Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Ποια είναι η 54χρονη γυναίκα.η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Αμφίπολη: Θυμήθηκαν να... διαψεύσουν – Μέσα στον Ιανουάριο η `ταυτότητα` του νεκρού

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφού άφησε να σέρνεται το θέμα για την 54χρονη γυναίκα της Αμφίπολης, το υπουργείο Πολιτισμού θυμήθηκε να διαψεύσει τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες για την μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, και ανακοίνωσε ότι θα κάνει... ανακοινώσεις μέσα στον Ιανουάριο!

Σε μια ανακοίνωση 190 λέξεων, μόνο αυτό, είναι η ουσία: κανείς δεν ξέρει τίποτα και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν τον Ιανουάριο. Αυτά...

Από εκείνο το Σάββατο του Δεκεμβρίου που η επιστημονική παρουσίαση των ευρημάτων της Αμφίπολης εξελίχθηκε σε... τσακωμό της Κατερίνας Περιστέρη με τους δημοσιογράφους και τη Λίνα Μενδώνη, σήμανε... παύση ασυρμάτου.

Δεν έλεγαν κουβέντα, κρατούσαν μυστικά και ντοκουμέντα. Μέχρι που ξαφνικά, το απόγευμα της Πέμπτης ήρθε μια ανάρτηση να σημάνει... συναγερμό: θαμμένη στον τάφο της Αμφίπολης είναι μια 54χρονη γυναίκα.
Αμέσως άρχισε η παραφιλολογία πως ο σκελετός που βρέθηκε πριν από περίπου ένα μήνα ίσως να ανήκε στη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα.

Το υπουργείο άφησε να περάσει αδικαιολόγητα πολύς καιρός από την ανακάλυψη του σκελετού στον κιβωτιόσχημο τάφο που βρέθηκε κάτω από τον τελευταίο θάλαμο του τάφου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης. Καμία επίσημη ανακοίνωση για κάποια ανάλυση, καμία επίσημη ένδειξη για το εάν επρόκειτο για άνδρα ή γυναίκα, ούτε κάποια απάντηση για την ηλικία του νεκρού ή τον χρόνο κατά τον οποίο έγινε η ταφή του.

Και αφού πέρασαν ώρες, το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση για να ενημερώσει πως τα αποτελέσματα, όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα, της μακροσκοπικής μελέτης του σκελετού θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.


ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Επειδή, χτες και σήμερα, διακινούνται στο διαδίκτυο ανυπόστατες "πληροφορίες" και εικασίες, σχετικά με το οστεολογικό υλικό, που βρέθηκε στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, ανακοινώνονται τα εξής:

Η μελέτη του οστεολογικού υλικού, που βρέθηκε στον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου, στο λόφο Καστά, ανατέθηκε σε διεπιστημονική ομάδα, που συγκροτείται από ειδικούς επιστήμονες των Πανεπιστημίων Αριστοτελείου και Δημοκριτείου. Το ερευνητικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη σύγχρονη προσέγγιση της αρχαιολογίας του θανάτου. Με αφετηρία το άτομο, που εκπροσωπείται από τα σκελετικά κατάλοιπα του τύμβου Καστά, θα διερευνηθεί -με συστηματικό και επιστημονικά δεοντολογικό τρόπο- το ανθρωπολογικό, κοινωνικό και ιστορικό πλαίσιο του πληθυσμού της Αμφίπολης.

Η ανάλυση του συγκεκριμένου υλικού εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ολιστική προσέγγιση ενός δείγματος τριακοσίων περίπου σκελετών, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο από το 1000 π.Χ έως 200 π.Χ.

Τα αποτελέσματα-όπως φύλο, ηλικία, ανάστημα-της μακροσκοπικής μελέτης του οστεολογικού υλικού, από τον τέταρτο χώρο του ταφικού συγκροτήματος, θα ανακοινωθούν εντός του Ιανουαρίου.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, το οποίο είναι διετές, θα εφαρμοστούν οι αναγκαίες σύγχρονες αναλυτικές μέθοδοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών του συνολικού υλικού θα ολοκληρωθούν σε διάστημα είκοσι μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: