Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμος Λουτρακίου Αγ. Θεοδώρων: Ανακοίνωση για το νερό του Σχοίνου





Ανακοίνωση για το νερό του Σχοίνου







 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας ενημερώνουμε ότι, τα Πίσια και ο οικισμός του Σχίνου υδρεύονται από διαφορετικής ποιότητας και προέλευσης νερά, συγκεκριμένα:
Στο χωριό Πίσια του Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων υδρεύεται από την πηγή Γκούρας Γερανείων της οποίας το νερό, σύμφωνα με όλους τους απαιτούμενους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί τόσο από το Χημείο-Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Δ.Ε.Τ.Α.Λ-Π. όσο και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε, πληροί όλους τους όρους της ΚΤΑ Τ2/2600/2001 «Περί της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» και συνεπώς είναι ασφαλές, υγιεινό, κατάλληλο προς πόση και για οποιαδήποτε άλλη χρήση.
Ο οικισμός Σχίνου της Σ.Κ. Πισίων του Δήμου Λουτρακίου-Αγ. Θεοδώρων υδρεύεται από διαφορετικές πηγές και γεωτρήσεις του Σχίνου οι οποίες δίνουν, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες υφάλμυρο νερό, και για αυτό και μόνο το λόγο (δηλαδή της παρουσίας χλωριούχων ιόντων κοντά ή/και πάνω από το όριο των 250 mg/lt της ισχύουσας νομοθεσίας), το νερό υδροδότησης του οικισμού έχει χαρακτηριστεί μη πόσιμο, κατάλληλο για δευτερεύουσες χρήσεις (λάτρα, πότισμα κλπ).
Οι κάτοικοι του οικισμού του Σχίνου προμηθεύονται πόσιμο νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση από τις 3 κοινόχρηστες δημοτικές βρύσες εντός του οικισμού, των οποίων το νερό προέρχεται, με ξεχωριστό υδροδίκτυο, μόνο από τις πηγές του Σχίνου. Σο παρεχόμενο από τις κοινόχρηστες βρύσες του Σχίνου νερό, σύμφωνα με όλους τους απαιτούμενους ελέγχους που έχουν διενεργηθεί τόσο από το Χημείο-Μικροβιολογικό Εργαστήριο της Δ.Ε.Τ.Α.Λ-Π. όσο και από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο με το οποίο συνεργαζόμαστε, πληροί όλους τους όρους της ΚΤΑ Τ2/2600/2001 «Περί της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης» και συνεπώς είναι ασφαλές, υγιεινό, κατάλληλο προς πόση και για οποιαδήποτε άλλη χρήση. Ιδιαίτερα για τα ζητήματα υδροδότησης του Σχίνου πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αίτημα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σχίνου «ΣΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ», συνάντηση στα γραφεία του παρουσία του Προέδρου κ. Αλέξανδρου Κινδιλίδη, του Γεν. Γραμματέα κ. Νικόλαου Παππά και του πρώην Προέδρου κ. Δημήτριου Δεσσύλα, την Δευτέρα 13 Αυγούστου και ώρα 7:30 το απόγευμα.
Στη συνάντηση υπήρξε πλήρης ενημέρωση από τον υπογράφοντα, με την ιδιότητα του Γεν. Δ/ντή ΔΕΤΑΛ-Π, τόσο για την ποιότητα του παρεχόμενου νερού όσο και για τον σχεδιασμό της ΔΕΤΑΛ-Π για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης του Σχίνου.
Κατά την παραπάνω συνάντηση παραδόθηκαν στον Πρόεδρο του Συλλόγου πλήρεις χημικές αναλύσεις με την παράκληση να κοινοποιηθούν στα μέλη του, ενώ παράλληλα αναλύθηκε η σύσταση τόσο του επιφανειακού (πηγές) όσο και του υπόγειου (γεωτρήσεις) νερού της περιοχής. συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα εξής:
«Για την περιεκτικότητα του χρωμίου στο νερό και την πιθανή προέλευσή του:
1. το ολικό χρώμιο στο νερό του Φυσικού Μεταλλικού υδροφορέα Λουτρακίου υπήρχε τουλάχιστον από το 1985 οπότε και έγινε η αναγνώρισή του ως Υυσικό Μεταλλικό Νερό – Μαγνησιούχο βάση της Τπ. Αποφ. Α1β/οικ. 3224/04-04-1985 (ΥΕΚ 197 Σ.β΄/11-04-1985).
2. η παλαιότερη μέτρηση ολικού χρωμίου που έχουμε στο αρχείο της Δ.Ε.Τ.Α.Λ-Π είναι από το Γ.Φ.Κ. το 1995 με περιεκτικότητα 25 ppb.
3. το 2010 έγινε μελέτη πετρωμάτων από το ΙΓΜΕ με εντολή της Δ.Ε.Τ.Α.Λ.-Π. στον Φυσικό Μεταλλικό υδροφορέα Λουτρακίου, η οποία κατέδειξε ότι η περιεκτικότητα του ολικού χρωμίου στο νερό οφείλεται στα πετρώματα του υδροφόρου και των Γερανείων (μαγνητίτες και χρωμίτες) από τα οποία γίνεται εμπλουτισμός του νερού τόσο με μαγνήσιο όσο και με ολικό χρώμιο. Η εν λόγω μελέτη έχει τίτλο : Έκθεση ορυκτολογικής – πετρογραφικής εξέτασης πετρωμάτων και εδαφών των υδροφόρων οριζόντων της περιοχής Λουτρακίου (ΕΡΓΟ ΙΓΜΕ 6450731) και βρίσκεται στο αρχείο της Δ.Ε.Τ.Α.Λ.-Π. Σο ίδιο ισχύει και για τις γεωτρήσεις του Σχίνου που βρίσκονται στην πίσω πλευρά των Γερανείων και ο υδροφορέας τους φιλοξενείται στα ίδια πετρώματα εμπλουτίζοντας το νερό με τα ίδια ιχνοστοιχεία μαγνήσιο και χρώμιο.
4. έχει παρατηρηθεί από σχετικές μετρήσεις τουλάχιστον της τελευταίας δεκαπενταετίας, ότι η περιεκτικότητα του ολικού χρωμίου στο νερό της περιοχής Λουτρακίου είναι πρακτικώς σταθερή όπως επίσης και όλες οι υπόλοιπες φυσικοχημικές παράμετροι. Σο ίδιο προκύπτει και από τις μετρήσεις της ΔΕΤΑΛ-Π για τις γεωτρήσεις του Σχίνου.
5. από σχετικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το ΙΓΜΕ κατά την τελευταία εικοσαετία σχετικά με τα αποθέματα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού του Φυσικού Μεταλλικού υδροφορέα Λουτρακίου προκύπτει ότι η ποιότητα του νερού τόσο από χημικής όσο και από μικροβιολογικής άποψης είναι σταθερή χωρίς καμία απολύτως ένδειξη επιμόλυνσης από ανθρωπογενή αίτια.
6. συγκεκριμένα για το ποσοστό του εξασθενούς χρωμίου στο νερό δεν υπάρχει ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ούτε στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία αλλά ούτε και παγκοσμίως. Μέγιστο επιτρεπόμενο όριο στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης υπάρχει μόνο για την παράμετρο του ολικού χρωμίου και είναι 50 ppb (μg/lt). Σο νερό του Φυσικού Μεταλλικού υδροφορέα Λουτρακίου, όπως και αυτό των γεωτρήσεων του Σχίνου, περιέχει ολικό χρώμιο σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του ανωτέρω ορίου (Μ.Ο. ~20 ppb). Επίσης επισημάνθηκε ότι το ολικό και το εξασθενές χρώμιο του νερού της Πηγής Γκούρας Γερανείων από όπου υδροδοτούνται τα Πίσια είναι πρακτικώς μη ανιχνεύσιμο (το ολικό έχει μετρηθεί στην τιμή 0,23 μg/lt στην επίσημη ετήσια χημική ανάλυση του διαπιστευμένου συνεργαζόμενου εργαστηρίου στις 17/05/2012, και το εξασθενές χρώμιο <0,1 μg/lt). (Σημ. Σο γεγονός αυτό και μόνο αποδεικνύει την προχειρότητα και τον στόχο των ανυπόστατων δημοσιευμάτων)
Σο ίδιο ισχύει και για το πόσιμο νερό των κοινόχρηστων βρυσών του οικισμού του Σχίνου (το ολικό χρώμιο έχει μετρηθεί στην τιμή 2,04 μg/lt στην επίσημη ετήσια χημική ανάλυση του διαπιστευμένου συνεργαζόμενου εργαστηρίου στις 17/05/2012, και το εξασθενές χρώμιο 1,50 μg/lt).
Σο γεγονός δε, ότι στις πηγές των Γερανείων δεν υπάρχει χρώμιο, αλλά αυτό ανιχνεύεται, πάντοτε εντός των θεσπισμένων ορίων και σε τιμές πολύ κάτω από αυτά, μόνο στις γεωτρήσεις της περιοχής εκατέρωθεν των Γερανείων, αποδεικνύει σαφέστατα ότι η προέλευση του χρωμίου (ολικού και εξασθενούς) είναι φυσική λόγω των πετρωμάτων και όχι ανθρωπογενής. (Είναι γενικά γνωστό ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες αποθέτουν ουσίες κυρίως στο έδαφος και στον αέρα οι οποίες επηρεάζουν τις πηγές μέσω των κατακρημνισμάτων και της επιφανειακής απορροής».
Σο γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου «ΣΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ» κ. Δημ. Δεσσύλας ήταν παρών στην παραπάνω συνάντηση και ενημερώθηκε ως ανωτέρω, σε συνδυασμό με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που έπρεπε να τον διακρίνει λόγω της, έστω και πρώην, θεσμικής του ιδιότητας, αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι ενέργειες του δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας ή ελλιπούς ενημέρωσης αλλά έχουν προφανώς ταπεινότερα ελατήρια.
Ήδη με πρωτοβουλία του προέδρου κ. Χαράλαμπου Δοσσαρά έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ΢ της ΔΕΤΑΛ-Π για τον καθορισμό των περαιτέρω ενεργειών της επιχείρησης.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι όλες οι αναλύσεις της ποιότητας του νερού του υδροδικτύου για όλες της περιοχές ευθύνης της Δ.Ε.Τ.Α.Λ-Π. βρίσκονται στα αρχεία της επιχείρησης και μπορούν να χορηγηθούν προς ενημέρωση σε κάθε ενδιαφερόμενο κατόπιν αιτήσεώς του.
Εντός των προσεχών ημερών ολοκληρώνεται η κατασκευή της ιστοσελίδας της Δ.Ε.Τ.Α.Λ-Π (deyalp.org) όπου και θα αναρτώνται οι πραγματοποιούμενες αναλύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για να υπάρχει πρόσβαση και ενημέρωση του κοινού και μέσω του διαδικτύου.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: