Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Έφυγε ο jon Lord ό Θρύλος των Deep Purple (2 video)


«Έφυγε» ο Jon Lord των Deep Purple

Ήταν δημιουργός του «Smoke On The Water»

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο Jon Lord, ιδρυτικό μέλος της δημοφιλούς ροκ μπάντας Deep Purple και ένας από τους δημιουργούς του πιο γνωστού τους τραγουδιού «Smoke On The Water».
O κιμποντίστας, ο οποίος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, απεβίωσε σήμερα στο Λονδίνο. Μία ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι πέρασε «από το σκοτάδι στο φως» και ότι έφυγε περιστοιχισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια.



Ο Λορντ, γεννημένος στο Λέστερ της Βρετανίας, ξεκίνησε παίζοντας πιάνο στο σπίτι όπου έμενε με την οικογένειά του σε νεαρά ηλικία και διδάχθηκε κλασική μουσική πριν στραφεί στη τζαζ και το ροκ εν ρολ.

Μετακόμισε στο Λονδίνο στα 19 του για να πάει σε δραματική σχολή, αλλά σύντομα άρχισε να παίζει πιάνο σε pubs και μπαρ, ενώ το 1964 μπήκε στο cult συγκρότημα μπλουζ «Artwoods». 
Στη συνέχεια πήγε σε περιοδεία με το συγκρότημα ψυχεδελικής ποπ «Flowerpot Men», ενώ ακολούθησαν οι Deep Purple το 1968.
Το ροκ συγκρότημα, στο οποίο έζησε το απόγειο της καριέρας του, πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια άλμπουμ, ενώ διαλύθηκε το 1976. Τότε ο Λορντ μπήκε στο Πάις Άστον Λορντ, έπαιξε με τους Whitesnake και επέστρεψε στους Deep Purple όταν επανενώθηκαν. 

Υπήρξε κιμπορντίστας και συνθέτης πολλών μεγάλων επιτυχιών του συγκροτήματος, ανάμεσα στα οποία και το ιστορικό «Smoke on the water». Σαφέστατα επηρεασμένος από την κλασσική μουσική, συνέθεσε το «Concerto For Group And Orchestra», το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά το 1969 μαζί με τους Deep Purple.
«Ο Τζον πέρασε από το σκοτάδι στο φως», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση των εκπροσώπων του. Ο Lord έπαιζε πλήκτρα ενώ είχε γράψει μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος όπως το "Child In Time".

Δεν υπάρχουν σχόλια: