Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

‘‘ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ’’ !



                        

                                       Άρθρο του Γιάννη Β. Καραπανάγου


Στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Δημήτρης Βασιλείου-Νευροχειρουργός προκάλεσε ιδιαίτερες εντυπώσεις στους καλεσμένους, παρουσιάζοντας το βιβλίο ‘‘ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ’’ στην Ελληνική γλώσσα, που η Βρετανίδα Dilys Powell είχε γράψει αρχές του έτους 1957.
Η Dilys Powell (1901-1995), δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας βιβλίων, ήταν σύζυγος του αρχαιολόγου, φιλέλληνα και διευθυντή της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, Humfry Payne, που έφερε στο φως τον αρχαιολογικό θησαυρό του Ηραίου Περαχώρας.
Το βιβλίο αυτό, που μεταφράστηκε στην Ελληνική γλώσσα από τον κ. Βασιλείου πενήντα έξι ολόκληρα χρόνια μετά τη συγγραφή του, είναι ένα προσωπικό οδοιπορικό της συγγραφέως ανά την Ελλάδα, πριν και μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρεται δε, μεταξύ των άλλων, και στην ιδιαίτερη σχέση της με τους Περαχωρίτες. 
Ο κ. Δημήτρης Βασιλείου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Περαχώρα. Ανέλαβε την πρωτοβουλία να το μεταφράσει, να το τυπώσει με δικά του χρήματα και μετά την παρουσίαση να το διανείμει δωρεάν, σε όλους τους καλεσμένους γιατί, όπως είπε: ‘‘ θα πρέπει να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι την ιστορία του τόπου τους καλύτερα. Επιπλέον, θ΄αντιληφθούν, εάν δεν το έχουν ήδη αντιληφθεί, πόσο βαρύ είναι το φορτίο της πολιτιστικής τους κληρονομιάς ’’. 

Η παρουσίαση του συγκεκριμένου βιβλίου έδωσε τη δυνατότητα στους καλεσμένους να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας με την Περαχώρα και το Ηραίον του τότε και να ταξιδέψουν στο χρόνο με όχημα ένα βιβλίο, το βιβλίο της Dilys Powell ‘‘ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ’’ και οδηγό την ίδια τους την καρδιά. Να φανταστούν και να ονειρευτούν περιπέτειες και εμπειρίες με πρωταγωνιστές τους προγόνους τους, δηλαδή μ΄ένα κομμάτι από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Να προβληματιστούν αλλά και να εμπνευστούν παραδειγματικά από την αξία του παρελθόντος, δημιουργώντας ένα περήφανο σήμερα και ένα αισιόδοξο αύριο. Να διαπιστώσουν τους συναισθηματικούς δεσμούς της Dilyς Powell με τον τόπο, τους ανθρώπους του και τα αρχαιολογικά του μνημεία. Γιατί η Dilys Powell είχε αντιληφθεί και είχε συνειδητοποιήσει την ιστορική αξία του Ηραίου και της Περαχώρας. Της Περαχώρας, που το όνομά της ξεκινά από Π, της Περαχώρας, μίας από τις Πύλες Πολιτισμού, μίας από τις πύλες της Μυθικής Πελοποννήσου, της Πύλης προς το Ηραίον.
To βιβλίο προλόγισαν και παρουσίασαν, με εξαιρετικό τρόπο, ο κ. Δημήτρης Μπουραντάς, Καθηγητής Ηγεσίας και Μάνατζμεντ, Διευθυντής των μεταπτυχιακών Προγραμμάτων executive ΜΒΑ και Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ιδρυτής ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που ονομάζεται ‘‘ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ’’ και συγγραφέας έξι βιβλίων που έχουν γίνει όλα best sellers, καθώς και η κ. Ματίνα Γαρεδάκη, Νομικός.
Αποσπάσματα από το βιβλίο ζωντάνεψε, με τη ζεστή φωνή της, η κ. Αθηνά Διαμαντοπούλου, Φιλόλογος-Ηθοποιός, ενώ την προβολή του φωτογραφικού υλικού, των δύο βίντεο, καθώς και τη σύνδεση, μέσω Skype, με τον Ivor Powell, ανιψιό της Dilys Powell, επιμελήθηκε ο κ. Θανάσης Πρωτοπαππάς, από την Περαχώρα, ο οποίος διαθέτει ένα πολύ πλούσιο, σε υλικό, ιστορικό αρχείο.
Η εμφάνιση του ανιψιού της Dilys Powell, στην οθόνη του Συνεδριακού Κέντρου, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης, επιβεβαιώνοντας, με τα όσα είπε, την αγάπη της θείας του για την Περαχώρα, τους Περαχωρίτες και το Ηραίον.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου, η τέως Βουλευτής Κορινθίας κ. Κατερίνα Φαρμάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σπύρος Παπαθεοφάνους, ο τέως Δήμαρχος Λουτρακίου-Περαχώρας κ. Γιάννης Γιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Κακούρος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού ‘‘ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ’’ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Λόης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Κακαβάς και Γιώργος Πετρίτσης, Πρόεδροι Συλλόγων, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, ένας πολύ σημαντικός αριθμός Περαχωριτών και πολίτες, που δεν διαμένουν στο Δήμο μας αλλά που ενδιαφέρθηκαν για την παρουσίαση του βιβλίου, επειδή επισκέπτονται συχνά το Ηραίον και την ευρύτερη περιοχή. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η παρούσα εφημερίδα.
Τη βραδιά της παρουσίασης η Περαχώρα και οι κάτοικοι της έζησαν στιγμές δόξας και εθνικής έπαρσης. Αναπόλησαν, θυμήθηκαν, νοστάλγησαν και δάκρυσαν!
Ταυτόχρονα ένιωσαν υπερήφανοι γιατί το βιβλίο με τίτλο ‘‘ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ’’ ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον κόσμο της γνώσης, μεταφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για το πλούσιο παρελθόν τους στις νέες γενιές. Και του ευχήθηκαν να είναι καλοτάξιδο!
Ας γίνει αυτό το βιβλίο αφορμή να δημιουργήσουμε ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ με τον τόπο μας και την ιστορία του!



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία εκδήλωση, μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα! Όλοι οι συντελεστές θαυμάσιοι,αλλά και ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο κ. Ι. Καραπανάγος, εξαιρετικός. ΜΠΡΑΒΟ, σε όλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Βασιλείου αξίζει συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να μεταφράσει το βιβλίο και να το μοιράσει δωρεάν. Μακάρι να βρει μιμητές.

Ανώνυμος είπε...

O τόπος χρειάζεται ανθρώπους που δίνουν απλόχερα και δεν κοιτάνε να πάρουν από χίλιες μεριές με κόλπα και ψέμματα.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βασιλείου γιατί με αυτή την πρωτοβουλία του μας συγκίνησε και μας ταξίδεψε. Συγχαρητήρια επίσης στον κ. Καραπανάγο για τον εξαιρετικό συντονισμό της εκδήλωσης.