Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Μην κρατάτε τα συναισθήματά σας: χάνετε χρόνια ζωής




Το να μην εξωτερικεύει κάποιος τα συναισθήματά του θεωρείται επί μακρόν κακός «σύμβουλος» για τη σωματική και την ψυχική υγεία. Τώρα μια νέα μελέτη δείχνει ότι το να κρατάμε μέσα μας τα συναισθήματά μας μάς κλέβει χρόνια ζωής.



Περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου

Σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, τα εσωστρεφή άτομα έχουν τουλάχιστον ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με τα εξωστρεφή.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές είδαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου απ' όλα τα αίτια αυξάνεται κατά περίπου 35% στα άτομα που δεν δείχνουν στους γύρω τους τι ακριβώς αισθάνονται. Οταν μάλιστα οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένα αίτια θανάτου, ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου στα «κλειστά» άτομα αυξανόταν κατά 47% σε ό,τι αφορούσε τις καρδιοπάθειες και κατά 70% σε ό,τι αφορούσε τον καρκίνο.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν online στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Psychosomatic Research» μαρτυρούν ότι η «συσσώρευση» των συναισθημάτων είναι πολύ πιο σοβαρή για την υγεία απ' ό,τι πιστευόταν.

Η μελέτη

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 796 άνδρες και γυναίκες με μέσον όρο ηλικίας τα 44 έτη - τα άτομα αυτά συμμετείχαν σε μεγάλη δημοσκόπηση για θέματα υγείας η οποία ξεκίνησε το 1996.

Μέρος της δημοσκόπησης ήταν αφιερωμένο σε ερωτήσεις που αφορούσαν το κατά πόσον οι συμμετέχοντες καταπίεζαν τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, οι ερωτώμενοι απαντούσαν πόσο συμφωνούσαν (σε μια κλίμακα από το 1 ως το 5) με δηλώσεις όπως «Οταν είμαι θυμωμένος το δείχνω στους άλλους» ή «Προσπαθώ να είμαι ευχάριστος ώστε να μην ταράζω τους άλλους».

Η δημοσκόπηση επαναλήφθηκε 12 χρόνια αργότερα - σε αυτό το διάστημα 111 συμμετέχοντες πέθαναν κυρίως εξαιτίας καρδιοπαθειών ή καρκίνου. Οταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα σκορ των εθελοντών είδαν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλότερα στα άτομα που κρατούσαν τον θυμό τους και δεν τον εξωτερίκευαν σε σύγκριση με εκείνα που εξέφραζαν τα συναισθήματά τους.

Ανθυγιεινή ζωή ή ορμονική ανισορροπία;

Δεν είναι σαφές για ποιον λόγο τα καταπιεσμένα συναισθήματα συνδέονται με πρόωρο θάνατο. Μια θεωρία αναφέρει ότι αυτού του είδους η εσωστρέφεια στρέφει το άτομο σε ανθυγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Σύμφωνα με μιαν άλλη θεωρία, το στρες που προκαλείται στον οργανισμό από τη μη εξωτερίκευση των συναισθημάτων οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων που συνδέονται με κυτταρικές βλάβες, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως ότι ο αριθμός των θανάτων στη μελέτη ήταν σχετικά μικρός, γεγονός που μαρτυρεί ότι απαιτούνται άλλες, μεγαλύτερες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαν, «τα ευρήματα αυτά αποκαλύπτουν σημαντική σύνδεση μεταξύ των υψηλότερων επιπέδων καταπίεσης των συναισθημάτων και της θνησιμότητας».

Προηγούμενη μελέτη είχε δείξει ότι ο θυμός… σώζει ζωές, καθώς μειώνει την αρνητική επίδραση του στρες στον οργανισμό. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαλένθια στην Ισπανία ανακάλυψαν ότι το να θυμώνει κάποιος οδηγεί σε αύξηση της ροής του αίματος στην αριστερή πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου η οποία συνδέεται με τα θετικά συναισθήματα. Η δεξιά πρόσθια περιοχή του εγκεφάλου εμπλέκεται κυρίως στα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος και η λύπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: