Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ’’ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ!



                     


 ‘‘ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ’’  ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ!            
  Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου


Αφορμή, η πρόσφατη βράβευση 57 μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου και Λυκείου Λουτρακίου από το ‘‘Νικολοπούλειο Ίδρυμα’’. Κίνητρο, η παρουσίαση μιας προσωπικότητας που έχει χαρακτηριστεί από την τοπική κοινή γνώμη ως ο ‘‘μύθος’’ και ο ‘‘θρύλος’’ του αθλητισμού και του πολιτισμού. Συμπέρασμα, η προσωπικότητα αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις νεότερες γενιές, τόσο για την γνώση και την εμπειρία της, όσο και για την ανιδιοτελή προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο. Μια προσωπικότητα που αναφέρεται στη διαδρομή της ζωής της με χιούμορ αλλά και με αυτοπεποίθηση στο ουσιαστικό έργο που έχει επιτελέσει, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα πως η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα είναι δύο από τα εφόδια, με τα οποία ο Έλληνας θα μπορούσε να ξεπεράσει τη σημερινή οικονομική κρίση.
Όταν απηύθυνα την πρόσκληση προς τον κ. Γιάννη Λαζαρίδη να είναι καλεσμένος της ζωντανής εκπομπής που παρουσιάζω κάθε Τετάρτη, πέντε με έξι το απόγευμα,  στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘‘ΗΛΕΚΤΡΑ’’ FM 98,8 γνώριζα πως ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, απλά και μόνο για να ξεφυλλίσεις το βιβλίο της ζωής του.
Καλωσορίζοντας τον κ. Λαζαρίδη στην εκπομπή μου, αναφέρθηκα, συνοπτικά, στο βιογραφικό του σημείωμα. Όταν το διάβαζα, ένιωσα ότι ήταν συναισθηματικά φορτισμένος αλλά και υπερήφανος για τη διαδρομή του που χαρακτηρίζεται από τη χαρά της αυτοδημιουργίας.  
Ο κ. Λαζαρίδης έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στο Λουτράκι, ενώ ξεκίνησε να εργάζεται σε ηλικία  επτά ετών στο οπωροπωλείο  της οικογένειας του. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ασχολήθηκε με την εμπορία και ενοικίαση ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων. Μετά το έτος 1968 εργάστηκε στο ξενοδοχείο ‘‘ΠΕΥΚΑΚΙ’’.
Η ενασχόληση του με τον αθλητισμό άρχισε σε ηλικία 10 ετών. Ήταν αθλητής και μετέπειτα προπονητής της ομάδας βόλει του Ποσειδώνα και αθλητής-αρχηγός της ομάδας Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Λουτρακίου, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ‘‘ΑΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝ’’, τον οποίο υπηρέτησε αφιλοκερδώς για πενήντα ολόκληρα χρόνια μαζί με τον κ. Βλάση Φίλη. Γι΄αυτό και έγραψε το βιβλίο ‘‘ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ’’. Στην εισαγωγή του βιβλίου γράφει χαρακτηριστικά: ‘‘Για να μάθουν τα νέα παιδιά και να θυμηθούνε οι παλαιοί, τους κυριότερους σταθμούς της πορείας του Ομίλου’’.
Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Επανέλαβε και υπερασπίστηκε την πρόταση του ‘‘Προς τους αξιότιμους κ.κ. Δημάρχους Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων του...2014’’ που κατέθεσε γραπτώς, μέσω της εφημερίδας ‘‘ΤΟ ΒΗΜΑ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ’’, με άρθρο του. Η πρόταση του συνίσταται στο ότι όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του 2014 πρέπει να καθίσουν από τώρα σε ένα στρογγυλό τραπέζι, να φέρουν 2-3 «Γκουρού» της Τουριστικής επιστήμης και να τους δείξουν τα προγράμματα τους ώστε να επιλέξουν και να εγκρίνουν τα πλέον κατάλληλα για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος, από ένα και μόνο ψηφοδέλτιο, θα αποχωρεί μετά το τέλος της πενταετίας. Τη σκυτάλη θα παίρνει ο νέος εκλεγμένος Δήμαρχος, που θα συνεχίζει την εκτέλεση του συμφωνημένου ήδη προγράμματος. Οι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι δεν θα κάθονται πλέον στα έδρανα της αντιπολίτευσης αλλά θα έχουν θέση Αντιδημάρχου, αφού η προσπάθεια θα είναι συλλογική.
Φυσικά δεν ήταν δυνατόν να προσπεράσουμε το γεγονός πως τα δύο τελευταία χρόνια ο κ. Λαζαρίδης ασχολείται ενεργά, ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, με το ‘‘Νικολοπούλειο Ίδρυμα’’. Όταν αναφέρθηκε στο ιστορικό του ιδρύματος και στις βραβεύσεις, το πρόσωπό του φωτίστηκε από ικανοποίηση, γιατί το όραμα του αείμνηστου Αντώνη Νικολόπουλου πήρε σάρκα και οστά, προσφέροντας χαμόγελα ευτυχίας στα πρόσωπα των μαθητριών και των μαθητών, κατά την τελετή βράβευσής τους. Βέβαια, εκτός από μαθητές και μαθήτριες, το ίδρυμα έχει ενισχύσει οικονομικά Γηροκομεία, τη Χριστιανική Αδελφότητα Λουτρακίου ‘‘ΦΟΙΒΗ ΔΙΑΚΟΝΟΣ’’, τη Φιλαρμονική Λουτρακίου, οικονομικά αδύνατα κορίτσια και οικονομικά αδύνατους γονείς που έχουν παιδιά μέχρι δύο ετών.
Κανένας δεν αμφισβητεί την προσφορά του Νικολοπούλειου ιδρύματος στην τοπική κοινωνία. Γι΄αυτό και κατά τη διάρκεια της εκπομπής κατέθεσα πρόταση, προς τη Δημοτική Αρχή, η βιβλιοθήκη του Δήμου, που θα λειτουργήσει εντός των προσεχών μηνών, να ονομαστεί ‘‘ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ’’ ή ‘‘ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ’’.  
Μια θετική απόφαση της Δημοτικής Αρχής Θα θεωρηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τον αείμνηστο Αντώνη Νικολόπουλο, τη σύζυγό του Ουρανία αλλά και προς όλους τους ανθρώπους-συντελεστές της λειτουργίας του Νικολοπούλειου Ιδρύματος. Ενός ιδρύματος, που λειτουργεί ως πρότυπο ηθικού καθήκοντος προς κάθε κατεύθυνση, επιβραβεύοντας την πνευματική ανάταση, τη μόρφωση, τη μουσική παιδεία και την αλληλεγγύη προς οικονομικά δοκιμαζόμενες κοινωνικές ομάδες. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: