Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΦΑΝΑΤΙΚΑ ''ΙΔΕΟΛΟΓΟΙ''...!




 Άρθρο της Μίνας Γιαννούλη


Ο φανατισμός είτε είναι Φυλετικός, Θρησκευτικός, Πολιτικός, εύκολα αποπροσανατολίζει το άτομο, κάνοντάς το σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνο.
Στον 21ο αιώνα παραμένει ένα φαινόμενο σε έξαρση. Ένα ΄΄θηρίο΄΄, που ξεπηδά ανά διαστήματα, για να υπενθυμίσει πως υπήρχε και θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο τροφοδοτείται και αναπαράγεται από συγκεκριμένες ομάδες. Η άγνοια, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η έλλειψη σεβασμού στη διαφορετική άποψη του άλλου και η μειωμένη κριτική ικανότητα, συντελούν στο να διογκώνεται ακόμα και στις μέρες μας. Όσο επικίνδυνος είναι ο θρησκευτικός φανατισμός. αντίστοιχα επικίνδυνος θεωρείται και ο πολιτικός. Συνειδητή ή ασυνείδητη επιλογή, δε παύει να είναι επιλογή. 
Οι πολιτικές παραμορφώσεις, η ισοπεδωτική εξομοίωση στα πάντα, τα οικονομικά συμφέροντα, οι προσωπικές επιρροές, η ελλιπή πληροφόρηση, εύκολα οδηγούν σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Ο φανατικός διακατέχεται από θυμό, επιθετικότητα, δρα και ενεργεί με ελεγχόμενη βούληση αδυνατώντας να ανεχθεί οτιδήποτε αντίθετο με αυτό που πιστεύει. Υπάρχει ένας προδιαγεγραμμένος τρόπος που θέλει να επιβάλλεται. 
Το ερώτημα είναι πως τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρει ο ίδιος ή εκείνος που μηχανογραφεί, επιδιώκοντας να δημιουργήσει την ομάδα αυτή που θα ελέγχει προς όφελος του; Δυστυχώς, επικρατεί η άποψη πως η εσωτερική ανάγκη αντίδρασης, οδηγεί το άτομο σε ακραίες συμπεριφορές και αμετάκλητες θέσεις. Αυτή η άποψη, είναι ικανή να χρησιμοποιηθεί για να χειραγωγηθούν όσοι φέρουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ένα στοιχείο που συναντάμε έντονα στη πολιτική ζωή της χώρας, το οποίο κατά ΄΄περίεργο΄΄ τρόπο, έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες και στη τοπική αυτοδιοίκηση, όπου έχει μεταφερθεί με τη πλήρη ανοχή των πολιτών. 
Εδώ γίνεται ένας διαχωρισμός και θέλω να αναφερθώ εκτενέστερα. Πρόκειται για τους προσωρινά εξαρτώμενους και καθοδηγούμενους φανατισμένους, που δρουν ανάλογα με το συμφέρον της στιγμής. Δε διστάζουν να συναλλαγούν με περισσή προθυμία προκειμένου να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα. Είναι όλοι εκείνοι που διακατέχονται από την ιδεολογία του βολέματος, που αλλάζουν πολιτικό στρατόπεδο ανάλογα με τις περιστάσεις, που υποστηρίζουν για να ευεργετηθούν. Γρανάζια μιας καλοκουρδισμένης μηχανής που παράγει υποσχέσεις. 
Ο λόγος για πληρωμένους δημοσιογράφους και εκδότες που έχουν απώτερο σκοπό να κατευθύνουν τη κοινή γνώμη. Για περιφερόμενα φερέφωνα που προσπαθούν να επιβάλλουν απόψεις που δεν είναι δικές τους. Για εκείνους που ασκούν κριτική, χωρίς να διαθέτουν κριτική σκέψη. Για τους ανήθικους και ανέντιμους που προσεγγίζουν τον συνάνθρωπό τους, υπασχόμενοι διέξοδο επαγγελματική, ελπίδα για να τους απεγκλωβίσουν από την οικονομική ανέχεια που έχουν περιέλθει, επηρεάζοντας τις αποφάσεις και τις ενέργειες τους. Μια μετακινούμενη μάζα που λειτουργεί ενάντια στο κοινό όφελος με απώτερο μέλημα το ατομικό κέρδος. 
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι προσωρινά φανατικοί, εξελίσσονται σε σκληροπυρηνικούς οπαδούς που θέλουν να επιβάλλονται. Μια κοινωνία που νοσεί, αναπαράγει και αναπτύσσει αυτές τις συμπεριφορές, αδυνατώντας να ανακόψει τη ταχύτητα εξάπλωσής τους. 
Τα ελαττώματα θεωρούνται προτερήματα, υπερεκτιμούνται, επικροτούνται και επιβραβεύονται σε όλο τους το μεγαλείο...!
''Αυτοί που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις απιθανότητες, είναι ικανοί να σε πείσουν να διαπράξεις φρικαλεότητες.'' Βολταίρος
 ΒΗΜΑ Λουτρακίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: