Περίπου 120 πράκτορες VLTs του ΟΠΑΠ, οι οποίοι είχαν λάβει άδειες προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία των καταστημάτων τους όταν ο ΟΠΑΠ αποφάσισε να αναστείλει τη διαδικασία, στρέφονται κατά της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ).


Οι πράκτορες, σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, στρέφονται κατά του προέδρου της Αρχής κ. Αντώνη Στεργιώτη με την αιτιολογία ότι παραμονές της έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων “ναρκοθέτησε” τη διεξαγωγή παιγνίων μέσω VLTs, μεταβάλλοντας τον σχετικό κανονισμό διεξαγωγής τους. Σε σχετική επιστολή που απέστειλαν στον ΕΕΕΠ και η οποία κοινοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το ΥΠΟΙΚ, αναφέρουν πως “η ζημιά που προκαλεί ο νέος κανονισμός δεν αφορά μόνο τον ΟΠΑΠ αλλά πλήττει ιδιαιτέρως εμάς, τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες”.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι ενδιαφερόμενοι έχουν επενδύσει χρόνο και κεφάλαια για την επένδυση η οποία πλήττεται με υπαιτιότητα της ΕΕΕΠ, όπως αναφέρουν. “Κάθε επιχείρηση έχει εξασφαλίσει 100.000 ευρώ για την επένδυση, ενώ έχει ήδη προκαταβάλλει 40.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων σε ενοίκια, αμοιβές σύστασης εταιρειών, νομικές αμοιβές, ενώ ορισμένοι είχαν προσλάβει προσωπικό”. Όπως σημειώνουν οι επιχειρηματίες που έχουν μετάσχει στο εγχείρημα σκοπεύουν να κινηθούν και νομικά κατά της ΕΕΕΠ, προτού όμως προχωρήσουν στις κινήσεις τους έχουν ζητήσει συνάντηση με το προεδρείο της Αρχής. Το αίτημα έγινε δεκτό και η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, ενώ θα ζητηθούν και συναντήσεις με άλλα μέλη της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται, η αγορά επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μέσω του νέου προεδρείου της ΕΕΕΠ “ναρκοθέτησε” το σχέδιο του ΟΠΑΠ. Τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στους θεσμούς έσοδα 300 εκατ. ευρώ από τη φορολογία των VLTs, η ΕΕΕΠ άλλαζε τους κανονισμούς διεξαγωγής του παιγνίου, με αποτέλεσμα να ζητούνται τώρα ισοδύναμα μέτρα.
Ανκαι ο προηγούμενος κανονισμός των VLTs είχε εγκριθεί μόλις προ τετραμήνου, η νέα διοίκηση της ΕΕΕΠ υπό τον κ. Στεργιώτη προχώρησε στην ταχύτατη αλλαγή του παρά το γεγονός ότι είχε οχληθεί από τον ΟΠΑΠ προκειμένου ο τελευταίος να καταθέσει τις απόψεις του. Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι είναι τουλάχιστον αντιαναπτυξιακό να εγκρίνεται ένας τέτοιος κανονισμός λειτουργίας μιας αγοράς σε λίγες ημέρες, χωρίς καμία διαβούλευση και κυρίως χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η θέση του άμεσα ενδιαφερόμενου.