Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Τσίπρας: Ακραίοι δυναμιτίζουν την προσπάθεια συμβιβασμού


Τσίπρας: Ακραίοι δυναμιτίζουν την προσπάθεια συμβιβασμού
Τις επόμενες κινήσεις του εξετάσει προσεκτικά το κυβερνητικό επιτελείο μετά
 το διήμερο – «φωτιά» που ολοκληρώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26 /06/2015), με την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, η οποία έληξε χωρίς δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

 
Πλέον, όλα τα βλέμματα στρέφονται στο έκτακτο Eurogroup του Σαββάτου (27/06/2015).
Σήμερα, Πέμπτη (26/06/2015) τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να επιχειρήσουν να φέρουν «πιο κοντά» τις δύο προτάσεις που κατατέθηκαν στο χθεσινό Eurogroup, για να γεφυρώσουν τις διαφορές που παραμένουν.
Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται μια βιώσιμη λύση και όχι μόνο συμφωνία
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβασή του κατά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος ήταν να ενημερώσει τους περισσότερους ηγέτες, οι οποίοι δεν γνωρίζουν για τη σύγκλιση των απόψεων, την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις - προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.

Γιούνκερ: «Είμαι κουρασμένος… και δεν μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις»

Γιούνκερ: «Είμαι κουρασμένος… και δεν μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, κατά τη Σύνοδο στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, όπου υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων. Τόνισε στους ομολόγους του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι μια νέα κυβέρνηση, με διαφορετικές προτεραιότητες, αλλά επειδή θέλει να απαντήσει με ισοδύναμα, προτείνει τα δικά της μέτρα, ώστε να καλύπτονται ποσοτικά τα μέτρα που προτείνονται από την πλευρά των θεσμών.
Επιπλέον, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, μετέφερε στους δημοσιογράφους πως κατά τη συζήτηση για την ΟΝΕ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε τη σύνδεση με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι υπάρχει ένα δημοκρατικό κενό ανάμεσα σε αυτό που επιβάλλουν οι κανόνες της ευρωζώνης και αυτό που θέλουν οι λαοί της Ευρώπης. Η Ελλάδα, είπε, είναι μία περίπτωση που η αντίθεση αυτή είναι ξεκάθαρη, και ενώ έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι επιθυμεί να κινηθεί εντός κανόνων, ζητά ταυτόχρονα να γίνει σεβαστή η λαϊκή έκφραση.
Επιπλέον, τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά ατζέντα για ανάπτυξη, επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ είπε πως η ελληνική πρόταση περιελάμβανε και διαρθρωτικές προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα. Πέραν αυτών των συγκεκριμένων προτάσεων που συμπεριλαμβάνονταν στην ελληνική πρόταση, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειαζόμαστε κοινωνικό διάλογο και αναλογιστική μελέτη για να προχωρήσουμε το φθινόπωρο σε βαθιές αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Εξάλλου, επεσήμανε στους εταίρους πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών και των θεσμών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους δυναμιτίζουν το κλίμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, ζήτησε από τους ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη, γιατί αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο συμφωνία. Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, κατέληξε, είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η μη εμπιστοσύνη των επενδυτών και για να λυθούν όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και το ζήτημα της χρηματοδότησης.
Το μεταμεσονύχτιο μήνυμα του Πάνου Καμμένου στο Twitter
«Καταθέσαμε την τελική μας πρόταση στα πλαίσια της λαϊκής εντολής», επεσήμανε, στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
«Τώρα πια η Ευρώπη είναι προ των ευθυνών της, οι Έλληνες δεν γονατίζουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: