Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η Αμφίπολη, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα ερωτήματα για

Η Αμφίπολη, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τα ερωτήματα για τον τέταρτο θάλαμο

τέταρτο λαμο

Μόλις λίγα 24ωρα έχουν απομείνει μέχρι τη στιγμή που ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά, και πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

 

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, η ανασκαφική εργασία πλήσιάζει ακόμη περισσότερο στη λύση του μυστηρίου όχι μόνο για τον σκελετό που βρέθηκε στον αρχαίο τάφο, αλλά και για το σύνολο του μνημείου αυτού στον λόφο Καστά.


Υποστηρίζουν ότι τα σκίτσα του Υπουργείου... αποκαλύπτουν όσα δε δείχνουν οι φωτογραφίες
Υποστηρίζουν ότι τα σκίτσα του Υπουργείου... αποκαλύπτουν όσα δε δείχνουν οι φωτογραφίες

Σε λίγα 24ωρα, βέβαια, η συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού μπορεί να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, αλλά τις τελευταίες μέρες, στο διαδίκτυο, η συνομωσιολογία έχει την... τιμητική της.
Κάποιοι αναρωτιούνται βέβαια, πως ένα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, το National Geographic, σε μια ειδική του έκδοση αφιερωμένη στην Αμφίπολη, διερευνά την πιθανότητα να έχει ταφεί ο ίδιος ο Μέγας αλκέξανδρος στον λόφο Καστά, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί από τους αρχαιολόγους ποπυ έχουν κάνει δηλώσεις τα τελευταια 24ωρα αποφεύγουν να πάρουν θέση, αναμένοντας βέβαια τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο «Τάφος ΙΙΙ» της Αμφίπολης
Ο «Τάφος ΙΙΙ» της Αμφίπολης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτόνται εάν η ανασκαφική ομάδα της κας Περιστέρη έχει λάβει υπόψιν της τα ευρήματα στον λεγόμενο «Τάφο ΙΙΙ» της Αμφίπολης, ένας σχεδόν πανομοιότυπος κιβωτιόσχημος μακεδονικός τάφος λίγα μόλις μέτρα μακριά από το σημείο των ανασκαφών.
Σχεδόν τριακόσια μέτρα μακριά από το λόφο, μία παλαιότερρη έρευνα είχε φέρει στο φως τον «Τάφο ΙΙΙ» της Αμφίπολης, στον προθάλαμό του οποίου υπάρχει βοτσαλωτό μωσαϊκό με ρόμβους, παρόμοιο με αυτό που βρέθηκε κατά το πρώτο στάδιο της ανασκαφής στον λόφο Καστά.

Το «Α» του Μεγάλου Αλεξάνδρου;
Το «Α» του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Κάποιοι άλλοι, βέβαια, επιμένουν ότι είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη για να εξάγουμε συμπεράσματα από τα μέχρι στιγμής ευρήματα, καθώς υποστηρίζουν ότι η ανασκαφική έρευνα αν και έχει προχωρήσει αρκετά, δεν καλύπτει ούτε το 1/4 του συνολικού εμβαδού του Τύμβου, και συμπεραίνουν ότι όχι μόνο μπορεί να υπάρχουν υπόγειοι χώροι στον Τύμβο, αλλά ότι στον υπόλοιπο -υπό ανασκαφή χώρο- οι εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες...
"Ένας τόσο μεγάλος Τύμβος, για έναν απλό και μικρό κιβωτιόσχημο τάφο", διερωτόνται...



Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μαύρη σακούλα ίσως κάτι κρύβει από το φωτογραφικό φακό
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μαύρη σακούλα ίσως κάτι κρύβει από το φωτογραφικό φακό


Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να πιστεύουν και επιμένουν ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή ένα κενοτάφιο προς τιμής του, και ως επιχείρημά τους χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι σε πολλά σημεία του ταφικού αυτού μνημείου εμφανίζεται το "Α" που χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος στα νομίσματα που είχαν κοπέί στη Μακεδονία με εντολή του και επί της βασιλείας του.

Δηλώσεις Μενδώνης


Προς το παρόν δεν έχει ακόμη αποφασιστεί που θα σταλούν για έρευνα τα οστά που εντοπίστηκαν στον τάφο στο Λόφο Καστά. Ο τάφος της Αμφίπολης έχει πολλά ακόμη να δώσει και χρειάζεται υπομονή λέει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Επόμενο βήμα σε ό,τι αφορά στις έρευνες στον λόφο θα είναι η γεωφυσική διασκόπηση που πιθανότατα θα υποδείξει στους αρχαιολόγους τον χώρο στον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουν την έρευνα.

Οι ανακοινώσεις

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλας θα δώσει συνέντευξη στο Μουσείο της Αμφίπολης, στη μία το μεσημέρι σχετικά με τα ευρήματα και την επόμενη φάση των εργασιών στο τύμβο Καστά.
Μία εβδομάδα αργότερα, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 θα παρουσιαστούν τα αποτέλεσματα της ανασκαφικής περιόδου στον λόφο Καστά, από την έφορο Αρχαιοτήτων Σερρών Κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: