Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΑΤΟΥΛΗ, ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΣΟ

Φωτογραφία του Dimitrios Karapatas.


Του Δημήτρη Καραπατά*

Όταν μέσα σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον, όπως ήταν η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, που διεξήχθη στην Τρίπολη της 20ης Μαΐου του 2013 στην Τρίπολη, ο γράφων, ως επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών & Φορέων Έλευσης του Προαστιακού στην οδό Αιγαίου του Λουτρακίου (παρόντος ως αντιπεριφερειάρχου του νυν γενικού γραμματέως του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών Γιώργου Δέδε), σήκωσε το ανάστημά του Λουτρακίου κατά της περιφερειακής αρχής -παρουσία του τρομαγμένου και αμέτοχου θεατή, του εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος τότε δημάρχου Κωνσταντίνου Λογοθέτη- και την κατακεραύνωνε για τα όσα έπραττε συστηματικά κατά των συμφερόντων του δήμου μας, κάποιοι μαινόμενοι πολιτικοί της «λύκοι», στο Λουτράκι, ενοχλημένοι από την ανάδειξη της αλήθειας, έσπευδαν να τον κατασπαράξουν!
Όταν από το 2012 και εντεύθεν, τα στοχευμένα δελτία Τύπου της Πρωτοβουλίας Πολιτών & Φορέων Έλευσης του Προαστιακού στην οδό Αιγαίου του Λουτρακίου, απάνταγαν και κέρδιζαν όλες τις μάχες στο πεδίο της επικοινωνίας, σε πελοποννησιακό επίπεδο, κόντρα στα επετειακά και «αυτοδοξαστικά» δελτία Τύπου της περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία στόχο είχαν να κρύψουν, πως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επί 40 μήνες έστριβε το γένι του προς ανεύρεση νέων δικαιολογιών, ώστε να μην προχωρήσει η ζωτικής σημασίας σύνδεση για την οικονομία του Λουτρακίου, με τον προαστιακό σιδηρόδρομο, ορισμένα δημοσιογραφικά ρεντίκολα και πανικοβλημένα πολιτικά μειράκια της Κορινθίας, μας κατηγορούσαν πως βάζαμε τρικλοποδιά στον περιφερειάρχη, για μικροπολιτικούς λόγους!
Δυστυχώς, ο ρους των γεγονότων επιβεβαίωσε πλήρως τον γράφοντα, καθώς το συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιήθηκε από την περιφερειακή αρχή μόνο για ψηφοθηρία, ενώ στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, να ευνοούνται έστω και εξ αντανακλάσεως, παραφυάδες οικονομικών και συντεχνιακών συμφερόντων.
Σήμερα, οι τότε καταγγελίες, για πράξεις και παραλείψεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, πως δεν συμβάδιζαν με τα συμφέροντα των πολιτών, επιβεβαιώνονται πάλι με τα πλέον φωτεινά χρώματα, από την ομοβροντία πυρών που δέχεται η περιφερειακή αρχή, για την διαχείριση των απορριμμάτων της περιφέρειας!
Μεγάλο ζήτημα που αφορά τους Πελοποννήσιους
Οι καταγγελίες που γίνονται τελευταία, όχι μόνο από δημάρχους ολόκληρης της περιφέρειας Πελοποννήσου, άλλα και από πρωτοκλασάτα πρώην στελέχη του Πέτρου Τατούλη, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας και είναι σοβαρότατες. Μεγαλύτερο πολιτικό βάρος έχουν, όταν αυτές λέγονται από αυτοδιοικητικές προσωπικότητες όπως ο αυτεξούσιος δήμαρχος του Άργους Δημήτρης Καμπόσος, ή ο πρώην πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Γιώργος Πουλοκέφαλος.
Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Άργους - Μυκηνών, απαντώντας σε μία αναίτια ανακοίνωση, με την γνώριμη " έκρηξη" κομπορρημοσύνης της περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία προσπαθεί και πάλι να πουλήσει αέρα στη σούβλα και χιόνι στο πιρούνι, και να οικειοποιηθεί έργα σημαντικά του Δημήτρη Καμπόσου, όπως είναι η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Άργους, αλλά και το νέο σχολικό συγκρότημα Ινάχου, έδωσε την παρακάτω απάντηση κόλαφο στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αναγκάζοντας τον σε ένα άνευ προηγουμένου βασανιστικό, πολιτικό στριπτίζ:
«Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση της περιφέρειας, όπου ο ίδιος ο περιφερειάρχης δηλώνει, πως 3 έργα φέρουν την υπογραφή του. Σαφέστατα ο περιφερειάρχης προσπαθεί να οικειοποιηθεί το έργο Ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Άργους, το σχολείο Ινάχου και το σχολείο Κουτσοποδίου».
Οφείλω να θέσω το ζήτημα στην πραγματική του βάση, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και παιχνίδια εντυπώσεων.
Είκοσι έξι (26) δήμοι ανήκουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου και έγιναν μόνο έξι (6) αναπλάσεις! Αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως δεν είχαν όλοι οι δήμοι την δυνατότητα να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο. Άλλωστε, τα χρήματα για την ανάπλαση του Άργους ήταν δεσμευμένα από το 2007, όταν ο φίλος Πέτρος δεν ήταν περιφερειάρχης.
Όσο για τα σχολεία Ινάχου και Κουτσοποδίου, η περιφέρεια δεν έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει σχολεία, καθώς αυτός είναι ρόλος της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, δηλαδή του δήμου.
Ο ρόλος της περιφέρειας (μάλιστα όχι της περιφέρειας, αλλά της διαχειριστικής αρχής) σε αυτά τα έργα υπήρξε διεκπεραιωτικός, καθώς οι υπηρεσίες του δήμου εργάστηκαν για την υλοποίηση των παραπάνω έργων. Τα όσα είπε ο φίλος περιφερειάρχης στην ανακοίνωση του, μου θυμίζουν τους τραπεζίτες οι οποίοι οικειοποιούνται τις αποζημιώσεις, με ευρωπαϊκά χρήματα, που δίνουν στους αγρότες για ζημιές που έχουν υποστεί.
Φίλε Πέτρο, ξέρουμε και οι δυο, αλλά και όλος ο κόσμος, πως η επίθεση σου αυτή δεν είναι για την «ταμπέλα» των έργων αλλά:
- για την άρνηση μου να συμπορευθώ με την ΤΕΡΝΑ,
- για την άρνηση μου να επιβαρύνω του δημότες μου με υπέρογκα ποσά για την διαχείριση των απορριμμάτων,
- για την άρνηση μου να μην δεσμεύσω τους δημότες να πληρώνουν για 30 χρόνια,
- για την επιλογή μου να ακολουθήσω την ενδιάμεση διαχείριση των απορριμμάτων με 40 ευρώ τον τόνο αντί 120 ευρώ τον τόνο της δικής σου λύσης, φίλε κ. περιφερειάρχη.
Δηλώνω απερίφραστα πως ούτε ως Δημήτρης Καμπόσος, ούτε ως δήμαρχος Άργους - Μυκηνών, ούτε ως πρόεδρος των δημάρχων της Πελοποννήσου, πρόκειται ποτέ να προσυπογράψω συμφωνίες που περνάνε την θηλιά στον λαιμό στον ελληνικό λαό.
Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του, φίλε Πέτρο».
Βολές και από τον γείτονα Αλέκο...
Στο ίδιο μήκος κύματος για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα, είχε δηλώσει: «Εμείς δεν έχουμε κατηγορηθεί ποτέ ότι έχουμε δώσει δουλειές σε συγγενικά μας πρόσωπα», αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του περιφερειάρχη. Να είστε προσεκτικοί εκεί στο "σουλτανάτο" της περιφέρειας. Ούτε τα εκλογικά δικαιώματα δεν έχετε, αν γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο».
Ενώ πολιτικά είσαστε και άστεγοι, συμπληρώνει ο γράφων, στην δήλωση του Αλεξάνδρου Πνευματικού.
Και ο δήμαρχος Κορινθίων απαντώντας στις αιτιάσεις που δεν δόθηκε ο λόγος στους δημάρχους, στην τότε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, μίλησε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά της περιφερειακής αρχής και είχε τονίσει: «Η Δημοκρατία έχει κανόνες, που θα πρέπει να σέβονται όλοι», προσθέτοντας ότι «παράνομα ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου αγνόησε εκλεγμένους δημάρχους και δεν τους έδωσε τον λόγο για να τοποθετηθούν και να εναντιωθούν για την διαχείριση των απορριμμάτων που προωθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να μην ακουστεί η αλήθεια τους Πελοποννήσιους πολίτες».
Η αντίδραση από την Μαρία Πρωτοπαπά...
Η αναπληρώτρια του δημάρχου Λουτρακίου Μαρία Πρωτοπαπά, σε συνέντευξή της επέφερε διπλό χτύπημα κατά της περιφερειακής αρχής, καθώς έριξε τα καρφιά της, όχι μόνο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αλλά και για τον προαστιακό του Λουτρακίου.
«Εδώ με τον προαστιακό στο Λουτράκι, παίζονται παιχνίδια και δεν μιλάω για την δημοτική μας αρχή. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Ότι αποφασίζουμε αυτό ισχύει. Δεν ξέρω όμως τον ρόλο της περιφέρειας Πελοποννήσου». Καρφί 1ο.
Και συνεχίζει η αναπληρωτής του δημάρχου: «Η περιφέρεια Πελοποννήσου, την μια λέει έτσι, την άλλη αλλιώς, μια το ένα μια το άλλο (εξακολουθεί και μιλάει για τον προαστιακό), όπως κάνει και με τα σκουπίδια! Καρφί 2ο. Εδώ αλλάζει θέμα!
Για να έρθει και το Καρφί 3ο: «Η περιφέρεια Πελοποννήσου τόσο καιρό ρίχνει χρήματα πολλά στην νότια Πελοπόννησο, ας κάνει και τον προαστιακό στο Λουτράκι, θα του το ανταποδώσει!»
Ράπισμα και από τον Γιώργο Πουλοκέφαλο...
Ηχηρό ράπισμα ήταν και το άρθρο καταπέλτης του πρώην προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου και στενού συνεργάτη του Πέτρου Τατούλη, Γιώργου Πουλοκέφαλου: «Μάθαμε λοιπόν ότι οι οδύνες έφεραν τον τοκετό! Θα υπογραφεί οσονούπω, το κατασκεύασμα, ή μάλλον το καταπίστευμα Τατούλη και θα εξαλειφθεί δια παντός από την Πελοπόννησο η τριτοκοσμική ντροπή μας, η ανεξέλεγκτη σκουπιδοπαρουσία παντού!
Πάρε κόσμε λασπόνερο να ξεδιψάσεις, γιατί περί αυτού πρόκειται! Βέβαια, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας, ότι το παιχνίδι παιζόταν εξ’ αρχής με σημαδεμένη τράπουλα. Από την μία η επισπεύδουσα επί μία πενταετία περιφερειακή αρχή, με διεθνή διαγωνισμό παρακαλώ, δεν μας είπαν βέβαια ποτέ, πόσοι αλλοεθνείς νομιμοποίησαν αυτόν τον διαγωνισμό;
Με ανταγωνιστικό διάλογο προσφορών και αντιπροσφορών, με τιμές που τις μάθαμε μόλις πριν από λίγο καιρό! Και σήμερα μαθαίνουμε, ότι αλλάζουν τα δεδομένα. Άλλες εγγυημένες ποσότητες, διαφορετικές μονάδες μεταφόρτωσης, διαφορετικά τα χρόνια διαχείρισης! Η τιμή βέβαια των 80,50 ευρώ ανά τόνο αμετάβλητη! Για την ταμπακιέρα κουβέντα!
Άρα άλλαξαν ριζικά οι όροι του ανταγωνιστικού διαλόγου, προκύπτει κατά συνέπεια νομικό ζήτημα εγκυρότητας της διαδικασίας ανάθεσης. Επομένως, οι εταιρείες που μετείχαν στον διαγωνισμό έχουν κάθε λόγο να κάνουν ένσταση επί των δεδομένων του ανταγωνιστικού διαλόγου. Γιατί άλλαξαν όλα;
Να δούμε θα κάνουν ένσταση;
Βέβαια πρόδηλα άδικα θα περιμένουμε! Γιατί;
Οι εταιρείες που διαχειρίζονται ή που θέλουν να διαχειριστούν τα σκουπίδια της χώρας, μετριούνται στα δάχτυλα, τα έχουν βρει μεταξύ τους, η μία διευκολύνει την άλλη σε κάθε βήμα!
Ασχέτως, που για άλλους λόγους και όχι της παρούσης, τα σκουπίδια της Πελοποννήσου κοστολογούνται ως παντεσπάνι!
Η πίττα εν ολίγοις έχει διανεμηθεί καιρό τώρα! Ας είναι καλά η διαπλοκή!
Περιμέναμε, όμως, από αυτήν την κυβέρνηση που διακήρυττε με κάθε τρόπο την πρόθεση της να πατάξει τη διαπλοκή ενός βρώμικου και απίθανου κατεστημένου που απομυζά χρόνια τώρα αυτή τη κοινωνία, ότι θα έκανε κάτι !
Περιμέναμε αν μη τι άλλο να στείλει στον «καφέ κάδο», όλο αυτό το κύκλωμα και να επιλύσει το ζήτημα των σκουπιδιών με διαφορετικούς όρους, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της μη οικονομικής εξόντωσης των πολιτών.
Μάταιη προσμονή όμως! Φαίνεται ότι μπέρδεψε τους κάδους! Αντί για τον καφέ, έστειλε την διαπλοκή στον μπλε κάδο! Και σήμερα ανάστησε μια παραπαίουσα περιφερειακή αρχή, αλλά και σέρνει συνειδητά σε ομηρία την κοινωνία της Πελοποννήσου, με μια κακή και αντιεπιστημονική διαχείριση στερεών αποβλήτων που μόνον ολοκληρωμένη δεν είναι και που εν τέλει οδηγεί στην οικονομική αφαίμαξη της κοινωνίας εν είδει κεφαλικού φόρου σε όφελος της αναδόχου ΤΕΡΝΑ!
Ασφαλώς και δεν ηττήθηκε η διαπλοκή μετά από αυτές τις εξελίξεις που παραμένει άτρωτη! Ηττήθηκε όμως, η αξιοπιστία της κυβέρνησης που έψαχνε καιρό τώρα ένα εύπεπτο πρόσχημα, ώστε να πλασάρει το φιάσκο! Ηττήθηκε η αλήθεια και η λογική!
Κέρδισε η ιδεολογία της ανέξοδης ευκολίας με τη διάχυτη παρουσία της! Από φαρισαϊσμούς και υποκρισία άλλο τίποτα! Κρίμα για την πολιτική όταν αυτή εκφέρεται με επαμφοτερίζοντα πολιτικό λόγο!
Δεν μένει παρά να παρακολουθήσουμε τις συνέχειες γιατί το έργο αρχίζει να έχει ενδιαφέρον, όταν μάλιστα η προσομοίωση των παντός τύπου σκουπιδιών εκληφθεί ως κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, που πάντα προηγούνται τα αρπακτικά και έπονται τα τρωκτικά!»
Το Λουτράκι γύρισε την πλάτη στον Τατούλη...
Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, ο γράφων επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Λουτρακίου Σωτήρη Πέρρα, και ζήτησε διεξοδική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα!
Ο Σωτήρης Πέρρας αποσαφήνισε ότι ο δήμος Λουτρακίου δεν είναι διατεθειμένος να χαρατσώσει τους δημότες για 30 περίπου χρόνια, ακολουθώντας τον μαξιμαλιστικό από πλευράς κόστους για τους πολίτες, προτεινόμενο σχεδιασμό της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Μάλιστα, εις επίρρωση αυτού, έχει ληφθεί και σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που προβλέπει με διαδημοτική συνεργασία των δήμων Λουτρακίου, Κορίνθου και Νεμέας, για τοπική διαχείριση με μηχανική διαλογή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: