μικρότερο ποσόν, το Ίδρυμα υποχρεούται να καταβάλλει το εναπομένον ποσόν.
Στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου, ψηφίστηκε επίσης τροπολογία του Υπουργείου Υγείας με την οποία προβλέπεται η στελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με επιπλέον ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
Συγκεκριμένα συνιστώνται 182 συνολικά θέσεις ειδικευμένων γιατρών (κλάδου Ε.Σ.Υ.), πέραν των υφιστάμενων οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών (κλάδου Ε.Σ.Υ.) στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.), καθώς και 325 συνολικά θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (εκτός των γιατρών) πέρα από τις ήδη υφιστάμενες οργανικές θέσεις,στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.)για τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. Οι θέσεις αυτές όσον αφορά τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. δεν συνυπολογίζονται στα ποσοστά του άρθρου 9 του π.δ. 87/1986 (Α’ 32) και κατανέμονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών και παροχών υγείας των πολιτών εξαρχής αποτέλεσε κομβική προτεραιότητα της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών και πολιτικών που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες και ελλείψεις. Πρόκειται για μια προσπάθεια που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και προκειμένου να γίνειεπαρκέστερο και αποτελεσματικότερο στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλουςτους πολίτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια: