Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Α’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ MYSCHOOL


                                                               
ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ  MYSCHOOL


Το Υπουργείο Παιδείας ζητάει από τις σχολικές μονάδες να χρησιμοποιήσουν το νέο Πληροφοριακό Σύστημα myschool που ενοποιεί μια σειρά βάσεων δεδομένων όπως το e-survey και τη βάση δεδομένων ΝΕΣΤΩΡ / ΕΠΑΦΟΣ. Στο myschool θα εισάγονται και στοιχεία που έχουν σχέση με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και στοιχεία των μαθητών (π.χ το ΑΜΚΑ τους),  που εκτός του ότι είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, μπορεί να αποτελεί και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.
Μετά τις διαθεσιμότητες του καλοκαιριού, αλλά και τον αδιαφανή τρόπο που βγήκαν τα κενά και τα πλεονάσματα ανά νομό για τις υποχρεωτικές μετατάξεις, είναι βέβαιο ότι η χρήση αυτού του εργαλείου δε γίνεται απλώς για καταγραφή αναγκών και βελτίωση της παιδείας. Στόχος φαίνεται να είναι η αστυνόμευση της σχολικής μονάδας, η ουσιαστική κατάργηση των ΠΥΣΔΕ και η διαχείριση της εκπαίδευσης ως επιχείρησης που παράγει προϊόντα και όχι ως αγαθό που διαμορφώνει ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες.
Επιπλέον, αποστερείται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τη σχολική κοινότητα, η δυνατότητα να αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε σχολείο (π.χ. απουσίες) με παιδαγωγικά κριτήρια και γνώμονα το καλό των μαθητών, και μεταβιβάζεται σε απρόσωπους «τεχνικούς της εξουσίας» η εφαρμογή της πολιτικής.
Πέρα όμως από τις προθέσεις του υπουργείου, αντικειμενικά η χρήση του myschool αυξάνει κατακόρυφα την εξωδιδακτική δουλειά των εκπαιδευτικών και Διευθυντών κάθε σχολικής μονάδας, αποσπώντας τους από το ουσιαστικό τους έργο που είναι το διδακτικό.
Δεν είμαστε αντίθετοι στη χρήση εργαλείων που θα βελτιώνουν το εκπαιδευτικό έργο, όμως το myschool δε φαίνεται να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και επομένως:
  • Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να μας ενημερώσει αν έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει νομικά τη διαδικασία συλλογής , διαχείρισης κι αποθήκευσης των προσωπικών δεδομένων (άδεια από κηδεμόνες, άδεια από την ΑΔΙΠ κτλ)
  • Ζητάμε να μας ενημερώσει σχετικά με την αξιοπιστία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιηθεί, τι μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί και τι πιθανότητες υπάρχουν υποκλοπής, παραχάραξης κι απώλειας των πληροφοριών καθώς και τι προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να μας διευκρινίσει πως προτίθεται να αντισταθμίσει τον τεράστιο φόρτο εργασίας που θα βαρύνει τους εκπαιδευτικούς καθώς και να καθορίσει τις νομικές κυρώσεις που θα έχουν οι συνδιαχειριστες των κωδικών σε περίπτωση κακής χρήσης από κάποιον.
  • Ιδίως σε περίπτωση που δεν έχουν ικανοποιηθεί τα κριτήρια περί ασφαλείας και περί του αδιάβλητου της διαδικασίας ζητάμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.

Οι εκπαιδευτικοί, στρατευμένοι στον αγώνα για ένα σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα όνειρα των μαθητών μας και των οικογενειών τους, θα δώσουμε τη μάχη, μαζί με τους μαθητές και τους γονείς τους, για να ανατραπούν οι κάθε λογής νεοεπιθεωρητές, είτε αυτοί είναι φυσικά πρόσωπα είτε ηλεκτρονικά προγράμματα.


 


                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

              ΠΑΝΟΣ ΝΤΟΥΛΑΣ                                                                   ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΠΙΚΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: