Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

3η ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ!


    Από αριστερά: Θανάσης Πρωτοπαππάς, Σωτήρης Πρωτοπαππάς, Κώστας Παπαδημητρίου
  •  Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος
  •  
  • Δηλώσεις: Δημάρχου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργου Γκιώνη και Αντιδημάρχου κ. Θανάση Γεωργίου για το θέμα της επανίδρυσης του Μουσείου Περαχώρας.

Η 3η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας πραγματοποιήθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2015, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Περαχώρας προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των παρακάτω θεμάτων:
1.-Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.
2.-Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του έτους 2014. Έγκριση πεπραγμένων για το έτος 2014.
3.- Ανακοινώσεις-Προτάσεις.
Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εξελέγη ο κ. Παναγιώτης Θώδης και Γραμματέας η κα Μαρία Σπύρου.
Αρχικά, ο Ταμίας της Ένωσης, κ. Αθανάσιος Κ. Πρωτοπαππάς, προέβη στον Οικονομικό Απολογισμό και ακολούθως ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης, κ. Σωτήρης Πρωτοπαππάς, στον Διοικητικό Απολογισμό, για το έτος 2014, αναφερόμενος στις ενέργειες του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου για:
  • Την επανίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου Περαχώρας.
  • Τις ανασκαφές στη θέση ‘‘Κατουνίστρα’’ Λουτρακίου.
  • Τις δύο δεντροφυτοφυτεύσεις στο χώρο του Ηραίου και τη φροντίδα του ποτίσματος τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Την προβολή ταινίας σχετικά με την ιστορία του Ηραίου, στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Περαχώρας, την παραγωγή της οποίας επιμελήθηκε ο Ταμίας της Ένωσης.
  • Τη συνδιοργάνωση, με τους άλλους Συλλόγους της Περαχώρας, του 1ου Ημιμαραθωνίου Δρόμου Σύζευξης Αρχαιολογικών χώρων (Αρχαίες Θέρμαι Λουτρακίου-Ηραίον Περαχώρας), την 5η Οκτωβρίου 2014.
  • Τη συμμετοχή της Ένωσης στις εκδηλώσεις του Δήμου για την Πανσέληνο του περασμένου Αυγούστου.
  • Τη συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λίμνης Ηραίου για τη διοργάνωση του εθίμου του μπουλουγουριού κατά τον εορτασμό του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην περιοχή του Ηραίου.
  • Την, από κοινού, διοργάνωση με τους άλλους Συλλόγους της Περαχώρας των εκδηλώσεων ‘‘ΜΑΓΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ’’.
  • Τη συνεργασία με τους άλλους Συλλόγους για τη διοργάνωση των Αποκριάτικων εκδηλώσεων.
  • Την εκδήλωση ενδιαφέροντος, από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, για αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή μας, σε τοποθεσία που δεν έχει ακόμη επιλεγεί.
Τόσο ο Διοικητικός όσο και ο Οικονομικός Απολογισμός εγκρίθηκαν ομόφωνα. 
Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης για να καταθέσουν απόψεις, σκέψεις και προτάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο. 
Επισημαίνεται ότι όσες και όσοι έλαβαν το λόγο υπογράμμισαν το γεγονός της εποικοδομητικής συνεργασίας, μεταξύ όλων των Συλλόγων της Περαχώρας, για τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων.
        Από αριστερά: Θανάσης Πρωτοπαππάς, Παναγιώτης Θώδης, Μαρία Σπύρου
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΄Ενωσης, έχουν ως εξής:
·Η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ‘‘Εxperience Κορινθία’’ (Μαρία Λαμπαδάρη). Μάλιστα η κα Λαμπαδάρη εξήγησε τη φιλοσοφία του προγράμματος και τόνισε την πρόθεση των υπευθύνων για συνεργασία με την Ένωση.
  • Η διοργάνωση ημερίδας στο Μουσείο της Στυμφαλίας, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας (Μαρία Λαμπαδάρη).
  • Η δημιουργία προγραμμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος για την ανάδειξη των αξιοθέατων της περιοχής μας, ώστε να καταστεί η Περαχώρα τόπος προορισμού και αντικείμενο περιήγησης-ξενάγησης, με την ανάπτυξη όλων των μορφών τουρισμού (Μαρία Λαμπαδάρη-Κωνσταντίνα Ράπτη).
  • Η ‘‘υιοθέτηση’’ του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου από τους μαθητές του Γυμνασίου Περαχώρας με σκοπό την προβολή και την καθαριότητα, σε συνεργασία με τους Συλλόγους της Περαχώρας (Κωνσταντίνα Ράπτη).
  • Ο καθαρισμός της αρχαίας δεξαμενής και του περιβάλλοντος χώρου, που βρίσκεται κοντά στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στη λίμνη Ηραίου, με τη συνδρομή της Αρχαιολόγου κας Γιώτας Μελέτη (Σωτήρης Πρωτοπαππάς).
  • Η φροντίδα του υπάρχοντος κτιρίου του Μουσείου Περαχώρας με τη βαφή των κιγκλιδωμάτων, την αποψίλωση και τον καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου (Κωνσταντίνα Ράπτη).
  • Η εύρεση κατάλληλων γραφείων για τη λειτουργία της Ένωσης (Χρήστος Καλογήρου).
  • Η τοποθέτηση πινακίδας στην είσοδο της Περαχώρας με σχεδιάγραμμα της όλης περιοχής και των τοποθεσιών των αξιοθέατων, παρέχοντας ταυτόχρονα και γενικές πληροφορίες για τον πληθυσμό, τα καταλύματα, τους χώρους εστίασης, καθώς και τους χώρους αναψυχής, όπως παραλίες κ.λ.π. (Ηλίας Παπαιωάννου).
  • Η ανάδειξη του φαραγγιού της Γερακίνας, του παλιού δρόμου που συνέδεε την Περαχώρα με τον Ισθμό και του μονοπατιού που ένωνε την περιοχή ‘‘Στέρνα’’ με το Ηραίον (Μαρία Λαμπαδάρη-Γιάννης Β. Καραπανάγος-Θανάσης Πρωτοπαππάς).
  • Η τουριστική προβολή των Αλκυονίδων Νήσων και η αναβίωση εκεί του λαμπρού εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου από του Περαχωρίτες (Γιάννης Β. Καραπανάγος).
  • Η παραχώρηση δύο συνολικά ωρών, στο επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ''ΓΕΦΥΡΕΣ'', για την προβολή ενός ντοκιμαντέρ από κάθε Σύλλογο της Περαχώρας (Πέτρα Τερζή).
  • Η παραγωγή ταινίας από τα παιδιά των Σχολείων της Περαχώρας, με θέμα της επιλογής τους, για να προβληθεί στο επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου ''ΓΕΦΥΡΕΣ'' (Πέτρα Τερζή).
  • Η πραγματοποίηση εκδήλωσης για την Πανσέληνο Ιουνίου ή Ιουλίου, στη Λίμνη Ηραίου, το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους και η διοργάνωση κινηματογραφικής βραδιάς (Πέτρα Τερζή-Κωνσταντίνα Ράπτη).
  • Η διοργάνωση του 2ου Ημιμαραθωνίου Σύζευξης Αρχαιολογικών χώρων, με πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής την 4η Οκτωβρίου 2015 (Πέτρα Τερζή).
Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης κ. Παναγιώτης Θώδης χαρακτήρισε πολύ θετικά τα αποτελέσματα των εργασιών, ενώ έκδηλη ήταν και η ικανοποίηση στα πρόσωπα των παριστάμενων. 
Με πρωτοβουλία του κ. Θώδη, δόθηκε ο λόγος στην κα Πέτρα Τερζή, Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου ‘‘ΓΕΦΥΡΕΣ’’ και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του ‘‘ΑΘΛΟΣ+ΕΝΕΡΓΕΙΑ’’, καθώς και στην αρχαιολόγο κα Γιώτα Μελέτη για να εκφράσουν τη γνώμη τους για τις δραστηριότητες της Ένωσης. 
Την εκδήλωση βιντεοσκόπησε το ιστολόγιο Perahora.gr, το οποίο και ανάρτησε αποσπάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιάννης Αικατερίνης -διαχειριστής του ιστολογίου- είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης και καλύπτει τις εκδηλώσεις της, ανελλιπώς, από το έτος 2011. 
  • Δηλώσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχου
Από την πλευρά μας, επικοινωνήσαμε, τόσο με το Δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων  κ. Γιώργο Γκιώνη όσο και με τον Αντιδήμαρχο κ. Θανάση Γεωργίου για να μας ενημερώσουν  σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την επανίδρυση του Μουσείου.
Όπως ο κ. Γκιώνης δήλωσε, ο ίδιος επισκέφθηκε, πρόσφατα, το Υπουργείο Πολιτισμού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμο στέλεχος για το θέμα αυτό. Όμως δεν κατέστη δυνατόν να σχηματίσει σαφή εικόνα των προθέσεων, γιατί το Υπουργείο διανύει ένα μεταβατικό στάδιο, λόγω αλλαγής προσώπων, από τη νέα Κυβέρνηση, σε καίριες θέσεις.
Επιπλέον ο κ. Γκιώνης υπογράμμισε ότι έχει θέσει το ζήτημα της επανίδρυσης και στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, όταν τον επισκέφτηκε στην Τρίπολη.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Γεωργίου απάντησε ότι, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρωθεί και υποβληθεί η σχετική μελέτη για το συγκοινωνιακό κόμβο του Μουσείου στην Περαχώρα, σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Αναφορικά με την παραχώρηση γραφείου, προς κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Ένωσης, στο υπό αποπεράτωση νέο Πνευματικό Κέντρο Περαχώρας, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι η Ένωση έχει υποβάλει γραπτώς αίτημα και ότι η Δημοτική Αρχή προτίθεται να το ικανοποιήσει. 
Επίσης μας είπε ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για την ολοκλήρωση της διάνοιξης του δρόμου, από την Ταβέρνα ''ΗΡΑ'', ως το Ηραίον, που έχει υποβληθεί από το Δήμο στην Περιφεριακή Διοίκηση, έχει εγκριθεί, προσθέτοντας ότι  έχει αρχίσει και η προετοιμασία για την τοποθέτηση μεγάλης ευανάγνωστης ενημερωτικής πινακίδας, με τα αξιοθέατα τού χωριού και λοιπές χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή, στην είσοδο της Περαχώρας.
Τέλος ο κ. Γεωργίου μας ενημέρωσε ότι στις προθέσεις της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι και η κατάρτιση βραχυπρόθεσμου και μεσοπρόθεσμου πρόγραμματος δημοσίων έργων, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, επισημαίνοντας ότι μία από τις προτεραιότητες είναι και η διαμόρφωση του γηπέδου της Περαχώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: