Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Στο φως σημαντικό ελληνικό ψηφιδωτό στην Καλαβρία


Το μεγαλύτερο εύρημα της ελληνιστικής περιόδου - Ο χώρος του ψηφιδωτού καταλαμβάνει περίπου 30 τ.μ. 


Φοιτητές της αρχαιολογίας, από την Αργεντινή και την Ιταλία, έφεραν στο φως ένα σημαντικό ελληνικό ψηφιδωτό στο Μοναστεράτσε Μαρίνα, ένα χωριό 3.500 κατοίκων στην περιοχή της Καλαβρίας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εύρημα της ελληνιστικής περιόδου, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, ενώ αυτή η ανακάλυψη συμπληρώνει τα ευρήματα που έφερε στο φως πέρυσι το φθινόπωρο ο αρχαιολόγος Φραντσέσκο Τσουτέρι, όταν ο ιταλός αρχαιολόγος είχε αποκαλύψει ένα δράκο, μια ροζέτα και έξι πλαίσια με μοτίβα λουλουδιών.

Οι ανασκαφές των φοιτητών έφεραν στο φως ένα μικρό δελφίνι, έναν ακόμη δράκο και ένα μεγάλο δελφίνι που δείχνει να έρχεται αντιμέτωπο και να παλεύει με τον δράκο που ανακαλύφθηκε πέρυσι. Ο χώρος του ψηφιδωτού καταλαμβάνει περίπου 30 τ.μ. και ονομάστηκε από τους αρχαιολόγους «Η αίθουσα των δράκων και των δελφινιών».

Το ψηφιδωτό πιστεύεται ότι χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ή τις πρώτες δεκαετίες του 3ου. Ο αρχαιολόγος Φραντσέσκο Τσουτέρι, ο οποίος έχει την ευθύνη των ανασκαφών, επισήμανε ότι οι εργασίες πρόκειται να συνεχιστούν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έρθουν στο φως και άλλα ευρήματα με ψηφιδωτά που θα απεικονίζουν δελφίνια και δράκους.

Οι ανασκαφές στον χώρο άρχισαν το 1998 και όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος αρχαιολόγος απέχουν πολύ ακόμη από την ολοκλήρωσή τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: