Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου ξεκινάει τη λειτουργία της!


Η Τράπεζα Χρόνου Κορίνθου ξεκινάει τη λειτουργία της!





Το Σάββατο 17/3, στις 6μμ, θα γίνει η παρουσίαση της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου στο μικρό θέατρο του δημαρχείου Κορίνθου (Κολιάτσου 32).

Λίγα λόγια..

Σήμερα, που η κρίση βρίσκεται στο ζενίθ της, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτή δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι κοινωνική, όπως επίσης και κρίση αξιών. Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον όλοι – πολίτες, πολιτικές και αυθόρμητες δράσεις – επαναπροσδιορίζονται. Υπάρχει μία λύση; Ο καιρός του μεσσιανισμού και των αυτόκλητων Μεσσιών μάλλον έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για το λόγο αυτό εναλλακτικές προτάσεις, όπως αυτές της Τράπεζας Χρόνου, δεν επιδιώκουν γενικές εφαρμογές αλλά στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή, οδηγούν σε ενδιαφέρουσες ελάσσονες δράσεις, που, όμως, αν αθροιστούν μπορούν να δώσουν σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο.

Πως μπορούμε όμως να το επιτύχουμε αυτό; 

Μπορούμε να ψάξουμε διέξοδο προς μία κατεύθυνση περισσότερο προς τις ρίζες, περισσότερο ανθρωποκεντρική, δίνοντας στο χρήμα λιγότερη αξία και αυξάνοντας την κοινωνική συνοχή. Μπορούμε τουλάχιστον να καλύπτουμε ορισμένες από τις ανάγκες μας χωρίς τη διαμεσολάβηση χρημάτων. Μπορούμε να παρακάμπτουμε τα επίσημα νομίσματα δημιουργώντας δικά μας μέσα συναλλαγής ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους ακόμα και όσοι δεν έχουν καθόλου χρήματα. Μπορούμε να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους της κοινωνίας στην αρχική αξιωματική του θέση: από το χρήμα στον άνθρωπο, από τον ανταγωνισμό στην αλληλεγγύη.

Στην προσπάθεια αυτή, να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, αποφασίσαμε, να κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ωρίμανση: Τη δημιουργία Τράπεζας χρόνου.

Τι είναι η Τράπεζα Χρόνου;

Η τράπεζα χρόνου Κορίνθου, είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων, σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής: το χρόνο. Για παράδειγμα, ένας μπογιατζής μπορεί να βάψει σε δύο ώρες το δωμάτιο ενός μαθηματικού, οπότε πιστώνεται δύο ώρες στην τράπεζα. Ο μαθηματικός μπορεί να «εξοφλήσει» κάνοντας δύο ώρες φροντιστηρίου στην κόρη μιας νοικοκυράς κ.ο.κ. Όλες οι υπηρεσίες έχουν ίση αξία, είτε είναι χειρονακτική εργασία είτε πνευματική, είτε απαιτεί εξειδίκευση είτε όχι και αυτό γιατί στόχος μας είναι να ανατρέψουμε την κυρίαρχη ιδεολογία του συστήματος που δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες και κατατάσσει τους ανθρώπους σε πνευματικά ανώτερους ή κατώτερους, περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμους για την κοινωνία. Καμία εργασία, καμία σπουδή δεν είναι κατώτερη από την άλλη. Για όλες, όλοι μας, ξοδέψαμε τον πολύτιμο χρόνο και την ενέργειά μας και όλες θεωρούνται εξίσου σημαντικές.

Ποιοί είναι οι σκοποί της;

1.       Η οργάνωση αχρήματων συναλλαγών, μέσω της ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων. 
2.       Η καταπολέμηση της αποξένωσης και του ατομικισμού.
3.       Η παράκαμψη της χρηματικής συναλλαγής που είναι βασικός παράγοντας δημιουργίας κοινωνικών ανισοτήτων και αποκλεισμoύ.
4.       Η δημιουργία νέων δομών αλληλεγγύης σε τοπικό επίπεδο με στόχο την κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών.
5.       Η καταπολέμηση ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα, αυτό της μοναξιάς και την δημιουργία δομών όπου οι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς και θα μπορούν να γνωρίζονται και να δικτυώνονται.


Η Τράπεζα χρόνου λοιπόν μας επιτρέπει να αλλάξουμε. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Θέλουμε να διώξουμε το φόβο και να δημιουργήσουμε ζωντανά κύτταρα αλληλεγγύης αποτελούμενα από εμάς τους ίδιους. Όλοι μαζί, ο ένας για τον άλλον. 

Εφόδιά μας είναι η αγάπη, ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Εφόδια που καταστρέφουν κάθε διαστρέβλωση και δημιουργούν τις δομές εκείνες, πάνω στις οποίες θα στηριχθεί η εδραίωση μιας νέας κοινωνίας χωρίς ανισότητες και ανταγωνισμούς. Με εμπιστοσύνη, αξιοπιστία, καλλιέργεια και επικοινωνία.

Ραντεβού το Σάββατο 17/3, στις 6μμ, στο μικρό θέατρο του δημαρχείου Κορίνθου  για την παρουσίαση της Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου! Είσοδος ελεύθερη! Ξεκινάμε!


Ομάδα Τράπεζας Χρόνου Κορίνθου
Ανοιχτή Συνέλευση πλατείας «Περιβολάκια» Κορίνθου