Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ!






Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος

«...Κι εδώ είναι Πάσχα και το θέλουμε ως το τέλος Πάσχα!» ΄Αγγελος Σικελιανός


 Πάσχα: Η πιο λαμπρή γιορτή των Ελλήνων! Στην πατρίδα μας, το Πάσχα παίρνει ελληνικό χρώμα, που το συνθέτουν ο γαλάζιος ουρανός μας, τα λουλουδιασμένα τοπία μας και οι συνήθειες σε κάθε περιοχή.
Μια σύνθεση από καταγάλανο ουρανό, ολάνθιστη ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και χαρακτηριστικές τοπικές συνήθειες. 
Η φύση φορά τα γιορτινά της και το γέλιο της χαράς και της εσωτερικής μας ανάτασης ζωγραφίζεται στα πρόσωπά μας. Στο ελληνικό χωριό όλα είναι ανθισμένα: Άνθρωποι, δέντρα, βουνά και κάμποι. Τούτες οι μαγευτικές εικόνες του ελληνικού Πάσχα στάθηκαν και στέκονται πάντα ποιητικοί οίστροι που εμπνέουν τη λαϊκή μας μούσα και τους ποιητές μας.
 
Το χωριό μας τίμησε, για μια ακόμη χρονιά, το πατροπαράδοτο έθιμο του πασχαλινού αρνιού. Η Περαχώρα γιόρτασε την Ανάσταση του Θεανθρώπου ψήνοντας αρνιά και κοκορέτσια αφού είχε προηγηθεί η μαγειρίτσα, μετά την Αναστάσιμη ακολουθία.
Από νωρίς το πρωί οι φωτιές άναψαν σε όλες τις γειτονιές, ενώ τα βαρελότα και τα τραγούδια, κυρίως δημοτικά, δονούσαν την ατμόσφαιρα. Το κρασί και η μπίρα, απαραίτητα συνοδευτικά στη διαδικασία του ψησίματος. Οι έξυπνες ατάκες, τα πειράγματα και τα ανέκδοτα έδιναν τη δική τους νότα στην αρμονία της ημέρας, σε συνδυασμό με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών.
Διέκρινα πολλές συντροφιές που έψηναν τα αρνιά ή τα κατσίκια τους στην ύπαιθρο. Όμως στάθηκα σε μία απ΄αυτές, την παρέα του Θανάση Γεωργίου και του Χαράλαμπου Γεωργίου. 
Θανάσης Γεωργίου-Χαράλαμπος Γεωργίου
Αν και θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, με διαφορετικούς δημοτικούς συνδυασμούς, στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, εν τούτοις απέδειξαν ότι η φιλία και οι ανθρώπινες σχέσεις επιβάλλεται να είναι οριοθετημένες με κόκκινες διαχωριστικές γραμμές από την πολιτική και τα ζιζάνια της, που πολλές φορές οδηγούν σε συγκρούσεις, εντάσεις και αδιέξοδα.
Και οι δύο τους, σημειολογικά έχοντας το ίδιο επώνυμο, γνωρίζουν πολύ καλά πως η συνεργασία στα δημοτικά συμβούλια είναι μονόδρομος προς το πραγματικό συμφέρον του τόπου. Κάτι που το έχουν έμπρακτα αποδείξει κατά τη διάρκεια προηγούμενης μακροχρόνιας θητείας τους στα δημοτικά έδρανα.
Από την πλευρά μου εύχομαι, για μία ακόμη φορά, το Φως της Αναστάσεως να μας οδηγήσει σε προσωπικές διαδρομές όπου η Αισιοδοξία, το Χαμόγελο, η Δημιουργία και η Υγεία να συμπορεύονται, χωρίς να μας εγκαταλείψουν ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: