Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Σωματείο Εργαζομένων Καζίνο Λουτρακίου: Κάποιοι έχουν «καβαλήσει καλάμι”



Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
 
Από τις αρχές Ιουλίου την Διαχείριση και Γενική Διεύθυνση της Κοινοπραξίας CHCL ανέλαβε ο κ. Βασίλειος Τσολέκας, σε αντικατάσταση των κ.κ. Ν.Ρεμαντά (που παρέμεινε πρόεδρος της CHL Α.Ε.) και S.Ephron αντίστοιχα. Με επιστολή μας στα μέσα Ιουλίου, ζητήσαμε συνάντηση με τη νέα Διοίκηση της Εταιρείας, ώστε να συζητήσουμε τρέχοντα εργασιακά θέματα, όμως η Διοίκηση (απαντώντας μονολεκτικά σε κάθε ένα από τα θέματα) ουσιαστικά αρνήθηκε την συνάντηση.
Με νεότερη επιστολή, προσκαλέσαμε επίσημα την Εταιρεία στις 5.8.2014 σε διαπραγμάτευση για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), προκειμένου να μας γνωστοποιηθούν οι θέσεις και προτάσεις της νέας Διοίκησης, ωστόσο και πάλι δεν προσήλθε η Διοίκηση, ενημερώνοντας ότι θα μας γνωστοποιήσει τις θέσεις της στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Ενδιάμεσα, η Εταιρεία εφάρμοσε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης. Ένα πρόγραμμα που περισσότερο σύγχυση προκάλεσε παρά ξεκαθάριζε τους όρους του, με αποτέλεσμα να μην έχει την επιτυχία που στόχευε η Διοίκηση. Παρ’ ότι «η εθελούσια θα διευκολύνει τη μείωση των εξόδων και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης», όπως μας έλεγε ο κ. Ρεμαντάς με το «διάγγελμα» της 14.6.2014, τελικά για άλλη μία φορά η Εταιρεία «πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό», καθώς η προχειρότητα, η τσαπατσουλιά και η «τσιγγουνιά» με την οποία εκτελέστηκε το πρόγραμμα αποθάρρυνε αρκετούς συναδέλφους που αρχικά είχαν εκδηλώσει επιθυμία συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα!
Μέσα σε όλα, είχαμε για ακόμα μία φορά την καταβολή μέρους (50%) της μισθοδοσίας (με υπόσχεση εξόφλησης έως την 19.9.2014), μία τακτική που πλέον τείνει να παγιωθεί και αφαιρεί το «πιπίλισμα της καραμέλας» ότι γι’ αυτό το γεγονός ευθύνονται οι εργαζόμενοι και οι απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Τους 2,5 τελευταίους μήνες δεν υπήρξε ούτε μία ώρα απεργίας, και όμως η καταβολή έναντι «πάει σύννεφο»!
Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη πρακτική αποδεικνύει σε όλους ότι, ή οι εδώ και τουλάχιστον 4 μήνες συζητήσεις των μετόχων κατέληξαν σε απόφαση χρηματοδότησης της επιχείρησης «με το σταγονόμετρο», ή ο όρος «χρηματοδότηση της Κοινοπραξίας» θα καταλήξει το πιο σύντομο (και «μαύρο» για τους εργαζόμενους) ανέκδοτο!
Παρ’ ότι λοιπόν υπάρχουν πολύ σοβαρά εργασιακά ζητήματα που εκκρεμούν και οφείλουν να συζητηθούν (ΣΣΕ, χρηματοδότηση, επιχειρηματική πολιτική και επηρεασμός εργασιακών σχέσεων κτλ.), είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της επιχείρησης που νέος Διαχειριστής (ή εκπρόσωπός του) επί 2 μήνες «αρνείται» να συναντηθεί με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων, έστω και για εθιμοτυπικούς λόγους.
Σύντομα θα φανεί αν αυτή η πρακτική είναι αυτοτελής ή καθ’ υπαγόρευση «αφανών» εντολέων. Ενημερώνουμε πάντως ότι, εκτός από αντιδεοντολογική και καταφανώς απαξιωτική προς τους εργαζόμενους, αυτή η πρακτική είναι και παράνομη, και εφόσον συνεχισθεί θα τύχει της δέουσας αντιμετώπισης στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Αρκετά (μεγαλο)στελέχη, «ενθαρρυμένα» από αυτή την κατάσταση, με υπερβολικό κομπασμό και περισσή αλαζονεία διατρανώνουν φωναχτά τις σκέψεις τους: «ξεμπερδέψαμε με το Σωματείο και τη συλλογικότητα των εργαζομένων, από δω και πέρα θα έχουμε να κάνουμε με τον καθένα ατομικά, και αν μπορούν οι εργαζόμενοι ας κουνηθούν»!
Κάποιοι δε από αυτούς, έχοντας «καβαλήσει καλάμι», προχωρούν και σε απρεπέστατες συμπεριφορές προς υφισταμένους τους. Τους ενημερώνουμε ότι και κάποιοι προηγούμενοι είχαν τέτοιου είδους «οράματα» και συμπεριφορές, όμως αργά ή γρήγορα έφτασε η στιγμή που διαπίστωσαν τις λανθασμένες εκτιμήσεις τους και «χαιρέτησαν νύχτα»!
Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Κάποιοι δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι εργαζόμενοι είναι «η μεγαλύτερη περιουσία της Κοινοπραξίας», και φαίνεται να επεξεργάζονται «περίεργα» σενάρια για το μέλλον όλων μας.
Πολύ σύντομα εκτιμούμε ότι κάποια από αυτά θα αποκαλυφθούν, καθώς η Διοίκηση θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων. Για όποια σημαντική εξέλιξη σημειωθεί, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: