Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ





του Γιάννη Β. Καραπανάγου



Το καλοκαίρι έφθασε! Ο παραδο­σιακός τρόπος να κοιμηθούμε με ανοιχτά παράθυρα ή στην αυλή ή στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα του σπιτιού μας για να έχουμε δροσιά ανήκει στο παρελθόν. Για να κοιμηθούμε και να αισθανόμαστε ασφαλείς θα πρέπει να μην αφήσουμε τίποτα ανοικτό και να θέσουμε σε λειτουργία το συναγερμό. Δηλαδή να είμαστε φυλακισμένοι μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Επιπλέον, να περπατήσεις μεταμεσονύκτιες ώρες σε απομονω­μένες περιοχές είναι απαγορευτικό και σε αντίθετη περίπτωση χρειάζεται πολύ θάρρος και τόλμη.


Η εγκληματικότητα καλπάζει ανε­ξέλεγκτη και έχει χτυπήσει κόκκινο σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό προκύ­πτει και από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Δολοφονίες, ληστείες και άγριες επιθέσεις με την Αστυνομία να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση και τους κατοίκους σε πολλές περιοχές να απειλούν ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους, ζητώντας φοβισμένοι από το κράτος, να ενισχύσει στις περιοχές τους την αστυνομική δύναμη και να λένε ότι "δεν πάει άλλο με την εγκληματι­κότητα".


Ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης είχε αναγγείλει προεκλογικά την ίδρυση 30 κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών σε ολόκληρη τη Χώρα και τη διευθέτηση του προβλήματος των οικονομικών μεταναστών στο κέντρο τη Αθήνας, προχωρώντας σε μια εντυπωσιακή "σκούπα" της Αστυνομίας αλλά με μηδενικό αποτέλεσμα! Για μία ακόμη φορά ο εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης αποδείχθηκε άνευ ουσίας. Και οι λαθρομετανάστες εξακολουθούν να καταφθάνουν στη Χώρα μας.


Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός κ. Παναγιώτης Πικραμμένος διεμήνυσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύ­σκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως και κάθε κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να μην χαρίσει σε κανέναν το ρόλο του «αυτόκλητου σωτήρα» ή του τιμητή της νομιμότητας.




Κύριε υπηρεσιακέ Πρωθυπουρ­γέ, από βαρύγδουπες δηλώσεις και εξαγγελίες για την πάταξη της εγκληματικότητας είμαστε πλήρεις. Δεν χρειαζόμαστε άλλες. Όπως δεν χρειαζόμαστε και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι μιλούν έκτου ασφαλούς αφού φυλάσσονται τόσο οι ίδιοι όσο και τα σπίτια τους από την Ελληνική Αστυνομία. Απο­τελεσματικά μέτρα αστυνόμευσης για τους πολίτες χρειαζόμαστε εδώ και τώρα! Όσο για την πολυπόθητη αποφασιστικότητα του Κράτους, την βιώνουμε καθημερινά! «ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ» ήταν ο τίτλος του πρωτοσέλιδου της προ­ηγούμενης έκδοσης της παρούσας εφημερίδας, επισημαίνοντας την ανάγκη ο Δήμος μας να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, διοργανώ­νοντας ημερίδα για το θέμα αυτό που ταλαιπωρεί καθημερινά τους κατοίκους της περιοχής μας. Είχα επισημάνει, σε δύο πρόσφατα άρθρα μου (15 και 31 Μαρτίου 2012), την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας. Το Αστυνομικό Τμήμα Λουτρακίου δεν είναι ανίκανο να ελέγξει το φαινόμενο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμε­τωπίζει, όπως έλλειψη προσωπικού και περιπολικών. Το προσωπικό έχει φιλότιμο και προσπαθεί. Όμως αυτό


δεν είναι αρκετό σή­μερα, που οι μορφές εγκλημα­τικότητας έχουν αλλά­ξει. Η αντι­μετώπιση


της αυξανόμενης εγκληματικότητας επιβάλλει αναδιάρθρωση ολόκληρης της Αστυνομίας γιατί το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της είναι ξεπε­ρασμένο. Όμως η αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω οικονομικής κρίσης, ανάγεται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντα­σίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει τη δυνατότητα να δικαιολογήσει το όνομα του. Γι' αυτό, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα για την οργάνωση της ασφάλειας στην περιοχή μας. Δημότες, σύλλογοι, επιχειρηματίες και επισκέπτες το επιθυμούν σφόδρα. Η δικαιολογία πως η ασφάλεια είναι υπόθεση του Κράτους δεν ευσταθεί, κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις, γιατί το Κράτος, με την πολιτική του, συνέβα­λε στην αύξηση της εγκληματικότη­τας, σε Πανελλήνια κλίμακα και τώρα δεν μπορεί να την ελέγξει.


Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αναζητήσει πλέον μεθόδους απο­τελεσματικότερης αστυνόμευσης για να μην έλθουμε αντιμέτωποι με την αγριότητα κακοποιών και θρη­νήσουμε ζωές. Διαφορετικά θα επι­κρατήσει ο νόμος του ισχυρότερου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.




το Βήμα Λουτρακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: