Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Oι Βρετανοί ήθελαν να κλέψουν τον Λέοντα της Αμφίπολης

Oι Βρετανοί ήθελαν να κλέψουν τον Λέοντα της Αμφίπολης

Δεν τους έφτανε η κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα, φαίνεται πως οι Βρετανοί είχαν και κάτι άλλο βάλει στο μάτι για να το πάρουν στη χώρα τους: τον Λέοντα της Αμφίπολης!

Η αποκάλυψη έγινε από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ανασκαφών στο λόφο Καστά, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως είπε ο κ. Λεφαντζής, στον περίβολο του τύμβου Καστά, το 1916 βρέθηκαν περισσότερα από 1000 μέλη της βάσης του Λεόντα της Αμφίπολης. Ήταν διάσπαρτα, είπε.




Ανάμεσα σε αυτά και 11 κομμάτια του γλυπτού του Λεόντος σε φράγματα. Είχαν μείνει εκεί μετά την αποτυχημένη προσπάθεια των Βρετανών να τα μεταφέρουν στην Αγγλία.

Όμως, την ημέρα της μεταφοράς, αυστριακά και βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στη βρετανική πομπή με αποτέλεσμα τα υπό κλοπή αρχαία να βρεθούν στον ποταμό Στρυμόνα και να... σωθούν τελικά.

Εκείνο που έκανε επίσης εντύπωση απ’ όσα είπε ο κ. Λεφαντζής είναι το γεγονός πως κάτοικοι της περιοχής είχαν πάρει πολλά από τα κομμάτια στα σπίτια τους και σιγά σιγά τα επιστρέφουν!

«Κάποια κομμάτια από τον περίβολο ενώ την πρώτη μέρα ήταν 51 μετά έγιναν 58 γιατί κάποιοι από τους κατοίκους τα είχαν πάρει στα σπίτια τους και τα επέστρεψαν!», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: