Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

«Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων»






ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ. ΣΠΥΡΟ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟ  
Αθήνα 15-12-2012
 
 
Η «Εταιρεία Κορινθίων Συγγραφέων» διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον κ. Σπύρο Μιχόπουλο, επίτιμο Επόπτη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίλεκτο μέλος της πνευματικής Κορινθιακής οικογένειας, με σημαντική δημιουργική παρουσία στα Κορινθιακά Γράμματα και επί δεκαετία και πλέον εκδότη του περιοδικού ΑΙΠΥΤΟΣ. Η επιλογή του κ. Μιχόπουλου, να είναι ο τιμώμενος για το έτος 2012 από την «Ε.Κ.Σ.», έγινε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της. Υπενθυμίζουμε ότι για το 2011 είχε επιλεγεί και τιμήθηκε η Κορίνθια ποιήτρια κα Ευαγγελία Παπαχρήστου-Πάνου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρωί του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 10.30 π.μ. στην αίθουσα της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», Ακαδημίας και Γενναδίου 8, στη Αθήνα.
Για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του κ. Μιχόπουλου μίλησαν ο Αντιπρόεδρος της  «Ε.Κ.Σ.» κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης και η κα. Ελένη Κυριακοπούλου, μέλος του Δ.Σ. η οποία επικεντρώθηκε κυρίως στην έμπνευση, στη δημιουργία και στην έκδοση του Αίπυτου, που υπήρξε μνημειώδης προσφορά του στα πνευματικά πράγματα της Κορινθίας, με πανελλήνια απήχηση.
Ο Πρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» κ. Ματθαίος Ανδρεάδης, ο οποίος εμποδίστηκε από λόγους υγείας να παρευρεθεί, έστειλε γραπτό χαιρετισμό και συγχαρητήρια προς τον τιμώμενο, εξαίροντας τη σημασία του περιοδικού Αίπυτος για την καταγραφή της Κορινθιακής ιστορίας, τοπογραφίας, μυθολογίας, τέχνης και παράδοσης. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να υποστηριχτεί το όραμα της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων» για τη συγκρότηση ερευνητικής ομάδας, στο πλαίσιο ενός Κορινθιακού Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης, ενός «Κορινθιακού Αρχείου, για την αποδελτίωση βιβλίων, εντύπων και λοιπών δημοσιευμάτων από το 1821 και εφεξής.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν εγκάρδιο χαιρετισμό, ο πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Φιλοσοφικής Εταιρείας κ. Γιάννης Ποττάκης, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο οποίος μάλιστα υποσχέθηκε να στηρίξει οικονομικά την έκδοση της ιστορικής και λαογραφικής μελέτης για την Κορινθία, του κ. Μιχόπουλου, αλλά και να συμβάλει θετικά στην εξεύρεση λύσης ως προς το αίτημα για τη στέγαση της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων», ώστε το όραμα που περιέγραψε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρός της κ. Ματθαίος Ανδρεάδης να υλοποιηθεί.
Επίσης πήραν το λόγο και συνεχάρησαν τον κ. Σπύρο Μιχόπουλο, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κορινθίων κ. Γιώργος Καμπίρης, ο Πρόεδρος των Εν Αθήναις Μπασιωτών, ο Κορίνθιος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Οικονόμου, η Δ/ντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος κα Ασπασία Λούβη, ο κ. Νίκος Πιέρρος, μέλος του Δ.Σ. της «Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών», η Δ/ντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Καμηλάκη και ο κάποτε μαθητής του τιμώμενου κ. Νίκος Λυμπούσης.
Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του «Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών», ο πρώην Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Αριστείδης Βουγιούκας, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Κύρκος, ο Ιερέας του χωριού Μπάσι Κορινθίας μαζί με σημαντική αντιπροσωπεία συγχωριανών του κ. Μιχόπουλου, οι εκδότες του Κορινθιακού περιοδικού Ορίζοντες κ. Θεοδόσης Κοντόζογλου και κα Ελένη Συκά-Κοντόζογλου, ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Τάσος Μαυραγάνης, ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, πάρα πολλοί φίλοι, συγγενείς και πρώην συνεργάτες του κ. Σπύρου Μιχόπουλου.
Στο τιμώμενο επέδωσε τιμητική πλακέτα ο Αντιπρόεδρος της «Ε.Κ.Σ.» κ. Σωτήρης Κοκκωνάκης και ο κ. Μιχόπουλος απευθύνθηκε προς όλους, για να εκφράσει τη συγκίνησή του, τη χαρά του και τις θερμές ευχαριστίες του.
Τις εργασίες της εκδήλωσης διεύθυναν οι Γραμματείς της «Ε.Κ.Σ.», κα Νέλλη Σπηλιοπούλου και Γιάννης Δ. Μπάρτζης.
           

Δεν υπάρχουν σχόλια: