Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το DNA επιβιώνει στο διάστημα - Νέα δεδομένα στις έρευνες για εξωγήινη ζωή


Το DNA επιβιώνει στο διάστημα - Νέα δεδομένα στις έρευνες για εξωγήινη ζωή

Σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες, διαπιστώνοντας πως το DNA μπορεί να επιβιώσει στις συνθήκες του διαστήματος αλλά και κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα.

 

Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από το γεγονός ότι περισσότερα από τα μισά δείγματα που είχαν τοποθετηθεί στο εξωτερικό περίβλημα ενός πυραύλου πααρέμειναν άθικτα κατά την επιστροφή του στη Γη.

Η αποστολή ξεκίνησε από την ευρωπαϊκή βάση της Esrange, στη βόρεια Σουηδία, και αρχικά προοριζόταν στο να μελετηθεί η επίδραση της βαρύτητας στα γονίδια ανθρώπινων κυττάρων που μετέφερε στο εσωτερικό του ο πύραυλος.

Οι επιστήμονες ωστόσο αποφάσισαν παράλληλα να εξετάσουν το πώς επηρεάζεται το ανθρώπινο DNA στο διάστημα, τοποθετώντας δείγματα σε τρία σημεία στο εξωτερικό περίβλημα του πυραύλου.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν πως οι κομήτες ενδεχομένως να έχουν φέρει οργανικά δομικά στοιχεία της ζωής, όπως τα αμινοξέα, στη Γη.

Ορισμένουν προχωρούν ακόμα περισσότερο επισημαίνοντας πως το DNA θα μπορούσε να φτάσει στη Γη μέσω της μετεωρικής σκόνης, μια θεωρία γνωστή ως πανσπερμία.

"Έκπληκτοι διαπιστώσαμε πως ένα τόσο μεγάλο ποσοστό DNA (περίπου 53%) επέστρεψε ανέπαφο και λειτουργικά ενεργό" σημείωσε ο επιστήμονας από το πανεπιστήμιο της Ζυρίχης Dr Cora Thiel.

Ο καθηγητής Oliver Ullirich προσέθεσε ότι αυτή η μελέτη παρέχει πειραματικές ενδείξεις ότι οι γενετικές πληροφορίες του DNA είναι σε θέση να επιβιώσουν στις ακραίες συνθήκες του χώρου και την επανείσοδο στην πυκνή ατμόσφαιρα της Γης.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι επιστήμονες που διεξάγουν διαστημικές αποστολές σε άλλους πλανήτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη μόλυνση.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν είναι καθόλου απίθανο τα διαστημικά σκάφη παρά τις προφυλάξεις ασφαλείας να μεταφέρουν επίγειο DNA στον χώρο προσεδαφίσής τους.

Πρέπει να το προσέχουμε αυτό κατά τις έρευνες για εξωγήινη ζωή", υπογράμμισε ο Oliver Ullirich.

Πηγή: Dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια: