Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ



Ο Άγιος Νικόλαος μας αξίωσε και φέτος να οργανώσουμε και να φέρουμε εις πέρας το έθιμο του Μπουλουγουριού, που ολόκληρες γενιές διέσωσαν μέχρι σήμερα.


Το φρεσκοβαμμένο, με χρώματα Ελλάδας, εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ήταν κατάμεστο από ζεστές φιγούρες των χωριανών της Περαχώρας, από κατοίκους της Βουλιαγμένης, του Λουτρακίου και όχι μόνο, οι οποίοι χάρηκαν την ηλιόλουστη ημέρα και την υπέροχη θέα του Κορινθιακού κόλπου από τον Ιερό αυτό βράχο!  

Το καζάνι μπήκε στη φωτιά από νωρίς, το πληγούρι πριν ενωθεί με τα υπόλοιπα συστατικά αυτής της ιδιαίτερης «σούπας», ευλογήθηκε από τον Ιερέα που ήδη είχε ξεκινήσει την Θεία Λειτουργία. Όλα τα υλικά έδεσαν πολύ καλά μαζί με την χαρά όλων όσων βοήθησαν αφού κατά γενική ομολογία το αποτέλεσμα ήταν ένα πολύ νόστιμο μπουλουγούρι.
Η ομάδα μας ετοίμαζε παράλληλα τηγανητό γαριδάκι το οποίο συνοδεύτηκε με ψωμάκι και ταραμοσαλάτα που είχαν φτιάξει κυρίες της Ενώσεώς μας και το οποίο προσφέρθηκε και αυτό στη συνέχεια σε όλους τους παραβρισκόμενους.

Την παρουσία τους έδωσαν και παράγοντες του τόπου μας όπως ο κ. Παπαφωτίου/Θεματικός Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων κ. Κώστας Λογοθέτης, ο αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Μουζάκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Βαρελάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Πετρίτσης και κ. Κων/νος Δόσχορης. Επίσης, ο Πρόεδρος και σχεδόν όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας και ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λίμνης Βουλιαγμένης. Στην εορτή είχε προσκληθεί και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου κ. Γεώργιος Δέδες, ο οποίος όπως μας ενημέρωσε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραβρεθεί.
Ιδιαίτερη χαρά ωστόσο σε όλους τους παρευρισκομένους προσέθεσε το γεγονός της παρουσίας παιδιών από το Δημοτικό αλλά και το Γυμνάσιο Σχολείο της Περαχώρας-κάτι που είχε πολλά χρόνια να γίνει.

Επίσης, ιδιαίτερη λαμπρότητα απόκτησε η ατμόσφαιρα με την παρουσία του Πολιτιστικού Συλλόγου Περαχώρας του οποίου μέλη με παραδοσιακές τοπικές φορεσιές εμφανίστηκαν στην Εκκλησία αλλά και χόρεψαν στην συνέχεια στο χώρο που προσφερόταν το μπουλουγούρι.

Το γλέντι συνεχίστηκε με τους παραβρισκόμενους να μπαίνουν στο χορό και θέλουμε να πιστεύουμε πως τα αβίαστα χαμόγελα που εισπράξαμε εκείνη την ημέρα να σημαίνουν την ευχαρίστηση όλων για αυτήν την γιορτή.

     
Κάθε χρόνο περά από την προσωπική εργασία των μελών της Ένωσης Φίλων Μουσείου Περαχώρας την δυναμική παρουσία τους δίνουν και οι χορηγοί μας που χωρίς αυτούς η όλη διοργάνωση δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένη ή και δυνατή.





Ειδική μνεία λοιπόν κάνουμε στους ευγενικούς χορηγούς μας, Αφοί Μπεκιάρη, Ψαροταβέρνα «Lido», Αρτοποιεία-Ζαχαροπλαστεία Λέκκα & Κανάκη, Κάβα Αφοί Παπαδημητρίου, τον κ. Νεκτάριο Πιπίνη, την Ταβέρνα «Πανόραμα», το καφέ «Πέρα βρέχει» τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας αλλά και πλήθος άλλου κόσμου που προσέφεραν χρηματικά αλλά και υλικά στην γιορτή.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε του χρόνου να είμαστε ακόμη πιο πολλοί και να έλθει ακόμη περισσότερος κόσμος καθώς και ολόκληρο το σχολείο. Θεωρούμε πως ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Παράδοση χρειάζεται να μεταλαμπαδευτεί και ο καλύτερος τρόπος είναι ο βιωματικός, η εμπειρία.
Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: