Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ουγγαρία θα γίνουμε αν δεν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ!.....


Γράφει ο Αντώνης Μουζάκης



Η φτώχεια και η ανεργία στο ζενίθ - διαρκείς εξώσεις φτω­χών ανθρώπων από τα σπίτια τους, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. Οι αυτοκτονίες πληθαί­νουν, οι άστεγοι αυξάνονται δραματικά και διώκονται, όπως π.χ. στην περίπτωση του Δήμου Βουδαπέστης, που τους βάζει και πρόστιμο 50.000 φιορινιών (γύρω στα 200 ευρώ).

Ολοένα και περισσότεροι αναζητούν άλλες περιοχές κοινής στέγασης, για να αποφύ­γουν να μείνουν άστεγοι. Έτσι πρόχειρα καταλύματα έχουν στηθεί στα δάση και στις περιφέρειες της Βουδαπέστης, όπου ολό­κληρες οικογένειες ζουν σε καλύβες φτιαγ­μένες από χαρτόνι και ξύλο, ενώ σε κάθε μεγάλη πόλη της Ουγγαρίας αρκετές οικο­γένειες ζουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, χωρίς ηλεκτρισμό και θέρμανση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1.200.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατα­βολής των δόσεων των στεγαστικών δανείων. Τον περασμένο Αύγουστο 100.000 σπί­τια κατασχέθηκαν από τις τράπεζες. Η ανεργία φτάνει στο 15% και στο 18% του πληθυσμού. Η Ουγγαρία έχει πληθυσμό περί τα 10.000.000 άτομα, τα οποία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με μηνι­αίο εισόδημα κάτω από τα 200 ευρώ. Πρόσφατα δημοσιεύματα ανέφεραν πως πάνω από 100.000 παιδιά στην Ουγγαρία εί­ναι υποσιτισμένα, περίπου 20.000 από αυτά δεν λαμβάνουν αρκετό φαγητό για την επιβί­ωση τους. Μόνο τα δημόσια σχολεία και τα νηπιαγωγεία είναι οι μόνοι χώροι που μπο­ρούν να λάβουν λίγο φαγητό, παρόλο που κι αυτά βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Ένα παράδειγμα είναι η περιφέρεια του ΠΕΣΤ, όπου η τοπική διοίκηση δεν μπορεί να πλη­ρώσει τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα 50 σχολεία δεν έχουν ζεστό νερό και θέρ­μανση, ενώ η ιδιωτική εταιρεία ΤΙΟΑΖ αρνεί­ται να τροφοδοτήσει τα σχολεία με φυσικό αέριο.

Είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσια­λισμού, όπου όλες οι βασικές ανάγκες είχαν λυθεί και ικανοποιούνταν στο ακέραιο, επα­νήλθαν και πάλι στο προσκήνιο με τεράστια προβλήματα επιβίωσης και μια δραματική ζωή για το λαό αυτής της ωραίας χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: