Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ Κ. ΤΑΤΟΥΛΗ


                                                                                               Λουτράκι 5/2/2013
Θέμα: Η βραδύτητα και το άστοχο των κινήσεων της περιφέρειας επισείουν τον ισχυρό κίνδυνο να χαθεί για το Λουτράκι η σύνδεση με τον προαστιακό.

Κύριε περιφερειάρχα,
με αφορμή την ευδιάκριτη αναβλητικότητα και βραδυρυθμία σας, που είναι η εν τοις πράγμασι γενεσιουργός αιτία που παρήλθε άκαπνος ο χρόνος των δεκαπέντε μηνών αφ’ ότου λάβατε γνώση για το πιο κρίσιμο συγκοινωνιακό έργο υποδομής του Λουτρακίου που είναι η σύνδεση του με τον προαστιακό σιδηρόδρομο και αναμένεται να του προσδώσει τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, πραγματοποιήσατε συνάντηση με μέλη, της πρωτοβουλίας μας, την 1η Φεβρουαρίου 2013 στην Κορινθιακή ενότητα. Εκεί παρουσία του γραμματέα του περιφερειακού συμβουλίου Λάμπρου Μπούκλη και των αντιπεριφερειαρχών σας Γιώργου Δέδε και Λάκη Παπαφωτίου προς μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε την πρόθεση σας να υλοποιήσετε το εν λόγω έργο μέσω ΣΔΙΤ από το πρόγραμμα Jessica και όχι από το Ε.Σ.Π.Α. ενσπείροντας μας νέα ανησυχία και προβληματισμό για αυτή σας την επιλογή. Κι αυτό γιατί όπως είναι γνωστό τοις πάσι, το πρόγραμμα Jessica θεωρείται «πουκάμισο αδειανό» για τέτοιου είδους και μεγέθους έργα, αφού ήδη έχει εξετασθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης ανάλογων έργων όπως αυτό της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Λάρισα-Βόλος και έχει απορριφθεί ως αναποτελεσματικό. Ενώ, εξ’ όσων γνωρίζουμε κύριε Τατούλη, πουθενά στην χώρα μας δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα άλλο έργο με τις παραμέτρους που θέτετε κι εκ προοιμίου το «πείραμα» σας αυτό βάζει το σχεδιασμό αλλά και την τελική έκβαση του έργου σε επικίνδυνους ατραπούς.
Η δυναμική της αλήθειας κύριε περιφερειάρχα αποδεικνύεται και από τα δύο επίσημα έγγραφα του αρμόδιου υπουργείου (ΥΠΑΑΥΜΔ) που προέκυψαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου δύο βουλευτών του νομού μας, με αριθ. πρωτ. Β-518 και Β-672, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα «πως η εκτέλεση του έργου της σύνδεσης του προαστιακού σιδηροδρόμου με το Λουτράκι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΠΕΠ Πελοποννήσου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013». Τα όσα επικαλείσθε μέχρι στιγμής ρίχνουν τις προσδοκίες μας στον πίθο των Δαναΐδων, αποδεικνύονται αστήρικτα και αντιφατικά, ενώ βρίσκονται σε αντιδιαστολή και με τις προθέσεις του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας  Γιώργου Δέδε, ο οποίος κινούμενος εμφανώς προς τη σωστή τροχιά, απέστειλε τον περασμένο Σεπτέμβρη επίσημο δεσμευτικό έγγραφο προς την ΕΡΓΟΣΕ, με το οποίο ξεκαθαρίζει τη βούληση του να χρηματοδοτήσει μέρος των απαιτούμενων μελετών του έργου από το τεχνικό πρόγραμμα της Κορινθιακής ενότητας, με σκοπό την ένταξη του στη 4η προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό που ούτε ο αντιπεριφερειάρχης σας δεν ενστερνίζεται αυτά που λέτε κύριε περιφερειάρχα, σας αφήνει μετέωρο και στην κυριολεξία έκθετο των όσων λέτε. Επίσης, η ΕΡΓΟΣΕ με το υπ’ αριθ. 209554 έγγραφο της, ενημερώνει πως για να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών απαιτείται και η έγγραφη δέσμευση της περιφέρειας Πελοποννήσου για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Δέσμευση, που για δικούς σας λόγους δεν έχετε τολμήσει να αναλάβετε  μέχρι σήμερα κύριε Τατούλη.
Τη χαριστική βολή, σας έδωσε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του και ο γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου Λάμπρος Μπούκλης, ο οποίος κράτησε διακριτές αποστάσεις για τους ατελέσφορους μέχρι τώρα χειρισμούς σας.
Με βάση τα ανωτέρω εκτεθέντα, που συνιστούν αναντίρρητη αλήθεια, οι μέχρι στιγμής κινήσεις σας κύριε περιφερειάρχα, μας δείχνουν ξεκάθαρα πως για το εν λόγω θέμα δεν ξέρετε τι κάνετε και που πάτε (quo vadimus, quid facimus). Γιατί, εάν δεν είχατε διασπαθίσει άσκοπα τον χρόνο και είχατε κάνει από την πρώτη στιγμή που λάβατε γνώση του θέματος, συνάντηση εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Διαχειριστική αρχή ΠΕΠ και τεχνική υπηρεσία δήμου Λουτρακίου), για να είχε διευκρινιστεί και αποφασιστεί το στοχοχρονοδιάγραμμα, ο τρόπος και ο βαθμός ωρίμανσης των μελετών, αλλά και οι λοιπές παράλληλες δράσεις όπως λ.χ. η σημειακή τροποποίηση του σχεδίου πόλης στο Λιβαδάκι αυτή την περίοδο, το έργο θα όδευε προς ένταξη και υλοποίηση στο μόνο αξιόπιστο χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα, το ΕΣΠΑ.
Σήμερα, όμως, με την τακτική σας, δυστυχώς, εκτός από την αξιοπιστία των όσων λέτε για το συγκεκριμένο θέμα, διακυβεύεται ταυτόχρονα και  το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της σημαντικότερης λουτρόπολης της Πελοποννήσου.
Δια ταύτα, εν ονόματι των συμφερόντων του δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων σας καλούμε να εγκαταλείψετε τους επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς, τα ραφιναρισμένα προς τέρψη του ακροατηρίου λόγια με τις αμφίσημες τοποθετήσεις που κάνουν ορατή την ετεροκατεύθυνση των πεποιθήσεων σας, να διαπράξετε το υπερβατικό και επιτέλους να συνταυτιστείτε με την ομόθυμη εκπεφρασμένη βούληση των πολιτών κι όλων των φορέων του Λουτρακίου, διαπρέποντας σε λύση εντάσσοντας το έργο, ως μελετοκατασκευή απ’ ευθείας στο ΕΣΠΑ το ταχύτερο δυνατό. Σε διαφορετική περίπτωση, η βουλησιαρχική μας κοινωνία ως η μόνη ουδέτερη εποπτική δομή, δεν θα κάνει τιμητικές διακρίσεις, δεν θα δώσει συγχωροχάρτια (indulgentia) και δεν θα σας αφήσει να περάσετε αβρόχοις ποσί από αυτό το ζήτημα. Θα παρέμβει και θα διαμορφώσει πολιτική φαρέτρας κατά παντός επιβούλου, αφού θα λάβει ως υψηλή περιφρόνηση των επιτακτικών αναγκών της την μη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου που θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για την οικονομική βιωσιμότητα, αλλά και τη συγκοινωνιακή της προσπελασιμότητα. Και μάλιστα, τη στιγμή που σε ολόκληρη την υπόλοιπη περιφέρεια Πελοποννήσου ρέει πακτωλός κοινοτικών κονδυλίων, ακόμη και για έργα υποδεέστερης σημασίας. Ως εκ τούτου, τίθεσθε προσωπικά στο μικροσκόπιο ενός εκάστου των πολιτών και ήδη αξιολογείσθε για την στάση και τις πρακτικές σας. Άλλωστε και η Ιστορία δεν βλέπει με καλό μάτι αυτούς που χρονοτριβούν ενώ η Ρώμη φλέγεται κύριε περιφερειάρχα._

                                         Για την πρωτοβουλία πολιτών για την έλευση του προαστιακού σιδηρόδρομου στο Λουτράκι
                                                                                              Μετά τιμής

                                                                                                     Δημήτριος Καραπατάς
                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια: