Υπομονή και προσοχή για τουλάχιστον ένα 24ωρο θα πρέπει να επιδείξουν οι κάτοικοι όλης της επικράτειας καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους, τις χιονοτπώσεις και τις καταιγίδες…


θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, με τους μετεωρολόγους να εκτιμούν ότι η ύφεσή τους θα έρθει από την Πέμπτη και θα συνεχιστεί την Παρασκευή.
Διαβάστε εδώ τα προβλήματα που προκλήθηκαν την Τρίτη σε όλη τη χώρα

Τα τελευταία μετεωρολογικά στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι η Τετάρτη θα είναι μια πιο δύσκολη ημέρα όσον αφορά την θερμοκρασία, η οποία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω πτώση ενώ τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί και παγετός στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Παράλληλα αμείωτης έντασης θα συνεχίσουν να είναι οι άνεμοι που ταλαιπώρησαν όλες τις προηγούμενες ώρες την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της επικράτειας. Ενδεικτικό της σφοδρότητας των ανέμων είναι το γεγονός ότι οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου κατέγραψαν ριπές ανέμου ταχύτητας 119χλμ./ώρα στην Πάρνηθα, 111χλμ./ώρα στην Κάρυστο, 105χλμ./ώρα στη Σκύρο, 100χλμ./ώρα στη Μακρινίτσα Πηλίου και 98χλμ./ώρα στη Μονεμβασιά. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι από τα ξημερώματα της Τρίτης, η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 700 κλήσεις μόνο στην Αττική ενώ περίπου 70 συνεργεία ανέλαβαν να απομακρύνουν ξεριζωμένα ή σπασμένα δέντρα και να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ζημιών που προκλήθηκαν από πτώσεις αντικειμένων.
Η νέα «προσθήκη» στα έντονα φαινόμενα θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες που θα σημειωθούν στα νοτιοανατολικά και πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές.
Αναλυτικά η πρόγνωση της Τετάρτης ανά περιοχή:
Μακεδονία, Θράκη
καιρός: γενικά αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 01 έως 09 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Τις πρωινές ώρες στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία βόρειοι 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 06 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα). Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 02 έως 12 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες. Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια θα ασθενήσουν.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στα νοτιά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (με υψόμετρο πάνω από 600 μέτρα) τις πρωινές ώρες. Βελτίωση το απόγευμα.
Άνεμοι: βόρειοι 6 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: από 6 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 01 έως 09 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η κυκλοφορία έχει διακοπεί και οι αντιολισθητές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:
Α΄  ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ – ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
Α. Δ. ΡΟΔΟΠΗΣ
1. Διάβαση ποταμού Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου).
2. Διάβαση ποταμού Κομψάτου (περιοχή Μωσαϊκού).
- Στα ανωτέρω σημεία τοποθετήθηκαν κώνοι και απαγορευτικές πινακίδες σήμανσης, ενώ η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήριους οδούς.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Δημοτική οδός από Τ. Κ. Κερασιάς Δήμου Έδεσσας προς χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΑΧΑΪΑΣ
Την 1-12-2013/19.40, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος της 69η Χ/Θ της Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών έχει διακοπεί και στα (2) ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω κατολίσθησης χωμάτινου όγκου. Από το Τ.Τ. Αιγίου έχει γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας και των (2) ρευμάτων πορείας προς Ν.Ε.Ο Αθηνών – Πατρών, στο ρεύμα πορείας προς Αθήνα στο κόμβο Πούντας και στο ρεύμα πορείας προς Πάτρα στον κόμβο Ακράτας. Από το Τ.Τ. Αιγίου έχουν ληφθεί όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα τροχαίας.
Αποκατάσταση κανονικά της κυκλοφορίας την 3-12-2013/15.40.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Α. Δ. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Την 2-12-2013/09.00, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στο 5,6ο χλμ. της Επ. Ο. Στέρνας – Λυρκείας, και στο 1,5ο χλμ. της Επ. Ο.  Στέρνας – Γυμνού.
Α. Δ. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
1) τη συνδετήρια οδό της Τραγάνας Κιάτου με το Μούλκι, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω υδάτινων και φόρτων υλικών. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων δημοτικών οδών.
 2) Την 2-12-2013/05.00, η οδός που συνδέει το Ξυλόκαστρο με τα Καρυώτικα, στο 1ο χλμ. Ε.Ο Ξυλοκάστρου – Καρυώτικων – Ζεμένου, πλησίον αερογέφυρας Ν.Ε.Ο.Α. – Π, έχει υποστεί κατολίσθηση λόγω βροχόπτωσης και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων δημοτικών οδών.
Α. Δ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
1. Την 1-12-2013/21.00, λόγω κατολίσθησης , διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 15ο χλμ. της  Επ. Ο. Αρεόπολης – Καλαμάτας, στο (1) ρεύμα κυκλοφορίας.
2. Την 1-12-2013/21.00, λόγω σφοδρής βροχόπτωσης, που προκάλεσε κατολίσθηση, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 1,5ο χλμ. της Επ. Ο. Άρνας – Πέτρινα. Κυκλοφορία οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΡΗΤΗΣ
Α. Δ. ΧΑΝΙΩΝ
1) Στις τοπικές κοινότητες Βουλγάρων και Ποταμίδας δήμου Κισσάμου:  Λόγω έντονης βροχόπτωσης, αυξήθηκε ο όγκος των υδάτων του παρακείμενου χείμαρρου, χωρίς να απειληθούν κατοικίες.
2) Τοπική κοινότητα Κορφάλωνα και Κάμπου:   Λόγω έντονης βροχόπτωσης, υπερχείλιση παρακείμενου χειμάρρου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες σε κατοικίες, χωρίς να σημειωθεί κίνδυνος ζωής.
3) Στη θέση «Αη Κυργιάνης», τοπικής κοινότητας Πλατάνου, κατέπεσε στύλος της Δ.Ε.Η, λόγω ισχυρών ανέμων, χωρίς να προκληθούν ζημιές σε οικίες  η οχήματα.
4) Στην περιοχή Σταυρού και Αγιά δήμου Χανίων, λόγω έντονων βροχοπτώσεων, πλημμύρισαν υπόγεια οικιών χωρίς να σημειωθεί κίνδυνος ζωής.
Στις παραπάνω περιοχές του δήμου Κισσάμου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Χανίων, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτατου ανάγκης, όπου ενεργούν δυνάμεις της Π.Υ. Χανίων και Κισσάμου με τη συνδρομή ερπυστριοφόρου οχήματος.
Β΄  ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ – ΠΑΓΕΤΩΝ
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΠΕΛΛΑΣ
Επ. Ο. Άρνισσας προς Χ/Κ Βόρρας και προς παραδοσιακό οικισμό Αγίου Αθανασίου, από 9Ο χλμ.
Α. Δ. ΗΜΑΘΙΑΣ
Επ. Ο. Βέροιας – Σελίου, από 17-27 χ/θ.
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Α. Δ. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά, από 5ο – 12ο χλμ. θέση (Βράχος)
Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά από 45 – 47 χλμ. θέση (Σερμιτζέλι)
Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικκέλου, από 5ο – 10ο χλμ. θέση (Κοκκάλια)
Επ. Ο. Φουρνά – Καρδίτσας, από 3ο – 10ο χλμ. θέση (Ζαχαράκι)
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Α. Δ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας, από 34-52ο χλμ.
Α. Δ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ε.Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από το 47- 53 χλμ. θέση (Τύμπανος).
Ε.Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας θέση (Άγιος Νικόλαος).
Γ. Α. Δ. ΠΕΡΙΦ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Α. Δ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Επ. Ο. Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 28ο χλμ.
Επ. Ο. Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από 35ο έως 55ο χλμ.
Α. Δ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), από 18ο έως 30ο χλμ.
Α.Δ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Επ. Ο. Γρεβενών – X/K Βασιλίτσας, από 40ο έως 45ο χλμ.
Επ. Ο. Γρεβενών – Σαμαρίνας, από 25-54 χλμ.
Επ. Ο. Γρεβενών – Περιβολίου, από 30 έως 43ο χλμ.