Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΛΟΥΤΡΑΚΙ: ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΚΑΤΟΥΝΙΣΤΡΑΣ 2013






   
ΡΩΜΑΙΚΗ ΕΠΑΥΛΗ ΚΑΤΟΥΝΙΣΤΡΑΣ 2013


Έπειτα από επίπονες και επίμονες προσπάθειες της επίτιμης Διευθύντριας Αρχαιολογίας του ΥΠΠΟ κυρίας Ζωής Ασλαμαντζίδου, κατορθώθηκε και εφέτος να συνεχισθεί η ανασκαφική έρευνα στην Ρωμαϊκή Έπαυλη της Κατουνίστρας Λουτρακίου.
Ήδη από την Δευτέρα 16/09/2013 ξεκίνησε η ανασκαφή με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων δεν έχει φέτος την δυνατότητα να παραχωρήσει εργατικό προσωπικό, παρά το ένθερμο ενδιαφέρον του Δημάρχου κ. Κων/νου Λογοθέτη καθώς και του Αντιδημάρχου κ. Αθανασίου Μουζάκη.
Όλο το βάρος της ανασκαφής έχει επωμισθεί η Ένωση Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας η οποία συμμετέχει με εξαμελή εθελοντική ομάδα, αποτελούμενη από τους κ. Παναγιώτη Παππά, κ. Κοσμά Θεμέλιο, κ. Χρήστο Καλογήρου, κ. Δημήτριο Πάνο, κ. Γεώργιο Μαρίνη και  κ. Σωτήριο Πρωτοπαππά. Επίσης συμμετέχει ουσιαστικά όπως και πέρυσι ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Φλοίσβος Κατουνίστρας με τον Πρόεδρό του κ. Κων/νο Μεταξά και το μέλος κ. Νικόλαο Καρρά. Εδώ πρέπει να αναφερθεί το έμπρακτο ενδιαφέρον και του κ. Σπύρου Καραβούλη.
Έπειτα από τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στο φως αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η φετινή ανασκαφική έρευνα. Ως εκ τούτου απαιτείται να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλεται με επιπλέον εθελοντικό προσωπικό.
 Όπως αναφέρθηκε παραπάνω Υπεύθυνη της όλης ανασκαφικής έρευνας είναι η κ. Ζωή Ασλαμαντζίδου η οποία καταγράφει και μελετά όλα τα στοιχεία της ανασκαφής από το 1996 μέχρι σήμερα. Συμμετέχει ενεργά στην έρευνα ο αρχαιολόγος κ. Κων/νος Τζιαμπάσης ο οποίος εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας καθώς και ο κ. Σωτήριος Ραπτόπουλος αναπληρωτής Προϊστάμενος του Ινστιτούτου Αρχαιολογικών Πελοποννησιακών Σπουδών  Τρίπολης.
Πιστεύουμε ότι πέρα από την πρωτοβουλία που επιβάλλεται να αναλάβει ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων, είναι ανάγκη να επιδειχθεί σοβαρό ενδιαφέρον από όλους τους τοπικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να εξευρεθούν τα απαραίτητα μέσα για την συνέχιση και την ολοκλήρωση της ανασκαφικής αυτής έρευνας. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έρχονται στο φως επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η περιοχή του Λουτρακίου (Αρχαίαι Θέρμαι) ήταν το κέντρο Λουτροθεραπείας και στην Αρχαιότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: