Σας
γνωστοποιούμε ότι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων εντάχθηκε στο
πρόγραμμα ΄΄Το Σχολείο της Αυτάρκειας΄΄
Θα
πραγματοποιηθούν στον προαύλιο χώρο του σχολείου οι παρακάτω δράσεις:
1. Δημιουργία 5 λαχανόκηπων στους οποίους φυτεύτηκαν μαρούλια, κρεμμύδια ,
ραπανάκια, παντζάρια, σπόροι από ραδίκια, σπανάκι, σέσκουλο, άνηθο, μαϊντανό,
καυκαλήθρες, αντίδι, ρόκα, σέλινο, μυρώνια.
2. Κατασκευή ένθετων παρτεριών στα οποία φυτεύτηκαν αρωματικά φυτά όπως:
μελλισσόχορτο, φλισκούνι, αχίλλεια, ύσωπος, καθώς και καλλωπιστικά φυτά όπως:
κυκλάμινα, μαργαρίτες, ανεμώνες, πανσέδες
3.
Κατασκευή παρτεριού με
φυτά υπό εξαφάνιση. Σε
αυτό φυτεύτηκε ένα θαμνοειδές φυτό με την ονομασία μαλισσόπρους
4. Κατασκευή θερμοκηπίου στο οποίο θα φυτευτούν: ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες
σπόροι των οποίων έχουν τοποθετηθεί σε μικρά πλαστικά δοχεία
5. Δημιουργία αμπελώνα σε συνεργασία με την Επίκουρη Καθηγήτρια του
Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αικατερίνη Μπινιάρη
6. Τοποθέτηση Κομποστοποιητή. Οι μαθητές ρίχνουν υλικά όπως: Φύλλα από φυτά και δέντρα.
Υπολείμματα καλλωπιστικών φυτών δέντρων (κλαδιά, βλαστοί).
Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν ώριμους σπόρους).
Μαραμένα λουλούδια.
Χώμα από γλάστρες (όταν ανανεώνεται το χώμα τους).
Κλαδιά δένδρων και θάμνων.
Στάχτη από ξύλα.
Κομμένο γρασίδι από χλοοτάπητες.
Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου σε μικρές ποσότητες (όχι εμποτισμένης ξυλείας).
Υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα.
Τσόφλια από αυγά.
Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού με το νερό τους.
Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμα τους στην κουζίνα (φλούδες από λαχανικά και φρούτα, βολβοί από φασόλια, αρακά, κουκιά κ.ά.
Υπολείμματα βρασμένων φαγητών στα οποία δεν έχει προστεθεί λάδι.
Άχυρο από καλλιέργειες ή από ενσταυλισμό ζώων.
Υπολείμματα καλλωπιστικών φυτών δέντρων (κλαδιά, βλαστοί).
Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν ώριμους σπόρους).
Μαραμένα λουλούδια.
Χώμα από γλάστρες (όταν ανανεώνεται το χώμα τους).
Κλαδιά δένδρων και θάμνων.
Στάχτη από ξύλα.
Κομμένο γρασίδι από χλοοτάπητες.
Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου σε μικρές ποσότητες (όχι εμποτισμένης ξυλείας).
Υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα.
Τσόφλια από αυγά.
Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού με το νερό τους.
Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμα τους στην κουζίνα (φλούδες από λαχανικά και φρούτα, βολβοί από φασόλια, αρακά, κουκιά κ.ά.
Υπολείμματα βρασμένων φαγητών στα οποία δεν έχει προστεθεί λάδι.
Άχυρο από καλλιέργειες ή από ενσταυλισμό ζώων.
Κατόπιν σε συνεργασία με την περιβαλλοντική ομάδα
θα πραγματοποιηθούν απογευματινά σεμινάρια στο Σχολείο(πως φτιάχνεται το ψωμί,
το σαπούνι και άλλα|).
Στο τέλος του χρόνου θα γίνει ¨Η γιορτή των σπόρων ¨ Διαφύλαξη
των παραδοσιακών ποικιλιών του τόπου μας.
Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλες μας τις δράσεις
από την ιστοσελίδα του Σχολείου μας:
Σας
ευχαριστώ
Η Διευθύντρια
Κ. Θεώνη Μαυροματίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου